Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

ΟΛΥΜΠΟΣ

Παγκόσμιο μνημείο φύσης και πολιτισμού

Προτάσεις στην Επιτροπή Περιφερειών
του Ελληνικού Κοινοβουλίου
για την ανάπτυξη, την προστασία, την προβολή.
Εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Του Γρηγόρη Παπαχρήστου
Περιφερειακού Συμβούλου Π.Ε. Πιερίας



30 Νοεμβρίου 2011
ΟΛΥΜΠΟΣ

Περιφανής και μέγας
πολύπτυχος και πολύκορφος
αιπύς (επιβλητικός)
αιγλήεις (λαμπερός)
νιφόεις (χιονοσκεπής)
ΟΜΗΡΟΣ

Το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μέτρα) δεσπόζει με τον επιβλητικό του όγκο ανάμεσα στα φυσικά σύνορα της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Κηρυγμένος «Εθνικός Δρυμός» (Π.Δ. 1938), «Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς», «Εθνικό Πάρκο», «Αρχαιολογικός και Ιστορικός τόπος», αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο πολιτισμού, καθώς συνδυάζει τη φυσική ισορροπία και αρμονία με το μεγαλείο του μύθου και της ιστορίας.
Στην κορυφή του η φαντασία των αρχαίων Ελλήνων τοποθέτησε την κατοικία των δώδεκα θεών και στους πρόποδές του οι αρχαίοι Μακεδόνες ίδρυσαν το Δίον, έναν από τους αρχαιότερους τόπους λατρείας του Διός και των Μουσών.
Στα κρυστάλλινα νερά του λούζονταν οι Μούσες και στα φαράγγια του περιδιάβαινε ο Ορφέας, μαγεύοντας με τη λύρα του ανθρώπους, ζώα και πτηνά.
Στον ποταμό Ελικώνα, οι μαινόμενες γυναίκες της Πιερίας ξέπλυναν τα χέρια τους μετά το φόνο του Ορφέα και το ποτάμι χάθηκε στη γη, για να ξαναβγεί στην επιφάνεια στο Δίον με το όνομα Βαφύρας.
Η ποικιλία και μοναδικότητα του ανάγλυφού του, με τις χαράδρες και τα φαράγγια, τα ρέματα και τους καταρράκτες, με τα γάργαρα νερά.
Η κοντινή απόσταση των κορυφών του από τις ακτές του Θερμαϊκού, τα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, τον καθιστούν ως ένα φαινόμενο μοναδικής ομορφιάς, που προσφέρει μαγευτικό θέαμα και συγκλονίζει τους χιλιάδες φυσιολάτρες και ορειβάτες απ’ όλο τον κόσμο, που τον επισκέπτονται σ’ όλη τη διάρκεια του έτους.




ΟΛΥΜΠΟΣ ΚΑΙ ΠΙΕΡΙΑ

«και στου Ολύμπου να πάω
στη σεμνή την κλιτύ,
στην καλλίστη Πιερία
που οι Μούσες κατοικούν.
Εκεί Δία προστάτη μου πήγαινέ με,
εκεί οι Χάριτες, εκεί ο Πόθος»

