Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Η τοποθέτηση επιτρόπου θα εκλαμβάνονταν ως "δύναμη κατοχής"

Η τοποθέτηση επιτρόπου θα εκλαμβάνονταν ως "δύναμη κατοχής"



 Την πρόταση τοποθέτησης «επιτρόπου» στην Ελλάδα απορρίπτει ο πρόεδρος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σημειώνοντας πως ο «επίτροπος» θα εκλαμβάνονταν ως «δύναμη κατοχής», τονίζοντας ότι «τέτοια πρόταση μπορούν να κάνουν μόνο άνθρωποι, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από ιστορία και πολιτική».



Σε συνέντευξή του σε γερμανικό ραδιόφωνο ο  Γκάμπριελ, προειδοποιεί ότι αυτή η κίνηση «θα εξουδετέρωνε την δημοκρατία» και προσθέτει ότι υπάρχει ήδη η τρόικα, η οποία δίνει συμβουλές στους Έλληνες. «Αυτό που χρειάζονται στην Ελλάδα είναι συμβουλές και βοήθεια και όχι κατάργηση της δημοκρατίας», τονίζει και ζητεί πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και την απασχόληση, ενώ τάσσεται υπέρ της επιβολής του φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.



Ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών προτείνει για τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις το μοντέλο της «Τρόιχαντ», η οποία διαχειρίστηκε την επανένωση της Γερμανίας. «Μέσα στην κρίση οι Έλληνες δεν θα πάρουν πολλά χρήματα από τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων.



Θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε λοιπόν ένα ευρωπαϊκό μοντέλο Τρόιχαντ. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε άμεσα χρήματα για να μειωθεί το χρέος και όταν η οικονομία βελτιωθεί, θα πουλήσουμε τις επιχειρήσεις αυτές στους ιδιώτες κομμάτι-κομμάτι», εξηγεί. Καταλήγει δε λέγοντας ότι «οι άνθρωποι όμως υφίστανται τώρα τις συνέπειες και η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί αν στείλουμε εκεί έναν Γερμανό επίτροπο».



Σε ό,τι αφορά πάντως την επιπλέον βοήθεια προς την Ελλάδα, ο κ. Γκάμπριελ επισημαίνει ότι «θα πρέπει να εξεταστούν οι πραγματικές επιδόσεις των Ελλήνων, τι υλοποιήθηκε τελικά από τις δεσμεύσεις» και ζητεί να μη δοθεί νέα βοήθεια αν δεν υπάρξει κινητικότητα.