Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

H Σερβία αποτελεί παρελθόν για τον ΟΤΕ


Image

   Έκλεισε ο παρ' ολίγον 15ετής κύκλος της παρουσίας του ΟΤΕ στη σερβική αγορά, καθώς ο όμιλος υπέγραψε την Παρασκευή την πώληση του 20% που διέθετε στην Telecom Serbia στην Σερβική εταιρία, έναντι 380 εκατ. ευρώ.
Η συμφωνία κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχής από την επιχείρηση, καθώς λόγω της απομείωσης της αρχικής επένδυσης του ΟΤΕ στη Σερβία, η αξία του 20% που διέθετε ο όμιλος στη γειτονική χώρα, έφτανε μόλις τα 155 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο ΟΤΕ έχει εισπράξει τα τελευταία χρόνια μερίσματα που αθροιστικά ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ.


Έτσι, τα 380 εκατ. ευρώ που εισέπραξε από την Telecom Serbia για την πώληση του ποσοστού του, αλλά και το μέρισμα του 2011, ύψους 17 εκατ. ευρώ, έρχονται να υποστηρίξουν τη «μάχη» του ΟΤΕ στην αναχρηματοδότηση του δανεισμού του.


Συγκεκριμένα, ο ΟΤΕ πρέπει να αναχρηματοδοτήσει έως το τέλος του 2013 δάνεια ύψους 3,4 δισ. ευρώ, σε μία εποχή, μάλιστα, πλήρους τραπεζικής ανομβρίας και κλεισίματος της «κάνουλας» του δανεισμού.


  


Η ελληνική παρουσία στη Σερβία ξεκίνησε το 1997, όταν ο ΟΤΕ αγόρασε το 20% της Telekom Serbia και η Telecom Italia/STET το 29%, έναντι συνολικής αξίας 1,1 δισ. δολαρίων. Το τίμημα που κατέβαλε τότε ο ΟΤΕ ξεπερνούσε τα 312 εκατ. ευρώ.


Οι υψηλές προσδοκίες της ελληνοϊταλικής σύμπραξης ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν, καθώς οι αναταραχές στο Κοσσυφοπέδιο και η επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας είχαν αρνητικότατες επιπτώσεις στη λειτουργία της Σερβικής αγοράς και της Telekom Serbia.



Έτσι, δεν ήταν τυχαίο ότι το 2003 η Telekom Italia απεχώρησε, πουλώντας το ποσοστό της στην Telekom Serbia έναντι μόλις 195 εκατ. ευρώ, τα οποίο είχε αγοράσει με περίπου 500 εκατ. ευρώ. Είχε, δηλαδή, μία «χασούρα» άνω των 300 εκατ. ευρώ.


Στη συνέχεια, ο ΟΤΕ, ο οποίος δεν είχε το μάνατζμεντ της εταιρίας, δεν χρησιμοποίησε το δικαίωμα της πρώτης προαίρεσης που είχε και το σερβικό δημόσιο έφτασε να ελέγχει το 80% της μετοχικής σύνθεσης και την εταιρία πλήρως.



Οι συνθήκες επέφεραν ριζική απομείωση της αξίας της Telekom Serbia, ρίχνοντας και την αξία του πακέτου του ΟΤΕ μόλις στα 155 εκατ. ευρώ.


Το 2004 με νέα συμφωνία ο ΟΤΕ απέκτησε ορισμένα δικαιώματα μειοψηφίας, όπως η θεσμοθέτηση μερισμάτων αλλά και η επιστροφή, με τόκο, δανείων που είχαν δοθεί προς την Telecom Serbia από τον ΟΤΕ, που αποκατέστησαν τις έως τότε προβληματικές σχέσεις των δύο μερών.




Η κατοπινή βούληση της σερβικής κυβέρνησης για είσοδο της Telecom Serbia στο Χρηματιστήριο - κίνηση που υποστήριζε ο ΟΤΕ - δεν υλοποιήθηκε, λόγω της διεθνούς ύφεσης.