έγραψε ο τραγικός ποιητής Ευριπίδης στις Βάκχες και πρωτοτραγούδησε ο χορός στο αρχαίο θέατρο του Δίου.
Ποιητές και καλλιτέχνες δεν έπαψαν ποτέ να υμνούν τον Όλυμπο και να θεωρούν την Πιερία καλλίστη και μακάρια, από την εποχή του Ομήρου έως σήμερα.
Θα επιχειρήσω να σας ταξιδέψω στον Όλυμπο και στην παρολύμπια περιοχή της Πιερίας, αναδεικνύοντας συγχρόνως όσα υπάρχουν και συμβαίνουν σ’ αυτή για να καταλήξω στη συνέχεια στις προτάσεις μας για τις δυνατότητες ανάπτυξης, προστασίας και προβολής του.
Το νέο Π.Δ., που βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και σε λίγο θα γίνει νόμος, ο οποίος θα καθορίσει τα όρια του Εθνικού Δρυμού, τις ζώνες προστασίας καθώς και τους τρόπους διαχείρισης και αξιοποίησης του Ολύμπου, θα πρέπει με ιδιαίτερη προσοχή να συμπεριλάβει και να αξιολογήσει όλες τις προτάσεις των φορέων.
Ο Όλυμπος απλώνεται σαν στεφάνι, από το Αιγαίο πέλαγος έως τα Πιέρια όρη, αγκαλιάζοντας έτσι την Πιερία ως χαϊδεμένη κόρη, κατά τον ποιητή.
Για να βρεθεί κανείς σ’ αυτόν έχει τη δυνατότητα επιλογής όλων των συγκοινωνιακών μέσων. Η Πιερία βρίσκεται δίπλα στη ΠΑΘΕ και τη σιδηροδρομική γραμμή, κοντά στο αεροδρόμιο και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Το Λιτόχωρο θεωρείται η κεντρική πύλη του Ολύμπου. Από εκεί μπορεί κανείς ακολουθώντας την επίσημη διαδρομή Ε4, να φτάσει στην υψηλότερη κορυφή του τον Μύτικα, για να νιώσει το απαράμιλλο συναίσθημα της συνεύρεσης με τους θεούς. Να ατενίσει από εκεί τον κόσμο και να θαυμάσει το μεγαλείο της φύσης, τη σμίξη της θάλασσας με τη γη.
Φιλόξενα ορειβατικά καταφύγια είναι έτοιμα να προσφέρουν στον επισκέπτη ορειβάτη, ξεκούραση, φαγητό και διαμονή.
Υπάρχουν βέβαια και άλλες είσοδοι, που οδηγούν σε κορυφές και τοποθεσίες του Ολύμπου. Όπως:
H είσοδος του Δίου, που οδηγεί στο ρέμα και τους καταρράκτες του Ορλιά, στις τοποθεσίες Κορομηλιά και Πετρόστρουγκα με τα ομώνυμα καταφύγια, στο οροπέδιο των Μουσών αλλά και στο Μύτικα.
Η είσοδος, επίσης, της Βροντούς που οδηγεί στο παπά-Ρέμα την Κλεφτόβρυση, στη σπηλιά του Γιαγκούλα, στο οροπέδιο Κρεβάτια με το ομώνυμο καταφύγιο και από εκεί στο Μύτικα.
Διάφορες άλλες τοποθεσίες του Ολύμπου μπορεί να προσεγγίσει επίσης ο επισκέπτης και ο ορειβάτης από τις εισόδους της Λεπτοακρυάς και της Πέτρας.
  • Παρολύμπιοι παραδοσιακοί οικισμοί
Πανέμορφοι παραδοσιακοί οικισμοί βρίσκονται στις παρυφές του Ολύμπου. Αρκετοί από αυτούς προσφέρουν δυνατότητα διαμονής, εστίασης και ψυχαγωγίας καθ’ όλο το χρόνο.




Περισσότερο δημοφιλής ο οικισμός του Παλαιού Παντελεήμονα

καθώς και οι οικισμοί των Π. Πόρων, της Π. Σκοτίνας, της Π. Λεπτοκαρυάς και της Π. Βροντούς.
  • Σύγχρονοι και ιστορικοί οικισμοί
Στην παρολύμπια περιοχή βρίσκονται σύγχρονοι οικισμοί με ιστορική συγχρόνως αναφορά και σημαντική τουριστική ανάπτυξη. Σημαντικότεροι:
H κωμόπολη του Λιτοχώρου, έδρα σήμερα του καλλικρατικού δήμου Δίου-Ολύμπου. Είναι η κεντρική πύλη του Ολύμπου και αποτελεί πόλο έλξης φίλων του βουνού και του ορεινού τουρισμού. Απέχει από τη θάλασσα μόλις 4 χιλιόμετρα. Διαθέτει σύγχρονα ξενοδοχεία, καταλύματα και πλούσια καλλιτεχνική και ψυχαγωγική δραστηριότητα.
Το Δίον, η ιστορική έδρα του δήμου Δίου-Ολύμπου. Από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις της Μακεδονίας. Λατρευτικό και πολιτιστικό κέντρο των αρχαίων Μακεδόνων. Με το μοναδικό αρχαιολογικό πάρκο, το μουσείο και την αρχαιοθήκη, έργα της αρχαιολογικής σκαπάνης του καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή.
Στο σύγχρονο οικισμό υπάρχουν ξενώνες, παραδοσιακά εργαστήρια τοπικών προϊόντων και καταστήματα λαϊκής τέχνης.





