Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Προτίμησε την αυτοκαταδίκη από τη δικαιοσύνη...



Της ΠΟΠΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
Λίγες ώρες μετά τον αυτοτραυματισμό του με μαχαίρι στην κοιλιακή χώρα, υπέκυψε στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου ο 50χρονος καθηγητής Φυσικής Αγωγής και προπονητής στίβου, που συνελήφθη αργά το απόγευμα της Τετάρτης, ύστερα από ένταλμα που εξέδωσε η ανακρίτρια Ρεθύμνου για
το αδίκημα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση.
Παρά την ολονύκτια, υπεράνθρωπη προσπάθεια των γιατρών να σώσουν τον τραυματία, και την πολύωρη χειρουργική επέμβαση στην οποία τον υπέβαλλαν, το αποτέλεσμα ήταν να καταλήξει στις 11.40 χθες το πρωί.

Ως αιτία θανάτου αναφέρθηκε η ακατάσχετη αιμορραγία που προήλθε από το βαρύ τραύμα στην κοιλιακή χώρα, καθώς το όργανο του αυτοτραυματισμού (μαχαίρι) είχε πλήξει το ήπαρ και την κοιλιαία φλέβα. Ο προπονητής προτίμησε να καταδικάσει τον εαυτό του σε θάνατο από το να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη και να απολογηθεί για τις πράξεις για τις οποίες τον κατήγγειλαν στην Αστυνομία, με ενυπόγραφες μαρτυρικές τους καταθέσεις δυο ανήλικα κορίτσια, ηλικίας 14 ετών.

Μεγάλα ερωτηματικά προκαλεί όμως ο τρόπος και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες προκάλεσε τον βαρύτατο αυτοτραυματισμό του ο 50χρονος, ενώ συνοδευόταν από τέσσερις αστυνομικούς και τον επικεφαλής αξιωματικό της ομάδας επιχείρησης σύλληψης.

Ο προπονητής, λίγα λεπτά μετά την σύλληψή του έξω από το σπίτι του κι ενώ είχε οδηγηθεί στο εσωτερικό της κατοικίας προκειμένου να ακολουθήσει έρευνα παρουσία εισαγγελέα, με το πρόσχημα ότι ζαλίζεται και θέλει να πιει νερό κατευθύνθηκε αστραπιαία στην κουζίνα, πήρε ένα μαχαίρι και επέφερε τραύματα στον λαιμό και την κοιλιά του.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τουλάχιστον τη στιγμή που ξέφυγε από την αστυνομική επιτήρηση ο προπονητής δεν έφερε στα χέρια χειροπέδες, όπως ορίζει ο κανονισμός για τους κρατούμενους πιθανόν γιατί οι αστυνομικοί θεώρησαν καλό να φερθούν στον 50χρονο με περισσότερο ανθρώπινο πρόσωπο.

Ήδη, η ηγεσία της ΕΛΑΣ διέταξε ΕΔΕ για να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες του αυτοτραυματισμού του 50χρονου και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν.

Το τέλος μιας τραγικής δικογραφίας που αφορά ανήλικα και άνοιξε μετά τη σύλληψη Σειραγάκη, γράφτηκε επίσης με τραγικό τρόπο. Η υπόθεση θα μπει κατά πάσα πιθανότητα στο αρχείο και το ακριβές περιεχόμενό της θα το γνωρίζουν μόνο κάποιοι αστυνομικοί της Ασφάλειας, ο εισαγγελέας και η ανακρίτρια.

Αναλυτικά

ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΥΠΕΚΥΨΕ ΣΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ Ο 50ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
Προτίμησε την αυτοκτονία από τη δικαιοσύνη
Διατάχθηκε ΕΔΕ από την ΕΛΑΣ για τις ευθύνες των αστυνομικών που μετείχαν στην επιχείρηση σύλληψης

Λίγες ώρες μετά τον αυτοτραυματισμό του με μαχαίρι στην κοιλιακή χώρα, υπέκυψε στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου ο 50χρονος καθηγητής Φυσικής Αγωγής και προπονητής στίβου που συνελήφθη αργά το απόγευμα της Τετάρτης, ύστερα από ένταλμα που εξέδωσε η ανακρίτρια Ρεθύμνου για το αδίκημα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση.

