Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Ηρωικές στιγμές Κυπρίων αγωνιστών αναβιώνουν στο «τελευταίο φεγγάρι»


ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΑΝΔΡΕΑ ΜΙΧΑΗΛ, ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ 3η ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΚΙΔΗΣ.
* ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΠΡΙΩΝ Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ «Ο ΕΥΑΓΟΡΑΣ» ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ «ΑΥΛΑΙΑ»
* ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ Ο.Κ.Ο.Ε.


Η θεατρική παράσταση του έργου «το τελευταίο φεγγάρι», του Ανδρέα Κουκίδη, σε σκηνοθεσία του Κύπριου σκηνοθέτη Ανδρέα Μιχαήλ, παρουσιάστηκε στο κοινό της Κατερίνης και του νομού, για τρίτη φορά, τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012, στη σκηνή του θεατρικού εργαστηρίου «Αυλαία», που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ορφέως και Ολύμπου 23, στην Κατερίνη.
Το έργο παρουσιάζεται από τον σύλλογο Κυπρίων Νομού Πιερίας «Ο Ευαγόρας» σε συνεργασία με το θεατρικό εργαστήρι «Αυλαία» και με τη στήριξη των πολιτιστικών υπηρεσιών του υπουργείου παιδείας και πολιτισμού της Κύπρου και της ομοσπονδίας κυπριακών οργανώσεων Ελλάδος.
Στον ίδιο χώρο, στο θεατρικό εργαστήρι «Αυλαία», πραγματοποιήθηκε η πρώτη θεατρική παράσταση την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011 ενώ η δεύτερη παράσταση έγινε την επόμενη μέρα, Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το έργο έχει αναφορά στο έπος της περιόδου 1955 – 1959 του απελευθερωτικού αγώνα των Ελληνοκυπρίων εναντίον των Άγγλων κατακτητών, με σύνθημα την ένωση της Μεγαλονήσου με τη Μητέρα Ελλάδα.
Η υπόθεση του έργου «το τελευταίο φεγγάρι», του Κύπριου Ανδρέα Κουκίδη, εκτυλίσσεται τον Σεπτέμβριο του 1956 και πρόκειται για μια αληθινή ιστορία με πρωταγωνιστές τους ήρωες Ανδρέα Παναγίδη, Μιχαήλ Κουτσόφτα και Στέλιο Μαυρομάτη.
Συγκεκριμένα, το έργο αναφέρεται στις τελευταίες στιγμές των αγωνιστών στις κεντρικές φυλακές Λευκωσίας. Ο συγγραφέας του έργου παρουσιάζει τις προσωπικότητες των τριών αγωνιστών, την καλλιέργεια της ψυχής τους, την αγάπη τους προς τον Θεό και την πατρίδα, τη διάθεσή τους για εμψύχωση των οικείων τους αλλά και την ψυχραιμία τους προ της αγχόνης.
Τους μελλοθάνατους επισκέπτεται ο Ιερέας των φυλακών για να τους παρηγορήσει, να τους εξομολογήσει και να τους προσφέρει την τελευταία Θεία Μετάληψη. Τους επισκέπτονται επίσης και κάποια από τα πλέον αγαπημένα τους πρόσωπα.
Η ΤΡΙΤΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Η τρίτη παράσταση πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του προέδρου της ομοσπονδίας κυπριακών οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ) καθηγητή πανεπιστημίου Κωνσταντίνου Σταματάρη, του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτη π. Ιωακείμ Οικονομίκου, του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτη π. Παύλου Ντούρου καθώς και άλλων Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως.
Παραβρέθηκαν επίσης, δημοσιογράφοι του ηλεκτρονικού και του έντυπου τύπου της πόλης και του νομού, διευθυντές σχολείων δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί, μαθήτριες και μαθητές, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών και πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Μιχαήλ
Σκηνικά: Νίκος ΚωτίδηςΧρήστος Δέλλας
Κοστούμια: Νίτσα Ξανθοπούλου
Μοντάζ μουσικών – ηχητικών – special effects: Μανόλης Γιγάντες
Υπεύθυνος σκηνής: Αναστάσιος Στεφανίδης
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι εξής μαθητές – μαθήτριες του θεατρικού εργαστηρίου «Αυλαία»:
Κωνσταντίνος Ανδρεάδης (Ανδρέας Παναγίδης)
Ιωάννης Ιωαννίδης (Μιχαήλ Κουτσόφτας)
Δημήτρης Κωστούλας (Στέλιος Μαυρομάτης)
Βασίλης Αγγελής (Πατήρ Αντώνιος)
Μανόλης Γιγάντες (Δεσμοφύλακας)
Χρήστος Δέλλας (Διευθυντής φυλακών)
Γιώργος Ραφαηλίδης (Δικηγόρος & Πατέρας του Ανδρέα Παναγίδη)
Τριανταφυλλιά Διαμαντοπούλου (Μητέρα του Μιχαήλ Κουτσόφτα)
Μαρία Δαδάκου (Μητέρα του Ανδρέα Παναγίδη)
Ηλέκτρα Τριμπούνα (Αδελφή του Στέλιου Μαυρομάτη)
Κατερίνα Ευαγγέλου (Δικηγόρος και Αδελφή του Στέλιου Μαυρομάτη)
Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛ
Μετά το πέρας της παράστασης το κοινό χειροκρότησε όλους τους συντελεστές του έργου ενώ στη συνέχεια ο πρόεδρος του συλλόγου Κυπρίων Ν. Πιερίας και ιδρυτής - διευθυντής του θεατρικού εργαστηρίου «Αυλαία», Κύπριος σκηνοθέτης Ανδρέας Μιχαήλ, ευχαρίστησε θερμά το κοινό για την παρουσία του, εξέφρασε όμως τη λύπη του για εκατοντάδες ανθρώπων που δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν το «τελευταίο φεγγάρι» λόγω της ασφυκτικά γεμάτης από κόσμο αίθουσας.