Ο Πλαταμώνας, παραθαλάσσιος τουριστικός οικισμός, γνωστός για το περίφημο κάστρο του,
τις καταγάλανες ακτές, τα πολυτελέστατα ξενοδοχεία και καταστήματα. Απέχει από τον Όλυμπο μόλις 3 χιλιόμετρα. Από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας.
Η Λεπτοκαρυά, ο Νέος Παντελεήμονας και οι Νέοι Πόροι, παραθαλάσσιοι οικισμοί με συνεχώς αυξανόμενη τουριστική κίνηση. Εδώ βρίσκονται και τα αρχαία Λείβηθρα, σημαντική πόλη κατά την αρχαιότητα, γνωστή ως κατοικία του Ορφέα και των Μουσών. Σημαντικός είναι ο αρχαιολογικός χώρος, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν βγει στην επιφάνεια αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα.
  • Θρησκευτικά μνημεία
Ο Όλυμπος φιλοξενεί στα σπλάχνα του δεκάδες θρησκευτικά μνημεία, παλαιοχριστιανικής, βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής..
Γνωστά βέβαια τα ιερά των ολύμπιων θεών στο αρχαίο Δίον, που λάτρευαν οι αρχαίοι Μακεδόνες. Μοναδικά σε ιστορική και αρχαιολογική αξία ανά τον κόσμο.
  • Εκδηλώσεις - γιορτές
Σπουδαία πολιτιστικά γεγονότα και σημαντικές γιορτές πραγματοποιούνται στην περιοχή, με αναφορά τον Όλυμπο, όπως το Φεστιβάλ Ολύμπου, ο Μαραθώνιος Ολύμπου, οι Μουσικές Βραδιές στον Όλυμπο.
Οι

Εκδηλώσεις με τοπικά παραδοσιακά ήθη και έθιμα, όπως η Γιορτή του Αγρότη, η γιορτή κάστανου, η γιορτή του τσίπουρου, κ.ά.
Σημαντικές επίσης εκθέσεις που αναδεικνύουν τοπικές δημιουργίες όπως η έκθεση έργων ψηφιδωτού, εκθέσεις εικαστικών τεχνών, κ.ά.
  • Ιστορία - μύθοι - παραδόσεις
Για τον Όλυμπο γράφτηκαν και τραγουδήθηκαν όσα για κανένα άλλο βουνό του κόσμου.
Στους πρόποδές του μεγαλούργησαν, κατά την αρχαιότητα, σπουδαίες πόλεις, όπως το Δίον,


τα Λείβηθρα, η Πίμπλεια, η Πιερίς, το Ηράκλειον και η Πέτρα.
Στις ρεματιές του τραγούδησε ο Ορφέας και κολύμπησαν στα γάργαρα νερά του οι Μούσες.




Τον ύμνο ας αρχίσουμε απ’ τις Μούσες,
Που τον γονιό δοξάζοντας τον Δία
την δυνατή του την ψυχή ευφραίνουν ασταμάτητα
στου Ολύμπου τα  παλάτια.
Ανιστορώντας τα τωρινά μα και τα περασμένα.
Και όλα τα μελλούμενα.
Στην Πιερία γεννήθηκαν από τη Μνημοσύνη.
Κόρες αυτές του έρωτα του Κρονογενημένου.