Ο προπονητής προτίμησε να καταδικάσει τον εαυτό του σε θάνατο από το να οδηγηθεί και να απολογηθεί στη Δικαιοσύνη για τις πράξεις για τις οποίες τον κατήγγειλαν στην Αστυνομία, με ενυπόγραφες μαρτυρικές τους καταθέσεις δυο ανήλικα κορίτσια, ηλικίας 14 ετών.

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, μόλις πήρε η υπηρεσία τους το ανακριτικό ένταλμα, με την συνοδεία του Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωακείμ Κασσωτάκη κατευθύνθηκαν στο σπίτι του 50χρονου για να το εκτελέσουν. Συνάντησαν τον προπονητή στο πάρκινγκ που βρίσκεται κάτω από το σπίτι του, στην περιοχή του Ατσιποπούλου και άμεσα τον προσέγγισαν και τον ενημέρωσαν ότι από την στιγμή εκείνη τελεί υπό σύλληψη εξηγώντας του τον λόγο. Εκείνος, σύμφωνα με πληροφορίες δεν προέβαλλε καμία αντίδραση ή αντίσταση, αντίθετα ήταν απόλυτα συνεργάσιμος και τους ακολούθησε.

Οι Αστυνομικοί έκριναν σκόπιμο πριν τον μεταφέρουν στα κρατητήρια να προβούν σε κατ’ οίκον έρευνα. Του ζήτησαν να τους οδηγήσει στο σπίτι του, εντολή στην οποία υπάκουσε. Πάντα με την συνοδεία του Αντιεισαγγελέα οι τέσσερις άνδρες της Ασφάλειας με τον επικεφαλής αξιωματικό τους και τον συλληφθέντα μπήκαν στο εσωτερικό της κατοικίας. Επικεφαλής της ομάδας των αστυνομικών δεν ήταν ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, Νίκος Κουρμούλης, αφού μια μέρα νωρίτερα έφυγε για λίγες μέρες άδειας από την υπηρεσία του.

Ο άστοχος αστυνομικός χειρισμός

Ένα τραγικό λάθος που φαίνεται να έκαναν οι αστυνομικοί, λειτούργησε κείνη την ώρα στη σκέψη του 50χρονου ως λύτρωση από τις κατηγορίες που λίγο πριν τον είχαν ενημερώσει ότι αντιμετωπίζει. Η ομάδα επιχείρησης φέρεται να μην έπραξε εκείνο που επιβάλλουν οι κανονισμοί της υπηρεσίας τους στην περίπτωση σύλληψης οποιουδήποτε ατόμου και μέχρι αυτό να οδηγηθεί στο κελί του και έχει προβλεφθεί, προκειμένου να αποφεύγονται αποδράσεις κρατουμένων, επιθέσεις κρατουμένων κατά των αστυνομικών-συνοδών τους αλλά και αυτοχειρίες-αυτοτραυματισμοί, αυτοκτονίες: είτε δεν του φόρεσαν χειροπέδες φέρνοντας πίσω τα χέρια του είτε δεν του φόρεσαν καθόλου.

Το λάθος αυτό των αστυνομικών πέρασε από το μυαλό του 50χρονου ως μοναδική ευκαιρία για να το εκμεταλλευτεί και να αυτοκαταδικαστεί πριν φτάσει στη Δικαιοσύνη. Δεν πέρασε όμως από το μυαλό των αστυνομικών κάτι τέτοιο, που είτε φέρθηκαν ερασιτεχνικά είτε έκριναν ότι έπρεπε να συμπεριφερθούν με περισσότερο ανθρώπινο πρόσωπο στον γνωστό Ρεθυμνιώτη προπονητή. Ότι και να συνέβη όμως από τα δυο, πρόκειται για τραγική αστοχία. Εκείνος, σύμφωνα με πληροφορίες, μπαίνοντας στο σπίτι για την έρευνα, τους είπε ότι ζαλίζεται και εκδήλωσε την επιθυμία να πιει νερό.