Όπως ανέφερε, οι τρεις ήρωες του έργου κοσμούν τα φυλακισμένα μνήματα στις κεντρικές φυλακές Λευκωσίας μαζί με τους Καραολή, Δημητρίου, Ζάκο, Μιχαήλ, Πατάτσο, Γρηγόρη Αυξεντίου, Μάρκο Δράκο, Λένα, Μάτση αλλά και τον τελευταίο των μαρτύρων του κυπριακού αγώνα, τον 17χρονο μαθητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ένα παιδί που άφησε πίσω του και ένα σπουδαίο ποιητικό έργο.
Μάλιστα, πολλά από τα ποιήματα του Παλληκαρίδη μελοποιήθηκαν από σπουδαίους συνθέτες, όπως ο Μάριος Τόκας, ο Χριστοδουλίδης κ.ά. Αυτά τα τραγούδια ερμηνεύτηκαν από καταξιωμένους Κύπριους και Ελλαδίτες καλλιτέχνες, όπως ο Νταλάρας, ο Μητσιάς, ο Μητροπάνος κ.ά.
Η προτομή του Ευαγόρα Παλληκαρίδη βρίσκεται σε πάρα πολλά προαύλια γυμνασίων και λυκείων στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Δυστυχώς, όμως, σημείωσε ο Ανδρέας Μιχαήλ, η ιστορία μας δεν διδάσκεται όπως θα έπρεπε στον χώρο της παιδείας. Αυτό το έλλειμμα της παιδείας ευθύνεται και κατά μεγάλο μέρος για τη σημερινή μας κατάληξη, για τη σημερινή μας κρίση. Η Ελλάδα πτώχευσε πρώτα πνευματικά και ύστερα οικονομικά, θα έλεγα ότι η οικονομική κρίση είναι η φυσική κατάληξη της πνευματικής κρίσης που είχε προηγηθεί.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΚΟΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΡΗΣ
Ο κ. Μιχαήλ έδωσε, στη συνέχεια, τον λόγο στον πρόεδρο της ομοσπονδίας κυπριακών οργανώσεων Ελλάδας, Κωνσταντίνο Σταματάρη, ο οποίος χαιρετίζοντας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου.
Αναφέρθηκε επίσης και στην κατοχή τμήματος της Μεγαλονήσου από τους Τούρκους, από το 1974 μέχρι σήμερα, γι αυτό και τόνισε ότι όσο θα συνεχίζεται αυτή η τουρκική κατοχή τόσο θα συνεχίζεται και ο αγώνας των Κυπρίων για ελεύθερη πατρίδα.
Μίλησε με επαινετικά λόγια για την πολύχρονη παρουσία του καταξιωμένου, όπως τον χαρακτήρισε, Κύπριου σκηνοθέτη Ανδρέα Μιχαήλ, στην πόλη της Κατερίνης και στον νομό Πιερίας.
Ακόμη μίλησε για το πολιτιστικό έργο που παράγεται μέσα από το θεατρικό εργαστήρι «Αυλαία» και εξέφρασε τη θετική έκπληξή του για τις άριστες, όπως τις χαρακτήρισε, ερμηνείες όλων των νέων ηθοποιών που συμμετέχουν στο έργο.
Ανακοίνωσε δε ότι η παράσταση θα παιχτεί προσεχώς και στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο θέατρο «Μελίνα» του δήμου Καλαμαριάς και στο θέατρο Σταυρούπολης. Το ίδιο έργο θα περιοδεύσει και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας προκειμένου να αναδειχθεί η ιστορία της Κύπρου.
Επιπλέον, η θεατρική παράσταση θα παιχτεί και σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Πιερία και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παράσταση «το τελευταίο φεγγάρι» θα συνεχίσει να παίζεται στην Κατερίνη ενώ αναμένεται να παιχτεί και στην Αθήνα, όπως επίσης θα δηλωθεί και για να λάβει μέρος σε πανελλήνια φεστιβάλ θεάτρου.
Ο π. ΙΩΑΚΕΙΜ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ
Τελευταίος μίλησε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, Πανοσιολογιότατος π. Ιωακείμ Οικονομίκος, εκπροσωπώντας τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Αγαθόνικο.
Ο π. Ιωακείμ αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Κύπριου σκηνοθέτη Ανδρέα Μιχαήλ, στην πολύχρονη σταδιοδρομία του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ιδιαίτερα δε στην προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο, στο θέατρο και στην τηλεόραση.
Είναι τιμή για την πόλη μας, ανέφερε, που υπάρχει αυτός ο άνθρωπος εδώ, που δημιούργησε το 1999 το πρώτο θεατρικό εργαστήρι «Αυλαία» στην Κατερίνη και έχει συμβάλλει θετικά στον πολιτισμό αυτής της πόλης, μιας πόλης που, θα το πω, είναι πολιτιστικά άχρωμη και άγευστη, και δεν τον στήριξε όπως θα έπρεπε.