Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Συναντήσεις του Δ.Δίου-Ολύμπου για εναλλακτικές καλλιέργειες


ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ, ΤΗ Δ.Ε.Α.Δ.Ο., ΤΗΝ «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. – ΟΤΑ» ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΡΟΔΙΟΥ ΒΡΟΝΤΟΥΣ

* ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ ΑΠΟ «ΓΛΥΚΟ ΣΟΡΓΟ» ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΙΑΣ
* Γ.ΦΑΡΜΑΚΗΣ: Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Με αντικείμενο την προώθηση εναλλακτικών και πιο αποδοτικών καλλιεργειών στον δήμο Δίου-Ολύμπου πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις με τη συμμετοχή κόσμου, μία στο Λιτόχωρο και μία άλλη στην Κονταριώτισσα.

Η συνάντηση στο Λιτόχωρο αφορούσε την καλλιέργεια του ενεργειακού φυτού «γλυκό σόργο» για την παραγωγή βιοαιθανόλης - βιοκαυσίμων, και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Δίου-Ολύμπου.
Η συνάντηση στην Κονταριώτισσα αφορούσε στη «σύγχρονη καλλιέργεια» και στην «προοπτική (περαιτέρω) ανάπτυξης της ροδιάς» και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του τ. δημαρχείου Δίου.
Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΑΙΘΑΝΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ «ΓΛΥΚΟΥ ΣΟΡΓΟΥ»
Η συνάντηση στο Λιτόχωρο έγινε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού διακρατικού έργου «Sweethanol» το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη» και αφορά αγρότες, αγροτικούς συνεταιρισμούς, επενδυτές, ενεργειακά γραφεία, παραγωγούς καυσίμων, επιστήμονες που μελετούν θέματα του τομέα ενέργειας και ανάπτυξης, φορείς υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, δήμους, κλπ.
Όπως, μάλιστα, τονίστηκε από τους εισηγητές, τα πλεονεκτήματα της καλλιέργειας του γλυκού σόργου είναι αφενός μεν οι απαιτήσεις του σε ύδρευση και λιπάσματα είναι χαμηλές, επομένως το κόστος καλλιέργειας είναι μικρό, αφετέρου δε η υψηλή περιεκτικότητα του φυτού σε σάκχαρα, γεγονός που βοηθά στην υψηλή παραγωγή βιοαιθανόλης.
Στη συνάντηση, χαιρετισμούς απηύθυναν ο αναπληρωτής δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Φαρμάκης, ο αντιδήμαρχος που είναι αρμόδιος για τα αγροτικά θέματα, Πέτρος Κιάφας, όπως και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γιώργος Κωτούλης, τ. διευθυντής της ΕΑΣ Πιερίας, ο οποίος και διηύθυνε τη συζήτηση.
Παρόντες ήταν επίσης ο δημοτικός σύμβουλος Θεόδωρος Τζίκας, ο διευθυντής της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. Βαγγέλης Φελώνης, ο οικονομολόγος και σύμβουλος επιχειρήσεων Γιάννης Σβάρνας, ο γεωπόνος και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Πιερίας Μόσχος Γιαλένιος, δημοτικοί υπάλληλοι του Δ.Δίου-Ολύμπου, αγρότες αλλά και επιχειρηματίες.
Η όλη εκδήλωση ήταν το αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της «Ανατολικής Α.Ε. Ο.Τ.Α.» και του δήμου Δίου-Ολύμπου - Δ.Ε.Α.Δ.Ο. Α.Ε. και εισηγητές ήταν επιστήμονες και ερευνητές γύρω από την καλλιέργεια του φυτού και την παραγωγή βιοαιθανόλης.
Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΙΑΣ
Η συνάντηση στην Κονταριώτισσα διοργανώθηκε από τον δήμο Δίου-Ολύμπου και από τον συνεταιρισμό παραγωγών ροδιού Βροντούς ενώ συντονιστής τής ημερίδας ήταν ο γνωστός Πιεριέας δημοσιογράφος, Γιάννης Τσιμπονίδης.
Στη συνάντηση, χαιρετισμούς απηύθυναν η τοπική αντιδήμαρχος Μαρία Τσιμήτρη, ο αναπληρωτής δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Φαρμάκης, ο αντιδήμαρχος που είναι αρμόδιος για τα αγροτικά θέματα, Πέτρος Κιάφας, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού παραγωγών ροδιάς Χρήστος Βάγιας, ενώ εισηγητές των θεμάτων ήταν επιστήμονες και ερευνητές γύρω από την καλλιέργεια του φυτού.
Μάλιστα, ο αναπληρωτής δήμαρχος, Γιώργος Φαρμάκης, αναφερόμενος στις συναντήσεις αυτές καθώς και στο ενδιαφέρον του κόσμου είπε, μεταξύ άλλων, ότι όλα αυτά είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν έμπρακτα ότι η περιοχή αγωνιά για τον μέλλον της.
Τόνισε δε ότι γι αυτούς τους λόγους ο δήμος με τη συνεργασία και των ανάλογων φορέων διοργανώνουν αυτές τις συναντήσεις, ώστε να ενημερώνονται όσοι θέλουν για νέες και πιο αποδοτικές καλλιέργειες.
ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ
Εισηγητές της συνάντησης ήταν ο Δρ. Μιλτιάδης Βασιλακάκης, καθηγητής γεωπονίας τού Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Δρ. Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος, επίκουρος καθηγητής τής πολυτεχνικής σχολής τού Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Δρ. Εμμανουήλ Ναβροζίδης, καθηγητής γεωπονίας στο τμήμα φυτικής παραγωγής τού Αλεξάνδρειου τεχνολογικού ιδρύματος Θεσσαλονίκης, η Δρ. Παυλίνα Δρογούδη, αναπληρώτρια ερευνήτρια του ινστιτούτου φυλλοβόλων δένδρων τού εθνικού ιδρύματος αγροτικής έρευνας, ο Δρ. Θωμάς Θωμίδης, επίκουρος καθηγητής γεωπονίας στο τμήμα φυτικής παραγωγής τού Αλεξάνδρειου τεχνολογικού ιδρύματος Θεσσαλονίκης», η Δρ. Βούλα Βεκιάρη, ερευνήτρια του ινστιτούτο τεχνολογίας γεωργικών προϊόντων του ΕΘΙΑΓΕ καθώς και εκπρόσωπος της «Ελληνικής Αγοράς Α.Ε.».
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο τ. δήμαρχος Δίου και νυν περιφερειακός σύμβουλος Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Τσιμήτρης, ο Χρήστος Τζιμόπουλος ως εκπρόσωπος του βουλευτή Κώστα Κουκοδήμου, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Πιερίας Μόσχος Γιαλένιος, εκπρόσωποι αγροτικών και άλλων φορέων, εκπρόσωποι νέων αγροτών καθώς και αρκετοί αγρότες της περιοχής.