ΗΣΙΟΔΟΣ (Θεογονία)

























Ανάπτυξη, Προστασία, Προβολή


Δίλημμα και ερώτημα:
Ανάπτυξη που βλάπτει
ή
Προστασία που απονεκρώνει;


Για τον Όλυμπο δεν υπάρχουν πλαστά διλήμματα. Το μέγα κεφάλαιο για την ανάπτυξή του είναι πρώτα η προστασία του,
Η προβολή του απαράμιλλου φυσικού του πλούτου και των ανεκτίμητων μνημείων του.
Η ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας του και των μοναδικών ανά τον κόσμο μύθων και παραδόσεών του.
Λέμε ναι στην ανάπτυξη του Ολύμπου με μοναδικό συνδυασμό τη φύση, την ιστορία, το μύθο και τα μνημεία του.
Λέμε ναι στη δημιουργία ήπιων δράσεων και υποδομών συμβατών με το περιβάλλον.
Πρώτη μας μέριμνα να συντονίσουμε όσα υπάρχουν αποσπασματικά και να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάδειξης του Ολύμπου, συνδέοντας το με το ήδη υπάρχον του θαλάσσιου τουρισμού.
Οι επισημάνσεις μας και οι προτάσεις μας είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιου διαλόγου με τους τοπικούς φορείς, με ειδικούς επιστήμονες και εμπειρογνώμονες,. Αποτελούν σειρά ήπιων δράσεων και υποδομών, που αποβλέπουν στην ανάπτυξη του Ολύμπου και την παρολύμπια περιοχή, αξιοποιώντας εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Συγκεκριμένα:

Ορειβατικός – αθλητικός τουρισμός
 Ανάδειξη μονοπατιών και διαδρομών που οδηγούν στις κορυφές καθώς και σε ιδιαίτερου κάλλους και ιστορικής αξίας περιοχές.
 Ανάδειξη των ορειβατικών καταφυγίων και των σταθμών ανάγκης σ’ όλο το πλάτος του Ολύμπου.
 Ανάδειξη του αρχαίου μονοπατιού, του θρόνου του Δία, που ακολούθησαν οι αρχαίοι Μακεδόνες.
 Ανάδειξη της διαδρομής του Μαραθώνιου Ολύμπου.
 Δημιουργία πίστας αναρρίχησης, διαδρομών ποδηλάτου και αλόγων βουνού.
 Ανάδειξη διαδρομών που οδηγούν σε ονομαστά φαράγγια και σπήλαια.
 Δημιουργία παρολύμπιου δρόμου που να συνδέει Λείβηθρα, Λιτόχωρο, Δίον, Πέτρα και Άγιο Δημήτριο.
 Λειτουργία των κέντρων πληροφόρησης και ελέγχου στις εισόδους εισόδου του Ολύμπου.

Σημείωση: Στην πρόταση που καταθέτουν αρκετοί για δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου και τελεφερίκ στον Όλυμπο, επισημαίνουμε τις συνέπειες και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, η οποία πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Για το λόγο αυτό προτείνουμε τη σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας που θα αξιολογεί τα θετικά και αρνητικά δεδομένα από τις συγκεκριμένες δράσεις.

Οικοτουρισμός – αγροτουρισμός
 Ανάδειξη και αξιοποίηση των παραδοσιακών παρολύμπιων οικισμών.
 Δημιουργία δασικών πάρκων με θέμα: «Η φύση αποκαλύπτει τον πλούτο της και διηγείται το μύθο της».
 Δημιουργία καταφυγίου αγρίων ζώων Ολύμπου.
 Δημιουργία πάρκου αρωματικών φυτών Ολύμπου.
 Δημιουργία δασικών χωριών με δυνατότητα διαμονής και γνωριμίας του Ολύμπου.
 Αποπεράτωση του μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Λιτόχωρο.
 Ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, παραδοσιακής καλλιέργειας με σήμα Ολύμπου.
 Ενίσχυση των αγροτουριστικών παραδοσιακών επιχειρήσεων.
 Αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, ΟΠΑΑΧ, LEADER, κλπ.)


