Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Σπύρος Θεοδωρίδης: O Eλληνας που σάρωσε το ιταλικό "Master Chef"

Σπύρος Θεοδωρίδης: O Eλληνας που σάρωσε το ιταλικό "Master Chef"

  Ραβιόλια γεμιστά με καλαμάρια, καραβίδες και σπανάκι, με σάλτσα από φουά γκρα και μαύρο μανιτάρι ήταν το ένα από τα δύο πιάτα που εξασφάλισαν στον Σπύρο Θεοδωρίδη τη νίκη στο ιταλικό «Master Chef»..
.

Το άλλο πιάτο ήταν φιλέτο ψαριού με αστακό και προσούτο, με σάλτσα ροδιού. Ωστόσο, στην πραγματικότητα αυτό που φαίνεται πως έδωσε τη νίκη στον Ελληνα παίκτη ήταν η λατρεία του για τη μαγειρική.

«Πάντα ήθελα κάτι διαφορετικό από τη μαγειρική» εξομολογείται στην αποκλειστική συνέντευξή του στην «Espresso» αναφερόμενος όχι στο σήμερα, αλλά στην παιδική του ηλικία. Αυτή του η επιθυμία έγινε στην πορεία πάθος, το οποίο τον οδήγησε στην απόφαση να πάρει μέρος στο «Master Chef».

«Μου αρέσει να μαγειρεύω. Δήλωσα συμμετοχή και με επέλεξαν. Πέρασα τα τρία στάδια δοκιμασίας και μπήκα στο παιχνίδι… και στο τέλος κέρδισα» λέει εμφανώς ικανοποιημένος από τη μεγάλη του διάκριση, η οποία του ανοίγει δρόμους για να κάνει επάγγελμα αυτό που αγαπούσε να κάνει από τα εφηβικά του χρόνια.

«Υπήρξε στιγμή που ήσασταν σίγουρος για τη νίκη σας;» τον ρωτάμε και η απάντηση δείχνει πόσο σεμνός μπορεί να είναι κάποιος, ακόμα κι από την πρώτη θέση. «Οχι ιδιαίτερα. Ολοι όσοι είχαμε πάρει μέρος ήμασταν δυνατοί παίκτες. Ηθελα να κερδίσω κι έβαλα τα δυνατά μου» μας απαντά.

Η επόμενη ερώτηση είναι φυσικά αν στα πιάτα που έφτιαξε στη διάρκεια του παιχνιδιού έκανε κάτι ελληνικό. «Οχι, δεν είχα τη δυνατότητα. Δεν είχαμε τα κατάλληλα υλικά που να μπορώ να φτιάξω κάτι ελληνικό» λέει ο Σπύρος Θεοδωρίδης, σπεύδοντας να σημειώσει ότι θα το ήθελε πολύ, αφού γι’ αυτόν η Ελλάδα δεν έπαψε ποτέ να είναι η πατρίδα του και να την αγαπά.

Αλλωστε, όπως έχει αποκαλύψει τις προηγούμενες ημέρες στον ιταλικό Τύπο, μαγειρεύει ελληνικά φαγητά, και ο μουσακάς έχει μεγάλη πέρραση στις παρέες του.

- Και τώρα τι;Μέχρι που ξεκίνησε το «Master Chef» ο Σπύρος Θεοδωρίδης εργαζόταν ως ιδιωτικός υπάλληλος σε εταιρεία που καμιά σχέση δεν είχε με φαγητό ή μαγειρική. Λόγω των υποχρεώσεών του στο παιχνίδι απολύθηκε από τη δουλειά του. Αυτό όμως ουδόλως τον πείραξε. Δεν το είπε καν στους συμπαίκτες του ή στο κοινό, αφού δεν ήθελε να τον ψηφίζουν επειδή τον λυπούνται.
Και τώρα που η νίκη ήρθε, απολαμβάνει ένα γεμάτο υποχρεώσεις πρόγραμμα το οποίο έχει σχέση μόνο με την αγάπη για το μαγείρεμα. «Θα βγάλω ένα βιβλίο με συνταγές. Θα κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο» απαντά γεμάτος καμάρι για τα άμεσα σχέδιά του. Ακολούθως θα εργαστεί σε εστιατόριο στο Τορίνο, του οποίου ο σεφ είναι 23ος στην παγκόσμια κατάταξη. Υπάρχει όμως και συνέχεια. Ο Σπύρος Θεοδωρίδης δεν κρύβει τη χαρά του γι’ αυτήν. «Μετά θα πάω στο Λονδίνο. Ενας από τους τρεις κριτές του Master Chef θα ανοίξει εκεί εστιατόριο και μου πρότεινε να πάω κοντά του».

