Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Xειροπέδες στα "άσπρα κολάρα"




Προσωπική επιλογή του υπουργού Οικονομικών φέρεται να είναι ο Επιχειρησιακός Διευθυντής Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης με τέσσερις πλοκάμους.

Ο Χρήστος Παπαχατζής ήταν στο παρελθόν συνδικαλιστής, επικεφαλής της ΠΑΣΚ εφοριακών από το 1995 έως και την εποχή Σημίτη και από τα τοπικά μεσαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Βόρεια Ελλάδα. Τοποθετήθηκε στην νευραλγική αυτή θέση προσφάτως και μετά την ανάληψη καθηκόντων υπουργού Οικονομικών από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως καταγγέλλουν πολύ καλά πληροφορημένοι πολιτικοί, δικαστικοί, φοροτεχνικοί και νομικοί κύκλοι της Θεσσαλονίκης.

Γνωστός τοις πάσι ο Χρήστος Παπαχατζής είχε πρωταγωνιστήσει πριν από χρόνια σε μία χαρακτηριστική για την πολιτική του στάση αλλά και το ηθικό του διαμέτρημα υπόθεση σύλληψης ενός εφοριακού.

Ο εφοριακός είχε συλληφθεί με σημαδεμένα χαρτονομίσματα αφού είχε προηγηθεί επί μακρόν εντοπισμός και παρακολούθηση του υπόπτου εφοριακού και ενδελεχής προετοιμασία των διωκτικών και εισαγγελικών αρχών της Θεσσαλονίκης προκειμένου να επιτευχθεί η σύλληψή του επ’ αυτοφώρω.

Κατά την σύλληψη του εφοριακού εμφανίστηκε ένα άτομο το οποίο συστήθηκε ως «συνδικαλιστής» και δήλωσε πως θα είναι μάρτυρας υπεράσπισης υπέρ του συλληφθέντος με σημαδεμένα χαρτονομίσματα εφοριακού.

Ο εισαγγελέας ο οποίος ήταν παρών, έκπληκτος μπροστά στην θρασύτατη στάση του συνδικαλιστή κατά τη σύλληψη, του εξήγησε πως είναι μάταια η οποιαδήποτε εμπλοκή του λόγω των αποδεικτικών στοιχείων που είχαν οι Αρχές στην διάθεσή τους αλλά και ότι η υπόθεση είναι τόσο εξωφθάλμως ανήθικη, ώστε να προκαλεί εντύπωση η εμμονή του να αναμιχθεί. Ο «συνδικαλιστής» ήταν βεβαίως ο Χρήστος Παπαχατζής, όστις μετά από χρόνια «προήχθη» κατ’ επιλογή του υπουργού Οικονομικών σε Διευθυντή Επιχειρήσεων Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ.

Τραπεζικό στέλεχος «υψηλών προδιαγραφών»

Μεταξύ των συλληφθέντων φιγουράρει σε περίοπτη θέση και το πρώτο τη τάξει στέλεχος της «Τράπεζας Πειραιώς» στην Θεσσαλονίκη, κ. Θεοδώρου όπως αποκαλύπτουν δικαστικές πηγές της πόλης. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως και ο Γιώργος Φερέτης επί δεκαετίες στέλεχος της ΕΤ3 και επί μακρόν διευθυντικό στέλεχος της Δημόσιας Τηλεόρασης, αν και ενδεχομένως αντιθέτων πολιτικών απόψεων, συμπεριλαμβάνεται στο σύστημα «φίλων» του υπουργού Οικονομικών στην Θεσσαλονίκη.

Αν κανείς ωστόσο παρατηρήσει εκ του σύνεγγυς την διάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, όπου συμμετέχουν εν ενεργεία αστυνομικοί (τρεις), απότακτος αστυνομικός, υπάλληλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και συνεργάτης του προέδρου της ομάδας κ. Ζαγοράκη, ο οποίος εργαζόταν ως security και ονομάζεται Γιάννης Αθανασιάδης, τραπεζικοί υπάλληλοι, στελέχη τραπεζών καθώς και πασίγνωστος ιδιοκτήτης νυκτερινών κέντρων, ο οποίος και παρουσιάζεται ως αρχηγός της πολυπλόκαμης σπείρας, τότε κανείς είναι σε θέση να καταλήξει στο ασφαλές συμπέρασμα πως η εγκληματική αυτή οργάνωση καλύπτει όλες τις διαστάσεις του τοπικού «θεσμικού υποκόσμου».

Ένας θεσμικός υπόκοσμος με κύρια δραστηριότητα την εκ του ασφαλούς τοκογλυφία με την στήριξη κρατικών θεσμών όπως ΣΔΟΕ και Αστυνομία καθώς και τραπεζικών ιδρυμάτων. Με λίγα λόγια «κράτος εν κράτει» όπως επισημαίνει ανώτερο στέλεχος της Δικαιοσύνης και γνώστης του νήματος διαπλοκής που συνδέει τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν σε αυτήν την υπόθεση καθώς και τις υπόγειες σχέσεις μεταξύ πολιτικής και θεσμικού υποκόσμου στην Θεσσαλονίκη.

Ποιος είναι ο αρχηγός

Πηγές της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης διοχετεύουν την πληροφορία πως αρχηγός της σπείρας με τα τέσσερα πλοκάμια είναι ο Μάρκος Καραμπέρης, γνωστός ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος είχε εμπλακεί στην υπόθεση Κουκοβίνου-Βατοπεδίου και ήταν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης του νομού Ημαθίας με το ψηφοδέλτιο του Κυριάκου Βελόπουλου. Συνελήφθη επίσης, ο Δημήτρης Λαμπάκης, συνεργάτης του Καραμπέρη.