Πολιτιστικός, αρχαιολογικός και συνεδριακός τουρισμός
 Δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στην παρολύμπια περιοχή των Λειβήθρων (σήμερα Πλαταμώνα-Λεπτοκαρυά). Ανάδειξη των φυσικών πόρων και αρχαιοτήτων της περιοχής, του μύθου και της ιστορίας, του Ορφέα και των Μουσών (το έργο ήδη έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από τη ΚΖ' Εφορία Αρχαιοτήτων).
 Δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στην παρολύμπια περιοχή του Δίου. Ανάδειξη των φυσικών πόρων και αρχαιοτήτων της περιοχής, του μύθου και της ιστορίας των δώδεκα θεών (υπάρχει σχετική μελέτη από τη ΚΖ' Εφορία Αρχαιοτήτων).
 Δημιουργία ιστορικού πάρκου Ολύμπου, στην περιοχή Αγίου Δημητρίου (υπάρχει σχετική πρόταση από τη ΚΖ' Εφορία Αρχαιοτήτων).
 Ανάδειξη της τέχνης των ψηφιδωτών και των εκμαγείων στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου.
 Ανάδειξη του Φεστιβάλ Ολύμπου, ως κορυφαίου πολιτιστικού θεσμού της Μακεδονίας και Θεσσαλίας.
 Ανάδειξη του φολκλορικού φεστιβάλ Ολύμπου, με συμμετοχή παραδοσιακών σχημάτων χορού και μουσικής απ’ όλο τον κόσμο.
 Ανάδειξη των αρχαίων εορτών «Εν Δίω Ολύμπια» που καθιέρωσε ο βασιλιάς της Μακεδονίας Αρχέλαος προς τιμή του Δία και των Μουσών. Εορτές με σκηνικούς και γυμνικούς αγώνες, διάρκειας εννέα ημερών όσες και οι Μούσες. Σ’ αυτές παρίσταντο οι βασιλείς και οι αξιωματούχοι της Μακεδονίας, αλλά προσκαλούνταν επίσημοι και άλλων βασιλείων και κρατών. Στη γιορτή αυτή ο Μέγας Αλέξανδρος συμμετείχε και θυσίασε πριν τη μεγάλη του εκστρατεία.
 Ανάδειξη των αρχαιοτήτων στους αρχαιολογικούς χώρους Δίου, Λειβήθρων, Πύδνας και Μακρυγιάλου.
 Ανάδειξη των σημαντικών εορτών και εκδηλώσεων των δήμων και πολιτιστικών φορέων της παρολύμπιας περιοχής (λαϊκός πολιτισμός).
 Δημιουργία συνεδριακού κέντρου Ολύμπου για τη διεξαγωγή διεθνών επιστημονικών συνεδρίων.
 Δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία αρχαιοτήτων και οικισμών.

Θρησκευτικός τουρισμός
Στον Όλυμπο υπάρχουν διάσπαρτα θρησκευτικά προσκυνήματα σε περιοχές απέραντου φυσικού κάλλους. Αρκετά από αυτά χρονολογούνται στον 4ο, 8ο και 10ο αιώνα μ.Χ.
Οι μονές, Διονυσίου εν Ολύμπω στην παρολύμπια περιοχή Λιτοχώρου, Κανάλων στην κοιλάδα των Λειβήθρων, Οσίου Εφραίμ στην περιοχή της Κονταριώτισσας, προσελκύουν χιλιάδες προσκυνητές.
Διατηρητέοι ναοί, όπως ο βυζαντινός ναός της Παναγίας στην Κονταριώτισσα

