1η Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών στην Πιερία
Σε συνεργασία με το "Πελίτι"
Tο Σάββατο 18 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στην "Εκάβη" η 1η γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών της Πιερίας. Ερασιτέχνες καλλιεργητές, επαγγελματίες βιοκαλλιεργητές, γεωπόνοι, μέλη των περιαστικών καλλιεργειών Θεσσαλονίκης ( ΠΕΡΚΑ), πλήθος κόσμου από κάθε μεριά της Ελλάδας συγκεντρώθηκαν για να ανταλλάξουν σπόρους. Η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη. Υπολογίζεται ότι δόθηκαν πάνω από 3.000 φακελάκια σπόρων από 50 διαφορετικές ποικιλίες λαχανικών ,βοτάνων και αρωματικών φυτών. Εκτός από τα μέλη της ομάδας μας που ήδη είχαν συσκευάσει τους σπόρους, πολλοί ήταν αυτοί που ήρθαν με τους δικούς τους σπόρους για να τους δώσουν σε όποιους ενδιαφέρονταν. Στην ανταλλαγή συμμετείχε και το "Πελίτι" με σπόρους από ντόπιο καλαμπόκι,τοπαϊπούρ(γλυκόριζα) κ.λ.π.
Άνθρωποι με κοινούς στόχους και κοινά ενδιαφέροντα από διάφορες πόλεις της χώρας μας, δημιούργησαν μία πολύ φιλική και όμορφη ατμόσφαιρα. Η ανταπόκριση και συμμετοχή τους στην εκδήλωση ήταν σπουδαία. Φέρνοντας μαζί τους δικά τους εδέσματα συνετέλεσαν στο στόλισμα ενός όμορφου και γευστικού μπουφέ .
Η εκδήλωση συνοδεύτηκε από Ομιλίες, του Παναγιώτη Σαϊνατούδη Ιδρυτή και Συντονιστή του "Πελίτι" ο οποίος ενημέρωσε για τον τρόπο διατήρησης και συντήρησης των παραδοσιακών ποικιλιών. Για παράδειγμα αναφέρθηκε στη ντομάτα, στην οποία για να κρατήσει κάποιος σωστά τον σπόρο και να μην επηρεαστεί από διπλανές καλλιέργειες, όταν υπάρχουν αυτές, τυλίγουμε τα άνθη από τα οποία θέλουμε να κρατήσουμε τον σπόρο με ένα τούλι ή ύφασμα βουαγιάλ εωσότου πέσει το λουλούδι και δέσει η ντομάτα. Η ντομάτα όπως και πολλά άλλα, είναι αυτογονιμοποιούμενο φυτό.
Βασιλάκος Σωκράτης Γεωπόνος. Μας μετέφερε την εμπειρία του από την λειτουργία του Βιολογικού Κοινωνικού Κήπουπου έχει δημιουργήσει στην Καρδίτσα. Τέτοιοι κήποι μπορούν και έχουν ξεκινήσει σε πολλές πόλεις της χώρας μας. Ο δήμος παραχωρεί σε δημότες ένα κομμάτι γης για να καλλιεργήσουν, με σκοπό να ικανοποιήσουν ένα μέρος πρωταρχικών τους αναγκών, αλλά και να βοηθήσουν και άλλες ευαίσθητες ομάδες, δίνοντας ένα μέρος των λαχανικών που θα παράγουν. Οι Βιολογικοί Κοινωνικοί Κήποι, εκτός από την αυτάρκεια που μας προσφέρουν, συμβάλλουν στο να δημιουργηθούν ανθρώπινες σχέσεις . Αντίστοιχοι κήποι όπως και του κ. Βασιλάκου, έχουν ξεκινήσει και με ιδιωτική πρωτοβουλία. Τόνισε επίσης την ανάγκη για στροφή στις φυσικές ή βιοκαλλιέργειες γιατί είναι η μόνη λύση για την σωτηρία της γης και για την διατήρηση της υγείας μας.
Σωτήρης Καγιάς μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Αχρήματου Δίκτυου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας ΤΕΜ και ιδρυτής της οικοκοινότητας "Ιασώ" στην Μαγνησία. Μας έδωσε μία άλλη πρόταση για ένα όμορφο μέλλον παρά την οικονομική κρίση. Οι οικοκοινότητες σαν την "Ιασώ" είναι ένας χώρος όπου δεν υπάρχει το εγώ. Το πρόβλημά σου γίνεται και δικό μου και έτσι υπάρχει ισορροπία. Η ζωή βασίζεται στις πραγματικές αξίες και όχι στο προσωπικό συμφέρον και το κέρδος. Έτσι, όταν ο ένας νοιάζεται για τον άλλον,τα πράγματα είναι ευκολότερα και ευκολότερα λύνονται τα προβλήματα. Μας μετέφερε την εμπειρία του από τις θεραπείες ασθενειών, αντιμετωπιζόμενες με εναλλακτικές θεραπείες.
Την κατάσταση που επικρατεί αυτό το διάστημα στην Γαλλία μας μετέφερε η Γαλλίδα γεωργός Nicol. Ήδη στη Γαλλία άρχισε να εφαρμόζεται ο Διατροφικός Κώδικας ή Codex Alimentarius.Οι αγρότες που καλλιεργούν σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες,φορολογούνται. Κάποιοι από αυτούς βρίσκονται στα δικαστήρια, διεκδικώντας τα αυτονόητα. Μπορεί να μας φαίνεται παράλογο αλλά, δυστυχώς τα σχέδια των μεγάλων εταιριών που παράγουν σπόρους, είναι ο πλήρης έλεγχος των καλλιεργειών, εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη.
Εμείς από την πλευρά μας είμαστε εντελώς αντίθετοι. Γεννηθήκαμε με το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής και αυτό θα υποστηρίξουμε. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γιαυτό το δικαίωμα. Θέλουμε τους σπόρους που μας έδωσε η "Μητέρα Γη" να τους διατηρήσουμε, θέλουμε υγεία και αυτάρκεια. Όσο περισσότεροι το συνειδητοποιήσουμε, τόση μεγαλύτερη θα είναι η αντίσταση!
Πρασκίδης Χρήστος Εκπαιδευτικός - Βιοκαλλιεργητής - Οινοποιός Ο κ.Πρασκίδης μας μετέφερε την εμπειρία του. "Μπορούμε να παράγουμε κρασί από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας, υψηλής ποιότητας, χωρίς την προσθήκη θειωδών, χημικών και χρωστικών. Όταν καταναλώνουμε οίνο τέτοιας ποιότητας, δεν ταλαιπωρούμαστε από δυσάρεστα συμπτώματα όπως πονοκεφάλους και ζάλη."
Η ομάδα μας ξεκινάει την δημιουργία Τράπεζας Σπόρων. Πολύ θετικό είναι ότι στην κίνηση αυτή συμμετέχουν ενεργά φυσικοί καλλιεργητές και βιοκαλλιεργητές του νομού μας. Αυτό που ζητήσαμε από τους αποδέκτες των σπόρων είναι να μας επιστρέψουν ένα μέρος των σπόρων αφού τους καλλιεργήσουν και τους συλλέξουν.Αν όλοι μαζί φροντίσουμε,να είμαστε συνεπείς στη σπουδαία αυτή υπόσχεση,θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα,πιο κοντά στο φυσικό μας περιβάλλον,πιο κοντά στην Μητέρα Γη. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μεγαλώσουμε αυτήν την προσπάθεια και να πετύχουμε τους στόχους μας !
Ιστότοπος: Οικολογική Ομάδα "Μητέρα Γη" www.motherearth.gr