Σε μπαράζ γενναίων προσφορών προχωρούν από σήμερα οι έμποροι, πριν ακόμη κλείσουν οι χριστουγεννιάτικες μειώσεις τιμών, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν τους καταναλωτές και να εξασφαλίσουν την απαραίτητη ρευστότητα για να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες, φορολογικές κυρίως, υποχρεώσεις του Ιανουαρίου.
Οι επιγραφές έχουν ήδη αναρτηθεί στις βιτρίνες αναγγέλλοντας γενναίες μειώσεις στις τιμές: 50%, 60%, ακόμη και 70%, ποσοστά που αναμένεται να επαναληφθούν στις εκπτώσεις οι οποίες αρχίζουν επισήμως στις 15 Ιανουαρίου. Ωστόσο, οι έμποροι προσανατολίζονται για πρώτη φορά να ζητήσουν την απελευθέρωση των προσφορών, δεδομένου ότι η ελληνική αγορά βρίσκεται τα τελευταία δύο χρόνια σε συνεχείς γύρους προσφορών.
«Ουσιαστικά η αγορά εισέρχεται από σήμερα σε περίοδο προεκπτώσεων και μάλιστα με δυναμικούς ρυθμούς», δηλώνει ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). «Η αγορά προσανατολίζεται προς την τακτική των προσφορών. Ολο το 2011 βρισκόμασταν μόνιμα σε προσφορές και εκπτώσεις. Οπότε, τίθεται το ζήτημα μήπως είναι λογικότερο να κινηθούμε θεσμικά προς την απελευθέρωση των προσφορών».
Η δήλωση του κ. Κορκίδη αναδεικνύει εμμέσως πλην σαφώς τη δυναμική της αγοράς, η οποία κυριαρχείται από προσφορές, αλλά και τις προθέσεις των εμπόρων. Αλλωστε και οι πολίτες έχουν αλλάξει τις καταναλωτικές συνήθειές τους, καθώς βασικό κριτήριο αναδεικνύεται η τιμή.
Πάντως, η ΕΣΕΕ τασσόταν μέχρι πρότινος υπέρ ενός ελεγχόμενου και αυστηρότερου καθεστώτος προσφορών, εκτιμώντας ότι η απελευθέρωση θα ευνοούσε τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις εις βάρος των μικρών καταστημάτων. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα επιτρέπονται οι προσφορές συγκεκριμένων προϊόντων ή προϊόντων ορισμένης κατηγορίας για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τις 10 συνεχόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται το ζήτημα των προσφορών να τεθεί υπόψη του γενικού γραμματέα του εμπορίου Στέφανου Κομνηνού, αφού προηγηθεί διάλογος με τις καταναλωτικές οργανώσεις.
Απαισιοδοξία. Στον χορό του πρώτου γύρου προσφορών της φετινής χρονιάς έχουν μπει καταστήματα και πολυκαταστήματα από όλους τους κλάδους. Αλλωστε, οι προβλέψεις για την πορεία του τζίρου του λιανεμπορίου τη φετινή χρονιά είναι απαισιόδοξες και κάνουν λόγο για μεγαλύτερες από τις περυσινές απώλειες, οι οποίες κινήθηκαν γύρω στο 30% σε όλους τους κλάδους, με την ένδυση και την υπόδηση να καταγράφουν 40% μείωση πωλήσεων ακόμη και την εορταστική περίοδο, ενώ έως και 15% μειώθηκε ο τζίρος των τροφίμων. Συνολικά ο τζίρος των εορτών του Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε περίπου στα 9,2 δισ. ευρώ από 13 δισ. ευρώ πέρυσι.
Οι εισπράξεις όμως δεν κρίνονται αρκετές για να καλύψουν οι έμποροι τις υποχρεώσεις τους. Εξ ου και οι γενναίες προεκπτώσεις, καθώς μέχρι τις 20 Ιανουαρίου (που λήγει η παράταση του υπουργείου Οικονομικών) επιχειρηματίες και έμποροι καλούνται να καλύψουν μεγάλο μέρος των υποχρεώσεών τους, οι οποίες εκτιμώνται περίπου στα 8 δισ. ευρώ.