- «Η Ελλάδα έχει θέση στα μελλοντικά του σχέδια;» είναι η επόμενη ερώτηση. «Εξαρτάται από την Ελλάδα, όχι από μένα. Εμένα η ζωή μου είναι εδώ. Με χαρά όμως θα μπορούσα να κάνω κάτι στην Ελλάδα. Θα ήθελα πολύ ένα εστιατόριο σε κάποιο ελληνικό νησί» μας λέει ο μεγάλος νικητής, για να διευκρινίσει αμέσως μετά πως μιλά για την Υδρα, την οποία αγαπά πολύ. «Μου αρέσει πολύ η Υδρα. Πηγαίνω συχνά εκεί» μας λέει, ενώ επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν πως ακόμα κι αν γίνει τελικά το εστιατόριο, θέλει να είναι κάτι μικρό, ώστε να μαγειρεύει για λίγους. Δεν είναι ότι θέλει να σερβίρει μόνο «προνομιούχους». Αυτό που πραγματικά τον ενδιαφέρει -λένε οι ίδιες πληροφορίες- είναι το φαγητό του να είναι ιδιαίτερο και όχι «εμπορικό», όχι δηλαδή μαζικής παραγωγής.

«Η Αθήνα είναι πάντα στην καρδιά μου»
Με ένα τόσο βαρύ πρόγραμμα, φυσικό είναι ο χρόνος για προσωπική ζωή να είναι λίγος. Και η ζωή μακριά από την Ιταλία θα τον κάνει ακόμα λιγότερο. Κι όμως, ο Σπύρος Θεοδωρίδης δεν ανησυχεί. «Πάντα δούλευα πάρα πολύ. Οπότε δεν είναι κάτι καινούργιο. Αμα υπάρχει θέληση, όλα γίνονται. Από την Ιταλία το Λονδίνο είναι μόλις δύο ώρες» μας λέει χαρακτηριστικά, επιμένοντας πως η δουλειά δεν θα τον απομακρύνει από τον σύντροφό του, Μάρκο, τον άνθρωπο για χάρη του οποίου εγκατέλειψε την Ελλάδα πριν από δεκατέσσερα χρόνια.

Η σχέση του όμως με την πατρίδα του είναι ακόμα και σήμερα ζεστή. Εχει άλλωστε ως συνδετικό κρίκο την αδελφή του, Ειρήνη, η οποία είχε μάλιστα προσκληθεί από την παραγωγή του «Master Chef» και παρευρέθηκε στον τελικό, όπου χειροκρότησε θερμά τον αδελφό της όταν στέφθηκε νικητής.

- Τι θυμάται όμως ο Σπύρος Θεοδωρίδης από τα παιδικά του χρόνια στην Ελλάδα;«Εζησα μια ζωή όπως κάθε παιδί. Αγαπώ την Αθήνα, μεγάλωσα σε αυτή την πόλη» λέει με μια νοσταλγία. Σπεύδει ωστόσο να σημειώσει ότι ωρίμασε στην Ιταλία. «Είναι δυο διαφορετικές ζωές αυτή στην Ελλάδα κι εκείνη στην Ιταλία. Η Αθήνα είναι πάντα στην καρδιά μου» συμπληρώνει. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, ο Σπύρος έχασε τον πατέρα του λίγο καιρό αφότου γεννήθηκε. Μεγάλωσε κυρίως με τη γιαγιά και την αδελφή του, ενώ σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα η μητέρα του είχε κάνει άλλη οικογένεια. Ο ίδιος μας λέει πως και η μητέρα του ήταν παρούσα, ωστόσο δεν κρύβει πως η γιαγιά ήταν εκείνη που τον φρόντιζε πιο πολύ. Κι όλα ήταν καλά, με εξαίρεση την κουζίνα.

«Καμιά δεν μαγείρευε κάτι ιδιαίτερο. Η γιαγιά έκανε δυο τρία πράγματα. Στο σπίτι μαγείρευαν όπως ο περισσότερος κόσμος. Εγώ ήθελα κάτι διαφορετικό. Γι’ αυτό προσπάθησα να το κάνω μόνος μου. Μπήκα στην κουζ ίνα στα δεκατέσσερά μου χρόνια. Δεν θυμάμαι τι μαγείρεψα. Πάντως διαπίστωσα ότι μου άρεσε να μαγειρεύω. Πετυχημένο ήταν το πρώτο πιάτο μου, καθώς όλοι μου έδωσαν συγχαρητήρια» μας λέει πριν διακόψει τη συνομιλία μας μια παρέα γυναικών που αναγνώρισαν τον νικητή του «Master Chef».

Τον πλησιάζουν δίνοντάς του συγχαρητήρια στη μέση του δρόμου, κι εκείνος δεν αρνείται να φωτογραφηθεί μαζί τους. Δεν κρύβει ότι χαίρεται που τον αναγνωρίζουν, κάτι που θα βοηθήσει ίσως να χτίσει τη δική του καριέρα στην κουζίνα. Ηδη στο Facebook έχει περισσότερους από τρεις χιλιάδες θαυμαστές. Οταν βρισκόταν στο παιχνίδι, πολλοί σχολίαζαν τις συνταγές του, ενώ μετά τη νίκη του στον τελικό όλοι όσοι τον στήριξαν έσπευσαν να τον συγχαρούν.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η αφοσίωση του κόσμου τον εξέπληξε, αλλά και του έδωσε δύναμη να συνεχίσει στο «Master Chef», το οποίο όμως αν διαρκούσε άλλη μια εβδομάδα, εκείνος θα κατέρρεε από την κούραση, όπως δήλωσε μετά τη νίκη του.
Espressonews.gr