Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Ο ΔΗΜΟΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΕΡΑΜΙΔΙΩΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ»


 ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΟΧΑΣΤΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟ ΑΛΕΝ ΜΠΑΝΤΙΟΥ 
ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΣΤΟ ΑΠΘ 
ΑΡΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  ΣΤΟ «ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ» 
ΚΑΙ ΩΡΑ 19.30 

του ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΦΑ

Τι σημαίνει να ζει κανείς στον καπιταλισμό και στην κρίση του καπιταλισμού ήταν το θέμα που συζήτησε ένας από τους μεγαλύτερους φιλoσόφους, ο Aλέν Μπαντιού, με τους Γιώργο Βέλτσο, Σάββα Μιχαήλ και Δημήτρη Βεργέτη στην Αθήνα τον Οκτώβρη του 2008. Αυτό το ντοκιμαντέρ έρχεται να φωτίσει κατά προφητικό τρόπο την κοινωνική εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 και την μετέπειτα κρίση του καπιταλισμού στην Ελλάδα.
Με την ταινία του Κεραμιδιώτη και με προσκεκλημένο για τον φιλοσοφικό και ιδεολογικό σχολιασμό της σημερινής κρίσης τον Καθηγητή Άρη Στυλιανού ξεκινά το αφιέρωμα για τους δημιουργούς της πόλης που γίνεται στο Ιδεοδρόμιο (Π.Π. Γερμανού 3). Ο Γιώργος Κεραμιδιώτης θα βρίσκεται στην Κατερίνη, στον χώρο πολιτικού διαλόγου και πολιτισμού ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ εγκαινιάζοντας τη σειρά «100 χρόνια από την απελευθέρωση. Δημιουργοί της πόλης» που οργανώνει το Ιδεοδρόμιο.  Ο Κεραμιδιώτης σπούδασε Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στο Παρίσι  (Πανεπιστήμιο  VIII) με καθηγητή τον Denis Levy αλλά και τους Jean Narboni, Gilles Deleuse και Alain Badiou.  Έχει κάνει πολλές  ταινίες ενώ το 2008, σκηνοθετεί το ντοκιμαντέρ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ με τον γάλλο φιλόσοφο Alain Badiou. Η ταινία συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2009 και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκιδας  2009. Τελευταία του δουλειά είναι η Παραγωγή- Σκηνοθεσία (2010) του ωριαίου ντοκιμαντέρ «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ   ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΣΗΜΕΡΑ με τους ΣΛΑΒΟΙ ΖΙΖΕΚ και ΚΩΣΤΑ ΔΟΥΖΙΝΑ η οποία και συμμετέχει στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2011.
Ο Αλέν Μπαντιού (γενν. 1937) εμφανίζει μια πολυμέρεια ανάλογη με την πολύτροπη οροθέτηση της φιλοσοφίας που υποστηρίζει. Παράλληλα με το φιλοσοφικό του έργο, έχει δημοσιεύσει λογοτεχνικά κείμενα, ιδίως θεατρικά έργα και μυθιστορήματα. Η πολιτική δράση δεν έπαψε να τον απασχολεί, πρακτικά και θεωρητικά, από τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο της Αλγερίας και τον έντονο ακτιβισμό της εποχής του Μάη του '68 μέχρι τις πρόσφατες κινητοποιήσεις για τη νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών. Είναι απόφοιτος της Ecole Normale Superieure, με ιδιαίτερη εντρύφηση στα ανώτερα μαθηματικά, καθώς και στο θεωρητικό έργο του Ζακ Λακάν. Δίδαξε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Παρίσι 8 καθώς και στο College International de Philosophie. Σήμερα είναι πρόεδρος του "Διεθνούς κέντρου μελέτης της σύγχρονης γαλλικής φιλοσοφίας" (C.I.E.P.F.C.) στην E.N.S. Διευθύνει μαζί με την Μπάρμπαρα Κασέν, τη σειρά L' ordre philosophique στις εκδόσεις Le Seuil.


Ο Άρης Στυλιανού γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία στη Φιλοσοφική 
Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και στα Πανεπιστήμια Paris-IV
 και Paris-I της Σορβόννης. Είναι επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα 
Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ.
Μεταφράζει και επιμελείται φιλοσοφικά κείμενα από τα λατινικά και τα γαλλικά. 
Έχει μεταφράσει έργα των Étienne Balibar, Bertrand Binoche, Jean Mathiot, Gilles Deleuze, κ.ά.
Εργογραφία: Θεωρίες του κοινωνικού συμβολαίου. Αθήνα, Πόλις, 2006. Salonique! Ça va? 
[συλλογικό]. Θεσσαλονίκη, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, 2006. Φιλοσοφία των επιστημών
 [συλλογικό]. Θεσσαλονίκη, Ζήτη, 2008. Φιλοσοφία των επιστημών [συλλογικό έργο]. 
Θεσσαλονίκη, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 2008. 
Μεταφράσεις
Étienne Balibar, Η φιλοσοφία του Μαρξ. Αθήνα, Νήσος, 1996. Baruch de Spinoza, 
Πολιτική πραγματεία. Αθήνα, Πατάκη, 1996. Étienne Balibar, Ο Σπινόζα και η πολιτική. 
Αθήνα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 1996. Jean Mathiot, Άνταμ Σμιθ: Φιλοσοφία και οικονομία. 
Αθήνα, Πατάκη, 1997. Bertrand Binoche, Τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αθήνα, Πατάκη, 1997.