Και νέες συλλήψεις

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, μεταξύ των 52 συλληφθέντων είναι και ένα στέλεχος της Πανελληνίας Τράπεζας καθώς και ένας πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, σερβικής καταγωγής, ο Μίλαν Τζούρτζεβιτς, για τον οποίο υπάρχουν εκτιμήσεις ότι προσήχθη στην Ασφάλεια για κατάθεση και όχι ως ύποπτος, αλλά παρόλα αυτά και μέσα στη σύγχυση που επικρατεί, θα πρέπει να διατηρηθούν όλες οι δυνατές επιφυλάξεις. Επισημαίνεται ότι η σύλληψη ή η προσαγωγή για κατάθεση του Μίλαν Τζούρτζεβιτς έχει ήδη αναστατώσει τους ποδοσφαιρικούς κύκλους της Θεσσαλονίκης αλλά και την οικογένειά του.

Η δικογραφία

Η δικογραφία που σχηματίζεται εις βάρος των συλληφθέντων αφορά στις κατά περίπτωση κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της τοκογλυφίας και εκβίασης κατ΄ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄ επάγγελμα. Επιπλέον, η δικογραφία περιλαμβάνει άλλους δύο αστυνομικούς, που κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος.
Εδώ ο Μάρκος Καραμπέρης με τον Κυριάκο Βελόπουλο κατά την περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών
Εδώ ο Μάρκος Καραμπέρης με τον Κυριάκο Βελόπουλο κατά την περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών
Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο των πολύμηνων ερευνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε η σύνθεση των μελών, που αποτελούσαν τις τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις, διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική τους σχέση, εξακριβώθηκε ο τρόπος - μέθοδος δράσης τους ( modus operandi), προσδιορίστηκε ο αριθμός των ατόμων που δανείστηκαν διάφορα χρηματικά ποσά με τοκογλυφικούς όρους, εξακριβώθηκαν ιδιώτες και καταστήματα - επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων εκβιάζονταν, προσδιορίστηκε ο τρόπος νομιμοποίησης των παράνομων εσόδων («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»).

Η δράση του κυκλώματος

Όπως προκύπτει από την έρευνα, μέλη της μιας εγκληματικής οργάνωσης απαιτούσαν εκβιαστικά χρήματα, για παροχή «προστασίας», από μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, αποκομίζοντας παράνομα μεγάλα χρηματικά ποσά.

Επιπλέον, και οι τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνταν σε υποθέσεις τοκογλυφίας, καθώς απαιτούσαν εκβιαστικά την καταβολή παράνομων τόκων, από ιδιώτες, στους οποίους παρείχαν διάφορα χρηματικά ποσά, ως δάνεια με υπέρμετρους τοκογλυφικούς όρους, ενώ ενέχονται και σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων απάτης. Σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, οι αστυνομικοί που κατηγορούνται έδιναν πληροφορίες στο κύκλωμα για τους προγραμματισμένους ελέγχους της αστυνομίας έναντι χρημάτων.

Τα χρηματικά ποσά, που αποκόμιζαν από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες, τα νομιμοποιούσαν παράνομα, μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ που εξασφάλιζαν, έναντι χρηματικής αμοιβής.

Η αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης συνεχίζεται, με έρευνες σε σπίτια, διαμερίσματα και άλλους χώρους σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και των Σερρών. Επίσης, συνεχίζονται και οι προσαγωγές ατόμων, προκειμένου να διερευνηθεί η συμμετοχή τους στις δραστηριότητες των εγκληματικών οργανώσεων.

Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για την εξάρθρωση (4) εγκληματικών οργανώσεων, που ενέχονται σε πολυάριθμες υποθέσεις εκβιάσεων, τοκογλυφίας, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Στους (47) είναι οι μέχρι τώρα συλληφθέντες με την αυτόφωρη διαδικασία, ενώ περιλαμβάνονται ανώτερο στέλεχος του Σ.Δ.Ο.Ε Θεσσαλονίκης, εφοριακός υπάλληλος, τραπεζικά στελέχη, δικηγόροι καθώς και δημοσιογράφος και αστυνομικός.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και (2) ακόμη αστυνομικοί, που κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος. Υπολογίζεται ότι από την παράνομη δραστηριότητα των εγκληματικών οργανώσεων το Ελληνικό Δημόσιο έχει στερηθεί έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων €.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα, μέλη της μιας εγκληματικής οργάνωσης απαιτούσαν εκβιαστικά χρήματα, για παροχή «προστασίας», από μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, αποκομίζοντας παράνομα μεγάλα χρηματικά ποσά.

Επιπλέον, και οι τέσσερις (4) εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνταν σε υποθέσεις τοκογλυφίας, καθώς απαιτούσαν εκβιαστικά την καταβολή παράνομων τόκων, από ιδιώτες, στους οποίους παρείχαν διάφορα χρηματικά ποσά, ως δάνεια με υπέρμετρους τοκογλυφικούς όρους, ενώ ενέχονται και σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων απάτης.

Τα χρηματικά ποσά, που αποκόμιζαν από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες, τα νομιμοποιούσαν παράνομα, μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ που εξασφάλιζαν, έναντι χρηματικής αμοιβής. .