IΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΑΝ
Στη Βουλή φέρνει ο Δημ.Παπαδημούλης την υπόθεση της μόλυνσης με κλοφέν του αρχείου του ΥΠΑΝ, καθώς εξειδικευμένες μετρήσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει απειλή, ενώ έχει νομοθετηθεί η καταστροφή του χωρίς να έχουν γίνει αντίγραφα
Η διαρροή κλοφέν από μετασχηματιστές της ΔΕΗ το 2003 στους χώρους του αρχείου του υπουργείου Ανάπτυξης επανέρχεται στο προσκήνιο και μάλιστα με επερώτηση στη Βουλή λόγω πιθανής εκμετάλλευσής της για να συγκαλυφθούν πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα.
Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιστοθέση του «Κουτιού της Πανδώρας», αναφέρει ότι το 2009 η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να καταστραφεί το ιστορικό αρχείο του υπουργείου Ανάπτυξης (πρώην υπουργείου), χωρίς να γίνουν τα απαραίτητα αντίγραφα, με αιτιολογία ότι έχει ρυπανθεί από κλοφέν, που είχε διαρρεύσει από τους μετασχηματιστές.
Η έρευνα, που φέρνει στη Βουλή ο Δημ.Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι έγινε απορρύπανση του χώρου από την εταιρεία SUK και ακολούθησαν εξειδικευμένες μετρήσεις στο συγκεκριμένο υπόγειο και όλο το κτίριο από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο ίδιος ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ευρυπίδης Στεφάνου διαβεβαιώνει ότι «οι μετρήσεις την εποχή εκείνη, μετά την απορρύπανση, έδειξαν πως όλα ήταν μέσα στα φυσιολογικά όρια».
Η θεωρία ότι υπάρχει πρόθεση να καταστραφεί το αρχείο άμεσα και χωρίς να υπάρχουν αντίγραφα, υποστηρίζεται κατά το δημοσίευμα και από το γεγονός ότι προβλέπεται συμβατική καταστροφή των εγγράφων και όχι με τις ειδικές διαδικασίες που απαιτούνται για περιπτώσεις μόλυνσης από κλοφέν.
Το σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι στα έγγραφα αυτά περιλαμβάνονται οι περισσότερες συμβάσεις της Ελλάδας με τρίτους μετά τον Εμφύλιο, αλλά και αναλυτικά αρχεία για τις σχέσεις με τη SIEMENS, τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και τις συμβάσεις για τα υποβρύχια.
Ο κ.Παπαδημούλης αναφέρει τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη ότι πρόκειται για απόφαση της ΝΔ με την οποία δεν συμφωνεί και δεν την συζήτησε, αλλά και σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΑΝ ότι δεν ανατέθηκε ποτέ η καταστροφή τέτοιων εγγράφων σε εταιρεία και ότι πρόκειται για υλικό επενδυτικών νόμων που δεν σχετίζονται με κρατικές προμήθειες, αλλά επιμένει να μάθει εάν σχεδιάζεται ή όχι η καταστροφή του αρχείου, «παρά τις επιστημονικές διαβεβαιώσεις, μετά την απορρύπανση του χώρου ότι πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος και οι τιμές είναι στα φυσιολογικά όρια».