(8ος αιώνας μ.Χ.), μικρογραφία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Στο εσωτερικό του σώζεται ένας σπάνιος εικονογραφικός συνδυασμός με το Χριστό Παντοκράτορα στον τρούλο και την Κοίμηση της Θεοτόκου πάνω από το τρίβηλο.
Το μονύδριο της Αγίας Τριάδας, σκαρφαλωμένο σε απόκρυμνο βράχο, θυμίζοντας εικόνα Μετεώρων. Χρονολογείται στον 14ο αιώνα. Σώζονται καταπληκτικές τοιχογραφίες της πορείας του Χριστού από τη Σταύρωση στην Ανάσταση.
Στην Πέτρα Ολύμπου, ο ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, χωμένος σ’ ένα κατάφυτο και γεμάτο βλάστηση δάσος.
Ο Προφήτης Ηλίας στην ομώνυμη κορυφή του Ολύμπου, σε υψόμετρο 2.800 μέτρα.
Ο διατηρητέος ναός Αγίου Νικολάου, στον παλαιό οικισμό της Βροντούς (16ος αιώνας), ανάμεσα στο απόκρυμνο φαράγγι και στα ερείπια του παλαιού οικισμού.
Σημαντικοί ναοί, μονύδρια και παρεκκλήσια σε απίθανες τοποθεσίες, όπως της Αγίας Κόρης, με τα 180 σκαλιά, σ’ ένα καταπληκτικό τοπίο. Την Αγία Κόρη Ολύμπου επισκέπτονται για το θαυματουργό και θεραπευτικό της αγίασμα.
Αξιοσημείωτο επίσης το παρεκκλήσι του Αϊ-Γιάννη στο Λιτόχωρο, του Αγίου Δημητρίου στο Δίον, του Αγίου Βασιλείου στην Καρίτσα.
Άξιο αναφοράς οι δύο παλαιοχριστιανικές βασιλικές, τέλος 4ου – 5ου αιώνα μ.Χ., στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου.
Καταλήγοντας, σημειώνουμε πως όλες οι προτεινόμενες δράσεις και υποδομές είναι συμβατές με το περιβάλλον του Ολύμπου, κινούνται στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας και μπορούν να υλοποιηθούν σ΄ όλες τις ζώνες προστασίας του Ολύμπου.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΟΛΥΜΠΟΥ
Επιμένουμε ότι αφορά τον Όλυμπο θα πρέπει να αποτελέσει εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό. Να μη ξεχνάμε όμως, πως η επιτυχία στη δημιουργία και κυρίως στην υλοποίηση ενός τέτοιου αναπτυξιακού σχεδίου βρίσκεται στη διαδικασία που λαμβάνει υπόψη την τοπική κοινωνία, τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης περιοχής καθώς και τις οικονομικές της δυνάμεις.
Μόνο ο κόσμος και οι τοπικοί παράγοντες της περιοχής ξέρουν καλύτερα από τον καθένα τα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και τις ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν.
Εάν το σχέδιο ανάπτυξης του Ολύμπου δεν αποβλέπει στη βελτίωση του τρόπου και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, στην τόνωση του εισοδήματός τους, στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού, στη διεύρυνση των επιχειρηματικών ιδεών και δυνατοτήτων, δε θα έχει επιτυχή κατάληξη και δε θα επιφέρει τα ποθητά αποτελέσματα.


ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ
Για τη συγκρότηση αυτού του εθνικού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης για τον Όλυμπο, προτείνουμε τη διεξαγωγή, στην Πιερία, ενός διεθνούς συνεδρίου με πρωτοβουλία της Επιτροπής Περιφερειών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, γεγονός που θα σηματοδοτεί τον εθνικό χαρακτήρα της σημασίας του Ολύμπου. Να συμμετέχουν και τα συναρμόδια Υπουργεία, Πολιτισμού-Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και άλλοι αρμόδιοι φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό και βέβαια οι τοπικοί φορείς των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας.

Ο Όλυμπος είναι υπόθεση όλων μας,
αποτελεί σύμβολο πολιτισμού για όλο τον κόσμο,
ανήκει σ’ όλους τους πολίτες της γης.
Εμείς έχουμε το προνόμιο να ζούμε στη σκιά του
αλλά και τη βαριά ευθύνη της προστασίας του
και συγχρόνως της ανάδειξή του.