Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Πλήρης ρήξη σχέσεων Μόσχας-Αθήνας - Αντιρωσική θέση από ΥΠΕΞ

Image 
  
    Σε πλήρη ρήξη των σχέσεων με την Ρωσία προχωρά η κυβέρνηση Παπαδήμου, καθώς πριν λίγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, απαντώντας στην δήλωση του εκπροσωπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για "παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ελλάδα στην περίπτωση της προφυλάκισης του Εφραίμ απάντησε ξερά ότι "Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις".

Ολόκληρη η δήλωση που επισημοποιεί την πλήρη διάρρηξη των ελληνορωσικών σχέσεων που έτσι ή αλλιώς ήταν "παγωμένες" μετά τις εκλογές που έφερε την κυβέρνηση Παπανδρέου στην εξουσία, έχει ως εξής:
«Η Ελλάδα και η Ρωσία συνδέονται με βαθιά σχέση φιλίας και συνεννόησης η οποία εδράζεται στις κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αξίες των δύο χωρών. Οι δύο λαοί, μετέχοντας στην κοινή παράδοση της Ορθοδοξίας, που μεταλαμπαδεύθηκε από το Βυζάντιο στη Ρωσία, έχουν αναπτύξει ισχυρούς μεταξύ τους δεσμούς, που μεταφράσθηκαν στο πέρασμα των αιώνων σε άρρηκτη σχέση εμπιστοσύνης και αδελφοσύνης.
Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου με μακρά δημοκρατική παράδοση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και σαφής διάκριση των εξουσιών. Για τα ανωτέρω θέματα η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στη διαρκή ενίσχυση και εμβάθυνση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων».
Φυσικά κατόπιν των ανωτέρω, είναι πρακτικώς αδύνατον όσο υπάρχει αυτό το αντιρωσικό πνεύμα στην Αθήνα (κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά υπουργός Εξωτερικών ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ.), να υπάρξει όχι ενίσχυση, αλλά και εμβάθυνση των σχέσεων αυτών.
Γεγονότα που έρχονται σε συνέχεια του "παγώματος" της αμυντικής συνεργασίας του σαμποταρίσματος του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης από την κυβέρνηση Παπανδρέου κλπ. Απλά, πλέον σαφώς και εντυπωσιάζει η αντιρωσική θέση που λαμβάνουν κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. κατά της Ρωσίας, προφανώς υπό το πρίσμα της αναχαίτισης της επιστροφής του Κ.Καραμανλή στον οποίο χρεώνουν την φιλορωσική πολιτική που είχε ακολουθήσει.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
(Αρχικό κείμενο): Για "παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" κατηγόρησε επίσημα για πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνορωσικών σχέσεων η Μόσχα την Αθήνα, στην υπόθεση της προφυλάκισης του ηγούμενου Εφραίμ και φαίνεται ότι πλέον το ελληνορωσικό ρήγμα ή καλύτερα το ρήγμα των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου με την Ρωσία είναι πολύ πιο βαθύ απ’ό,τι φαίνεται.
Συγκεκριμένα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δια του εκπροσώπου του εξέφρασε  «Βαθιά ανησυχία για την απόφαση προφυλάκισης του ηγούμενου Εφραίμ, που καταδεικνύει ότι δεν γίνονται σεβαστές από τις δικαστικές αρχές της Ελλάδας οι αποφάσεις και οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα»!
Στην δήλωσή του ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, σημειώνει ότι «Είναι γνωστή η διερεύνηση της υπόθεσης για τις ανταλλαγές ακίνητης περιουσίας μεταξύ Μονής Βατοπεδίου και ελληνικού κράτους, που έγιναν το 2007. Την ίδια στιγμή, λαμβάνοντας υπ' όψη τη δεδηλωμένη ετοιμότητα του αρχιμανδρίτη Εφραίμ να συνεργαστεί με τα ανακριτικά όργανα και την κατάσταση της υγείας του, μας προκαλεί βαθιά ανησυχία η απόφαση των δικαστικών αρχών της Ελλάδας για φυλάκισή του πριν τη δικαστική διερεύνηση, η οποία δεν συμβαδίζει με τις αποφάσεις και συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου και αναμεταδίδεται από τα ρωσικά ΜΜΕ, σημειώνεται επίσης ότι «το τελευταίο διάστημα μεγάλος αριθμός ανθρώπων στη Ρωσία ανησυχεί για τις ανακοινώσεις, που φθάνουν από την Ελλάδα σχετικά με την τύχη του ηγουμένου της μονής Βατοπεδίου στο Άγιον Όρος Άθως αρχιμανδρίτου Εφραίμ».
