Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Άνω κάτω το ΠΑΣΟΚ από την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ

Άνω κάτω το ΠΑΣΟΚ από την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ



   Μετά τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στην κυβέρνηση διαταράσσοντας τις ισορροπίες της στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ εξελίσσεται τώρα σε μείζονα συνιστώσα της εσωκομματικής διαμάχης στο ΠΑΣΟΚ.
«Βενιζελικοί», αλλά και άλλοι βουλευτές είναι οργισμένοι με τον Ανδρέα Λοβέρδο, χρεώνοντάς του πως με τις δηλώσεις του περί «μακελειού» το μόνο που προσπαθεί να κάνει είναι να κερδίσει τους «παπανδρεϊκούς» βουλευτές, την ώρα που ήταν εκείνος που μιλούσε για «δαχτυλίδι» που θα έπαιρνε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Εντωμεταξύ, ερώτημα παραμένει τι θα κάνουν οι βουλευτές στην περίπτωση που επαναφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου το αίτημα για εξεταστική επιτροπή για τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας την τελευταία δεκαετία, πράγμα που άφησε να εννοηθεί χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ,Πάνος Μπεγλίτης. Θα την ψηφίσουν αυτή την φορά, ή θα αφήσουν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένο τον Γιώργο Παπανδρέου;
Η υπόθεση πάντως, δεν αγγίζει μόνο εκείνον, αλλά και το τότε οικονομικό επιτελείο, με την Ζωή Γεωργαντά, πρώην στέλεχος της ΕΛΣΤΑΤ να εμπλέκει χθες, πέραν από τον πρώην «τσάρο» Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη και τον ΓΓ του υπουργείου Ηλία Πλασκοβίτη.
Τη σκυτάλη από τον Ανδρέα Λοβέρδο πήραν χθες συνάδελφοί του εντός και εκτός κυβέρνησης, με πρώτη την Άννα Διαμαντοπούλου, που χαρακτήρισε «επικίνδυνη για την χώρα» την υπόθεση με τα στοιχεία του ελλείμματος. Σημειώνοντας για τους δύο εισαγγελείς πως «κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής», υποστήριξε -επικαλούμενη και τη δική της εμπειρία από μη σωστή λειτουργία της Δικαιοσύνης στην περίπτωση των σχολικών βιβλίων- πως το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι συγκεκριμένοι εισαγγελείς, στους οποίους και απέδωσε από «νομική ιδεοληψία» ως «πολιτικό παιχνίδι».
Να μην ποινικοποιείται η πολιτική ζωή του τόπου και να μην στοχοποιείται ο Γιώργος Παπανδρέου που έδωσε μάχη για να μην χρεοκοπήσει η χώρα, ζήτησε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, χαρακτηρίζοντας ύποπτη την συγκυρία και μιλώντας για επιλογή που θέτει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας. Υπενθύμισε άλλωστε ότι η κυβέρνηση υπέγραψε το μνημόνιο τον Μάιο και η αναθεώρηση των στοιχείων του ελλείμματος έγινε τον Νοέμβριο του 2010, πράγμα που επισήμανε και ο Χάρης Καστανίδης, μιλώντας στον Real FM για «σπουδή» των «αρμόδιων παραγόντων».
Για «απίστευτη ελαφρότητα» και «ανεξήγητο ερασιτεχνισμό» στους χειρισμούς των οικονομικών εισαγγελέων μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, αναμένοντας πάντως την απόφαση του Αρείου Πάγου για την επίσημη τοποθέτηση του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, προειδοποίησε ότι «δεν θα μείνει αναπάντητη αυτή η προσπάθεια», υπενθυμίζοντας και παλιότερη αναφορά του Γιώργου Παπανδρέου στην ανάγκη εξεταστικής επιτροπής για τα «greek statistics», όπως διαμορφώθηκαν την τελευταία δεκαετία, δηλαδή και επί Καραμανλή, αλλά και επί Σημίτη.
«Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να ενοχοποιηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου», είπε και ο Χρήστος Πρωτόπαπας, εκτιμώντας ως «απαράδεκτο» τον τρόπο με τον οποίο ενήργησε ο κ.Πεπόνης. «Χωρίς να εξετάσει καλά καλά την υπόθεση, δεν έχει εξετάσει ούτε καν τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, τον στέλνει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, βάζει τον πρωθυπουργό μέσα, πουθενά δεν προκύπτει, και εν συνεχεία το διαρρέει στα μέσα ενημέρωσης πολύ πριν ο φάκελος έρθει στη Βουλή»,είπε, καταλογίζοντας διάφορα «είπα-ξειπα» στον κ.Πεπόνη το τελευταίο διάστημα. Ο κ.Πρωτόπαπας πάντως πήγε ένα βήμα παραπέρα. Αρνούμενος τις κατηγορίες του Γιάννη Μιχελάκη για «ωμή παρέμβαση» στη Δικαιοσύνη, έκανε από την πλευρά του λόγο για «προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής» και «βίαιης ενοχοποίησης μίας παράταξης».
Εντωμεταξύ, για «εκβιαστικές και επικίνδυνες απειλές» κατηγόρησε τον Ανδρέα Λοβέρδο ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, με αφορμή τις δηλώσεις του περί «μακελειού». «Δεν ξέρουμε αν τα κίνητρά του είναι ψηφοθηρικά ενόψει των εσωκομματικών διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ»,είπε -υιοθετώντας την κριτική των «πράσινων» άσπονδων φίλων του υπουργού Υγείας- καταλογίζοντάς του ανευθυνότητα.
Σε απάντησή του ο κ. Λοβέρδος θύμισε τη στάση του κατά της εξεταστικής για την οικονομία την περίοδο Καραμανλή, αλλά και σημείωσε ότι «κάθε απόπειρα να γίνει πολιτική εκμετάλλευση του συγκεκριμένου θέματος εναντίον του κ. Παπανδρέου, παράγει μετά απολύτου βεβαιότητας ανωμαλία»