Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΕΣEΕ: Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί

ΕΣEΕ: Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί

  Τη σημασία επιβίωσης και ενίσχυσης της ελληνικής εμπορικής επιχειρηματικότητας -κάτι που συνδέεται άρρηκτα με την διατήρηση της απασχόλησης- υπογράμμισε η ΕΣΕΕ κατά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με την τρόικα.
Παράλληλα, επεσήμανε στους επιθεωρητές της ΕΕ και του ΔΝΤ την ανάγκη για ένα σταθερό Εθνικό Φορολογικό Σύστημα και για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς τόσο από την πλευρά των τραπεζών όσο και από την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ.

Αναφορικά με το ζήτημα της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βασίλης Κορκίδης, ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφαρμόσιμο και επανέλαβε τη θέση της ΕΣΕΕ για τριετές πάγωμα των μισθών. Τέλος, υπενθύμισε ότι το θέμα αυτό αποτελεί ζήτημα διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
Επιπλέον επεσήμανε ότι το ελληνικό εμπόριο είναι μοχλός ανάπτυξης και οι προσπάθειες της ΕΣΕΕ είναι να αναπτύξουν όλη την αλυσίδα του ελληνικού εμπορίου -του εισαγωγικού, του εξαγωγικού, του χονδρεμπορίου, του λιανεμπορίου και του διακομιστικού εμπορίου.
Στη διάρκεια της συνάντησης από την πλευρά της ΕΣΕΕ ξεκαθαρίστηκε ότι «η φοροδοτική ικανότητα της ελληνικής κοινωνίας έχει πλέον εξαντληθεί, η κοινωνική συνοχή βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και η επιβολή περαιτέρω φορολογικών μέτρων δεν θα επιτύχει τα αναμενόμενα έσοδα».
Ειδικότερα, η Συνομοσπονδία υποστήριξε ότι τα έσοδα του κράτους από την επιβολή των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ στο εμπόριο δεν έχουν αυξηθεί, όπως θα περίμενε ίσως κανείς, αλλά σε σχέση με το 2008 έχουν μειωθεί κατά 22% περίπου.
«Ο λόγος», εξηγεί σχετική ανακοίνωση, «δεν είναι άλλος από την ραγδαία υποχώρηση της κατανάλωσης, τα έσοδα της οποίας δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν οι αυξημένοι συντελεστές.
Αντίθετα, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, εάν η το υπουργείο οικονομικών αποφάσιζε μία αποκλιμάκωση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 400 μονάδες βάσης (από 23% σε 19%), εξαιρώντας τον κλάδο των οχημάτων, τότε θα πετύχαινε:
- Να εισπράξει τα ίδια έσοδα μέσα στην επόμενη διετία, με αυστηρό έλεγχο της αγοράς και αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση φοροδιαφυγής και παράλληλα συμφωνία κυρίων με τους εμπόρους για συγκράτηση, αν όχι πτώση των τιμών.
- Βελτίωση του κλίματος στην αγορά και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών μετά την σφοδρή πτώση τα τελευταία χρόνια (από 108,1 το 2007 σε 74,1 το 2011)
- Να δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις με τόνωση των πωλήσεων, διατηρώντας τες έτσι ζωντανές και εισπράττοντας το ίδιο έσοδα
- Βελτίωση τη ρευστότητας στην αγορά
Τέλος, η ΕΣΕΕ κατέθεσε προτάσεις για τις ΜμΕ:
-Εφαρμογή από τις αρχές του 2012 ενός νέου, δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος, χωρίς άλλη καθυστέρηση.
-Εκλογίκευση φορολογικών συντελεστών και μείωση του ΦΠΑ στο 19%, με ταυτόχρονη εφαρμογή on-line συστήματος συλλογής ΦΠΑ.
-Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων
-Προώθηση πολιτικών που να συνδυάζουν τη διατήρηση θέσεων εργασίας αλλά και τη δημιουργία νέων μέσω φορολογικών κινήτρων. Πρόκειται για μια πρόταση ιδιαίτερης βαρύτητας λαμβανομένου υπόψη του τεράστιου θέματος της ανεργίας.
-Επιτάχυνση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ και ένταξη μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.»