Εν συνεχεία ο κ. Λουκασέβιτς υπενθυμίζει ότι ο κ. Εφραίμ βρέθηκε στη Ρωσία πρόσφατα ως μέλος αντιπροσωπείας μοναχών του Αγίου Όρους, οι οποίοι συνόδευσαν την Τίμια Ζώνη της Θεοτόκου, τη μεταφορά της οποίας διοργάνωσε το Ίδρυμα του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου.
«Ένα από τα μεγαλύτερα χριστιανικά λείψανα για πρώτη φορά βρέθηκε στα όρια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και κατά την 40ήμερη παραμονή του σε πολλές ρωσικές πόλεις εκατομμύρια ορθοδόξων πιστών κατόρθωσαν να προσκυνήσουν το ιερό αυτό λείψανο, το οποίο μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις απομακρύνεται από το Άγιον Όρος Άθως», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, στην οποία προστίθεται ότι «είναι κατανοητό ότι πολλοί Ρώσοι τρέφουν βαθιά ευγνωμοσύνη προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους Άθως, την αδελφότητα της Μονής Βατοπεδίου και τον καθηγούμενό της για τη δυνατότητα που τους δόθηκε να προσεγγίσουν αυτό το λείψανο».
Για να φτάσει στο σημείο η Μόσχα να κατηγορεί τις ελληνικές αρχές για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την ίδια στιγμή που διακυβεύονται μεγάλα συμφέροντα των ρωσικών εταιρειών ενέργειας και άμυνας στην Ελλάδα δείχνει ότι εντείνει την πολιτική περιφρόνησης των κυβερνήσεων της χώρας μετά το 2009.
Αλλά και ότι δεν θεωρεί σε καμία περίπτωση βιώσιμο το νυν κυβερνητικό σχήμα, το οποίο σε οποιαδήποτε περίπτωση το θεωρεί περίπου ως «κατοχική κυβέρνηση» αφού ευθέως ο Β.Πούτιν είπε ότι η Ελλάδα έχει απωλέσει την εθνική της κυριαρχία λόγω χρεών.
Από εκεί και πέρα η υπόθεση Εφραίμ, φαίνεται ότι εξελίσσεται πολύ αρνητικά για τους εμπνευστές της, που δεν είναι άλλοι από το «βαθύ κράτος» της προηγούμενης «καθαρής» κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που προσπάθησε να ξυπνήσει μνήμες 2008-2009 για καθαρά πολιτικά οφέλη.
Έχουμε ήδη σημειώσει ότι δεν είναι δυνατόν να απαλλάσσονται οι πολιτικοί που υπέγραψαν και όλες οι εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων να λένε ότι «Δεν υπάρχει ζημία για το δημόσιο από τις ανταλλαγές» και να συνεχίζεται η υπόθεση για τον προτείνοντα την ανταλλαγή. Βέβαια, να σημειώσουμε και την αποχή δηλώσεων από πλευράς Ν.Δ. για το θέμα. Κάποιοι έχουν πείσει τον Α.Σαμαρά ότι η υπόθεση αποτελεί ανάχωμα σε τυχόν σκέψεις επιστροφή του Κ.Καραμανλή και όχι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναμιχθεί η Ν.Δ. σε κάτι που την έστειλε στην αντιπολίτευση πριν από δύο χρόνια, έστω και αν πλέον αποδεικνύεται ότι η υπόθεση δεν ήταν και τόσο σκάνδαλο…
«Πολλή κουβέντα» για να το πούμε κομψά αφού απαγορεύεται ο σχολιασμός των δικαστικών αποφάσεων, σηκώνει και το σκεπτικό προφυλάκισης του ηγούμενου από την  εφέτη ειδική ανακρίτρια Ειρήνη Καλού
Κατά την άποψη της ανακρίτριας, οι σοβαρές ενδείξεις ενοχής σε βάρος του κατηγορούμενου ενισχύονται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεών του και συγκεκριμένα:
- Πρώτον, από την εκμετάλλευση της ιδιότητάς του ως καθηγούμενου αγιορείτικης Μονής παγκόσμιας ακτινοβολίας που μπορούσε να επηρεάσει πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς αξιωματούχους.
- Δεύτερον, από την επί μακρό χρόνο τέλεση των αξιοποίνων πράξεων που δεν προσιδιάζουν στο μοναχικό του σχήμα και την πνευματική του αποστολή
- Τρίτον από την προκλητικά μεγάλη ζημία σε βάρος του δημοσίου.
Στο δια ταύτα της πρότασής της η δικαστική λειτουργός καταλήγει επισημαίνοντας ότι αν ο ηγούμενος Εφραίμ αφεθεί ελεύθερος είναι πιθανό να διαπράξει νέα αδικήματα.
Πόθεν προκύπτει η «μεγάλη ζημιά σε βάρος του δημοσίου»; Και γιατί δεν κρίθηκαν ένοχοι οι πολιτικοί που υπέγραψαν; Επίσης μήπως πρόκειται για ετυμηγορία η χρήση τέτοιων εκφράσεων όπως «επί μακρό χρόνο τέλεση αξιόποινων πράξεων»;
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr