Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Ρωσική απάντηση στην ομπρέλα των ΗΠΑ : Οχυρώνει με S-400 την Eυρασία

Image 
  Απάντηση στην αντιβαλλιστική ομπρέλα των ΗΠΑ επιχειρεί να δώσει η Ρωσία με την εγκατάσταση σε διάφορα σημεία του πλανήτη περιφερειακά των ρωσικής ομοσπονδίας ενός τεράστιου πλέγματος αντιαεροπορικών/αντιβαλλιστικών συστημάτων S-400 Triumf (SA-21 Growler κατά το ΝΑΤΟ).

Με σταθερούς ρυθμούς η Ρωσία αναπτύσσει την αντιβαλλιστική της ομπρέλα περιμετρικά των συνόρων της, σε συνεργασία με την Λευκορωσία και το Καζακστάν με την παράδοση στις δύο τελευταίες χώρες νέων συστημάτων S-400 Triumf.
Μετά την παράδοση των πρώτων συστημάτων S-400 Triumf στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2007 και την συγκρότηση των πρώτων μονάδων περιμετρικά της Μόσχας, η ρωσική ηγεσία προχώρησε στην δημιουργία μίας εξωτερικής ζώνης άμυνας με την πώληση αντιαεροπορικών/αντιβαλλιστικών συστημάτων S-400 Triumf στην Λευκορωσία και στο Καζακστάν.
Οι πύραυλοι S-400 Triumf θα αποτελέσουν μέχρι την έλευση των S-500 τον πυρήνα του ρωσικού συστήματος αντιβαλλιστικής άμυνας και όπως φαίνεται και των δύο γειτονικών προς την Ρωσία χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες από ΜΜΕ της Λευκορωσίας, η πρώτη μονάδα S-400 Triumf θα παραδοθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας το 2015, ενώ την ίδια περίπου περίοδο θα παραλάβει το σύστημα και το Καζακστάν.
Το σύστημα  S-400 Triumf μπορεί να εντοπίσει στόχους σε απόσταση 400 χλμ να παρακολουθεί το ίχνος 100 στόχων ταυτοχρόνως, και να αντιμετωπίσει μέχρι και 12 την ίδια στιγμή.  Το σύστημα μπορεί να αξιοποιήσει τρία διαφορετικά βλήματα το 40N6 με εμβέλεια 400 χλμ, το 48N6 με 250 χλμ εμβέλεια και το 9M96με εμβέλεια 125 χλμ.
Ένα Τάγμα S-400 Triumf  αποτελείται από τον αυτοκινούμενο σταθμό Διοίκησης 55K6E, το αυτοκινούμενο ραντάρ πρόσκτησης στόχου  96L6   το ραντάρ εμπλοκής 92N2E Grave Stone και 8 εκτοξευτές 5P85TE2 ο καθένας εξοπλισμένος με 4 βλήματα.  Το νέο αντιβαλλιστικό/αντιαεροπορικό σύστημα παραγγέλθηκε από την Λευκορωσία το 2011 στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογράψει η κυβέρνηση της χώρας με την Ρωσία το 1995 για την δημιουργία μίας κοινής αντιαεροπορικής αντιβαλλιστικής άμυνας των χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ).
Η απόκτηση του συστήματος αυτού από την Λευκορωσία σε συνδυασμό με την ανάπτυξης μίας μονάδας του ιδίου συστήματος στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ δημιουργεί μία σύγχρονη προστατευτική αντιβαλλιστική ομπρέλα για την Ρωσία και την Λευκορωσία από τα δυτικά.
Η δε ανάπτυξη του συστήματος αυτού στο Καζακστάν, καλύπτει εκτός από την χώρα χρήστη και την ρωσική επικράτεια από τα νότια, ενώ η ανάπτυξη μονάδων S-400 Triumf στο σιβηρικό βορρά, στην Άπω Ανατολή και στις Κουρίλες νήσους ολοκληρώνει την περιμετρική αμυντική ομπρέλα της Ρωσίας, προστατεύοντας την χώρα έναντι οποιαδήποτε πυραυλικής απειλής.
Ουσιαστικά η Ρωσία αξιοποιώντας μία παλιά συμφωνία υπογεγραμμένη από τις χώρες της ΚΑΚ και την σύγχρονη τεχνολογία των πολεμικών της βιομηχανιών θα έχει πετύχει μέχρι το 2015-2016 να διαθέτει ένα

ολοκληρωμένο σύγχρονο αντιβαλλιστικό σύστημα το οποίο θα περιλαμβάνει 28 Συντάγματα S-400 Triumf, ενώ στην πορεία το ρωσικό οπλοστάσιο θα εμπλουτιστεί από 10 ακόμα μονάδες του υπό ανάπτυξη συστήματος S-500.
Η αντιβαλλιστική ομπρέλα της Ρωσίας και των γειτόνων της, θα αποτελέσει την απάντηση της Μόσχας στην αμερικανική-ΝΑΤΟική προσπάθεια να δημιουργεί μία αντίστοιχη ομπρέλα για την Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας όπως φαίνεται τους ισχυρισμούς των Ρώσων αξιωματούχων για την τεχνολογική και επιχειρησιακή ωριμότητα της ρωσικής πρότασης έναντι της αμερικανικής.
Στην πραγματικότητα αυτό που η Ευρώπη βιώνει αυτή την περίοδο είναι ένας άτυπος ανταγωνισμός των δύο πλευρών Ρωσίας και ΝΑΤΟ να αναπτύξουν το συντομότερο χρονικό διάστημα την δική τους αντιβαλλιστική ασπίδα υπό το πρόσχημα της βαλλιστικής απειλής τρίτων χωρών.   

 defencenet.gr