Με αστραπιαίες κινήσεις ξέφυγε από την επιτήρηση των αστυνομικών, κατευθύνθηκε στην κουζίνα, πήρε ένα μαχαίρι και το κάρφωσε σε σημεία του σώματός του. Το αίμα που άρχισε να τρέχει από ένα τραύμα στο λαιμό έθεσε σε συναγερμό την ομάδα επιχείρησης αλλά και τον εισαγγελέα που εν τω μεταξύ έκπληκτοι αντιλήφθηκαν τι είχε συμβεί. Τον επιβίβασαν στο περιπολικό και τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο θεωρώντας αρχικά ότι αυτό ήταν το μόνο τραύμα που είχε προκαλέσει στον εαυτό του ο 50χρονος. Ένα δεύτερο τραύμα, στην κοιλιακή χώρα, δεν έγινε άμεσα αντιληπτό διότι υπήρχε εσωτερική αιμορραγία.

Οι γιατροί που παρέλαβαν τον τραυματία δεν άργησαν να διαπιστώσουν την σοβαρότητα της κατάστασης του 50χρονου και του έκαναν άμεσα εισαγωγή στο χειρουργείο. Τότε διέγνωσαν και την κρισιμότητα της υγείας του, αφού διαπίστωσαν ακατάσχετη εσωτερική αιμορραγία και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλλαν να του σώσουν τη ζωή στις 11.40 χθες το πρωί υπέκυψε στα τραύματά του. Ως αιτία θανάτου αναφέρθηκε η ακατάσχετη αιμορραγία που προήλθε από το βαρύ τραύμα στην κοιλιακή χώρα, καθώς το όργανο του τραυματισμού (μαχαίρι) είχε πλήξει το ήπαρ και την κοιλιαία φλέβα.

Αυτό ήταν το τραγικό φινάλε μιας τραγικής υπόθεσης που φαίνεται να έκλεισε πριν καν ανοίξει.

Και άλλα ερωτηματικά

Ερωτηματικά προκαλεί ο γενικότερος χειρισμός της υπόθεσης από τις αστυνομικές και τις εισαγγελικές αρχές. Πίσω από τα γεγονότα που καταγράφονται επίσημα, φαίνεται να υπάρχει ένα παρασκήνιο με διαφωνίες, ετεροαπόψεις και αντεγκλήσεις. Στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας οι δυο καταθέσεις των ανήλικων κοριτσιών, κατά πληροφορίες, έφτασαν στις 10 Δεκεμβρίου. Ο Διοικητής της υπηρεσίας ενημέρωσε άμεσα τον εισαγγελέα, ωστόσο και οι δυο πλευρές κατέληξαν ότι η δικογραφία που μέχρι εκείνη την ώρα είχε σχηματιστεί, δεν ήταν «ώριμη» για να φτάσει στη δικαιοσύνη. Έτσι αποφασίστηκε η συνέχιση της έρευνας με συγκεκριμένο χειρισμό από την πλευρά της Αστυνομίας, ώστε να συγκεντρωθεί περισσότερο υλικό και στοιχεία τέτοια που να «κουμπώνουν» τις κατηγορίες έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα περιθώριο να καταρρεύσει το κατηγορητήριο.

Η δικογραφία, κατά πληροφορίες, χωρίς περαιτέρω υλικό ξαναδιαβιβάστηκε, κατόπιν εντολής της τοπικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ, στον εισαγγελέα την Τρίτη το πρωί, ο οποίος όμως και πάλι την επέστρεψε στην Ασφάλεια για συνέχιση της έρευνας. Την ίδια μέρα ο διοικητής της υπηρεσίας φεύγει με άδεια.

Τι συνέβη και ξαφνικά την Τετάρτη ο εισαγγελέας Ρεθύμνου ξαναζήτησε τη δικογραφία, κατόπιν παρέμβασης της εισαγγελίας Εφετών, κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά...
http://www.rethnea.gr