Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου είναι εδώ

                                       του Αντώνη Δ.     Μάντζιου, οικονομολόγου,
                                           Δημοτικού Συμβούλου Κατερίνης

      Στο πρόγραμμα της Σχολής Γονέων Κατερίνης αλλά και στις σημερινές εφημερίδες αναφέρεται ότι αύριο  Πέμπτη 15  / 12 /2011 θα μιλήσει ο ηγούμενος της μονής Βατοπεδίου Εφραίμ,  άκουσον άκουσον για την «Ουσία του Μοναχισμού».

      Για να δούμε πόση συμβατή είναι η ομιλία,  με την δράση του,  ας θυμηθούμε  το γνωστό σκάνδαλο του Βατοπεδίου, την διεκδίκηση  από τη μονή Βατοπεδίου και τον Εφραίμ της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων από τους ψαράδες και τους αγρότες της περιοχής, τις ιερές ανταλλαγές με δημόσιες εκτάσεις – φιλέτα,  την αξιοποίηση υψηλών κυβερνητικών γνωριμιών,  την εκκοσμίκευσης της μονής που επιδίωξε και πέτυχε  ο Εφραίμ  με τις κάθε  λογής επιχειρήσεις του.

       Και πραγματικά πέρα από την ελευθερία της έκφρασης έχει μεγάλη σημασία να αξιολογήσει κανείς, ποιος καλεί, ποιον καλεί, πότε τον καλέι,  ποιοι είναι οι χορηγοί, γιατί τον καλεί, και γιατί θα μιλήσει.
       Και αυτό γιατί πέρα από όλα τα άλλα, το διάστημα αυτό τόσο ο Εφραίμ όσο και ο συνεργάτης του μοναχός Αρσένιος   βαρύνονται με κατηγορίες που αφορούν ηθική αυτουργία σε ψευδείς βεβαιώσεις, σε απάτη αλλά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα,   κατηγορίες για τις οποίες  ήδη απολογήθηκαν .
      Μετά τις απολογίες ο μεν Αρσένιος με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 200 χιλιάδων ευρώ και υπό τον όρο εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα ενώ για τον   Εφραίμ ο εισαγγελέας εμμένει στην αντίθεσή του με την ανακρίτρια, που ζητά την προφυλάκιση του ηγούμενου της Μονής Εφραίμ   και  πρότεινε στο Συμβούλιο Εφετών να επιβληθεί στον επικεφαλής της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους χρηματική εγγύηση 200.000 ευρώ και περιοριστικοί όροι (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση ανά δύο εβδομάδες σε αστυνομικό τμήμα), προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος.
       Ως εκ τούτου η πρόσκλησή του στην πόλη μας, σε αυτή την συγκυρία, να ομιλήσει για το συγκεκριμένο θέμα θα μπορούσε να θεωρηθεί  και ως προσπάθεια   παρέμβασης  στις επερχόμενες δικαστικές εξελίξεις.
       Αποτελεί πρόκληση λοιπόν η συμμετοχή του Εφραίμ στο Πρόγραμμα Ομιλιών της Σχολής Γονέων, ένα πρόγραμμα που έχει χορηγούς δημόσιους φορείς όπως ο Δήμος Κατερίνης  αλλά και Επιστημονικούς Φορείς όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος,  χορηγοί που εκτίθενται όταν οι προσκεκλημένοι ομιλητές έχουν σε εξέλιξη  ανάλογες δικαστικές περιπέτειες και έχουν απασχολήσει με αυτόν τον τρόπο την κοινή γνώμη.  
         Μια Σχολή Γονέων που κατά τη γνώμη μας σεβόμενη το ίδιο της το έργο, τους χορηγούς της, τους πολίτες της Κατερίνης,  θα έπρεπε να απέχει από ανάλογες και μονομερείς παρουσιάσεις, εκτός αν το θέμα ήταν το σκάνδαλο Βατοπεδίου και η παρουσία του γινόταν με εισηγητές όλων των απόψεων και ελεύθερο διάλογο.
         Εμείς  νομίζουμε ότι το θέμα που θα μπορούσε να αναπτύξει καλύτερα θα ήταν η διεκδίκηση οικονομικής, πολιτικής και θρησκευτικής δύναμης μέσω της εκκλησίας, πως αποκτάς τα παραπάνω στο όνομα του γλυκύ Ναζωραίου ο οποίος ταπεινά εισήλθε επί πώλου όνου στην Ιερουσαλήμ, πως στο όνομα του μοναχισμού κτίζονται παλάτια. Θα επανέλθουμε.
Κατερίνη 14/12/12
Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος,
δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης.