Στην διεθνούς φήμης αστροφυσικό, Χρύσα Κουβελιώτου (φωτογραφία) θα απονεμηθεί το βραβείο Daniel Heineman του έτους 2012 για την αστροφυσική!
Το βραβείο απονέμεται από τους ιθύνοντες του Αμερικανικού Ινστιτούτου Φυσικής (AIP) και την American Astronomical Society (AAS). Η τιμητική αυτή διάκριση απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα ή μια ειδικό σε αναγνώριση της εξαιρετικής εργασίας, που έχει επιτελέσει στον συγκεκριμένο τομέα.
«Το βραβείο της απονέμεται για τα εκτεταμένα επιτεύγματα και στις ανακαλύψεις της στους τομείς των εκρήξεων ακτίνων τύπου γάμμα και magnetars. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτες είναι οι ικανότητες της Δρ. Κουβελιώτου στη δημιουργία συνεργασιών, στην αποτελεσματικότητα και στις γνώσεις που αφορούν στις παρατηρήσεις πολλαπλού μήκους κύματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση των δύο έγκριτων φορέων.
Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στην 221η συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2013, όπου η διακεκριμένη επιστήμονας θα είναι η κεντρική ομιλήτρια.
«Είμαι πολύ ευγνώμων και τιμή να αναγνωρίζονται οι προσπάθειες μου από την επιστημονική κοινότητα με αυτό το πολύ σημαντικό βραβείο», δήλωσε η Δρ. Κουβελιώτου και πρόσθεσε: «Είμαι επίσης πολύ χαρούμενη που βλέπω την αναγνώριση των συνεργασιών, τις οποίες θεωρώ ότι αποτελούν σήμερα ένα απαραίτητο εργαλείο στην επιστημονική έρευνα».
Η Δρ. Χρύσα Κουβελιώτου εργάζεται ως αστροφυσικός στο Marshall Space Flight στο NASA Center, που λειτουργεί στο Huntsville της Alabama. Διετέλεσε επικεφαλής σε πολλά ερευνητικά προγράμματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, ενώ είναι ιδρυτικό μέλος πολλών επιστημονικών συνεργασιών που εξελίσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πριν να ενταχθεί το 2004 ασχολήθηκε ενεργά σε πολλά πανεπιστήμια σχετικά με τις δράσεις της Space Research Association (USRA) και δημιούργησε το Πρόγραμμα Αστρονομίας στο Huntsville!
Έχει, επίσης, διατελέσει αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου Διαστημικής Φυσικής, Αστρονομίας και Εκπαίδευσης, που αποτελεί μια κοινοπραξία έρευνας του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Huntsville. Στην κοινοπραξία αυτή συμμετέχουν ως εταίροι η NASA και η USRA.Καθ ‘όλη την διάρκεια της σταδιοδρομίας της, η Δρ. Κουβελιώτου κατόρθωσε να συνεισφέρει πολλά σημαντικά στοιχεία στους τομείς της αστρονομίας και αστροφυσικής.
Χάρις στην έρευνά της έχει επεκταθεί η κατανόηση της ανθρωπότητας για τα φευγαλέα, παροδικά φαινόμενα που σημειώνονται στον Γαλαξία μας και σχετικά με όλη την υψηλή ενέργεια που υφίσταται στο Σύμπαν.
Εκτός από τον καθορισμό πολλών μοναδικών ιδιοτήτων σχετικά με τις εκπομπές υψηλής ενέργειας στις εκρήξεις ακτίνων τύπου γάμμα (GRB) (σ.σ, αποτελεί το φωτεινότερο συμβάν στο διάστημα κι ένα από ισχυρά γεγονότα που σημειώνονται στο Σύμπαν) διετέλεσε μέλος της ομάδας που εντόπισε το πρώτο GRB, καθώς και το οπτικό αντίστοιχό του. Με αυτή την ανακάλυψη αποκαλύφθηκε η εξωγαλαξιακή φύση αυτών των πηγών!
Η ίδια μαζί με την ομάδα της εντόπισε κι επιβεβαίωσε τα magnetars, τα οποία είναι εξαιρετικά πυκνά αστέρια νετρονίων ή στάχτες των αστεριών μετά από μια έκρηξη τύπου σουπερνόβα και τα οποία διαθέτουν απίστευτα ισχυρά μαγνητικά πεδία!
Η Δρ. Χρύσα Κουβελιώτου, έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου στη Γερμανία. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Sussex της Αγγλίας, ενώ είναι πτυχιούχος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι μέλος πολλών συμβουλευτικών επιτροπών και συμβουλίων διαφόρων οργανισμών, όπως είναι η NASA, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), το κέντρο DARK Κοσμολογίας της Δανίας και η Αμερικανική Ένωση Παρατηρητών Μεταβλητών αστεριών.Παράλληλα, έχει λάβει πολλά βραβεία για τη δουλειά της, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Rossi το 2003 και το αντίστοιχο βραβείο της NASA κατά τη διάρκεια του 2005.
Είναι το μόνο μέλος της ομάδας των ΗΠΑ, που απέσπασε το 2004 και το Βραβείο Descartes, ενώ διατελεί συνεργάτης της American Physical Society (APS) και της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS).
Στο παρελθόν θήτευσε πρόεδρος του τμήματος του Ανώτατου Ενέργειας Αστροφυσικής της AAS και αντιπρόεδρος της Επιτροπής E (Έρευνα στην Αστροφυσική από το Διάστημα) της Επιτροπής Διαστημικής Έρευνας, που εδρεύει στη Γαλλία.
Πρόσφατα εξελέγη ως σύνδεσμος των ΗΠΑ στην Αστροφυσική Επιτροπή 19 της Διεθνούς Ένωσης Καθαρής και Εφαρμοσμένης Φυσικής, που εδρεύει στην Αγγλία.
Η Δρ. Κουβελιώτου μαζί με τους καθηγητές Ralph Wijers του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και Stan Woosley του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Κρουζ συνέγραψαν ένα βιβλίο για τις εκρήξεις ακτίνων-γ, το οποίο θα «κυκλοφορήσει» το 2012 από το Cambridge University Press!
«Είναι ευχάριστο γεγονός να αναγνωρίζεται ένα εξαιρετικό επιστήμονα, όπως είναι η Δρ. Κουβελιώτου για την πρωτοποριακή έρευνά της», δήλωσε το εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος του AIP, Fred Dylla, «Αυτό το βραβείο σημαίνει ότι η ίδια έχει βοηθήσει στον «τονισμό» των ανακαλύψεων που άλλαξαν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, καθώς και τη θέση μας στο σύμπαν. Ο Δρ Κουβελιώτου αξίζει σίγουρα αυτή την τιμή», συμπλήρωσε.
«Στην Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία είμαστε όλοι που συνεργαζόμαστε με το AIP για την τελετή απονομής του βραβείου στην Δρ. Κουβελιώτου, η οποία εκτός από την δραστηριοποίησή της στην ενεργό ερευνητική σταδιοδρομία υπήρξε ενεργός ηγέτης στην οργάνωση μας στον τομέα της Διεύθυνσης και στα επίπεδα του Συμβουλίου. Είμαι ενθουσιασμένος που έχει κερδίσει αυτό το βραβείο», τόνισε ο σύμβουλος της AAS, Kevin Marvel.
Το βραβείο Heineman από τον μηχανικό Dannie Ν. Heineman, ο οποίος διετέλεσε επιχειρήσεων και υποστήριξε με χορηγίες τις επιστήμες. Το βραβείο καθιερώθηκε το 1979 από το Ίδρυμα Heineman που δραστηριοποιείται στην έρευνα, την εκπαίδευση, στους φιλανθρωπικούς και επιστημονικούς σκοπούς.
Απονέμεται κάθε χρόνο και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 δολαρίων, καθώς κι ένα πιστοποιητικό, που αναφέρεται στα επιστημονικά επιτεύγματα του τιμώμενου ή της τιμώμενης.
ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΟ AMERICAN INSTITUTE OF PHYSICS
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Φυσικής (AIP) είναι μια οργάνωση με περισσότερους από 135.000 επιστήμονες, μηχανικούς και εκπαιδευτικούς.
Θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους στον κόσμο των επιστημονικών πληροφοριών της φυσικής. Το AIP χρησιμοποιεί καινοτόμες τεχνολογίες στις εκδόσεις του και προσφέρει εκδοτικές υπηρεσίες στα σωματεία- μελών της.
Η πλατφόρμα των εκδόσεων του AIP περιλαμβάνει συνολικά 15 περιοδικά, με «ναυαρχίδα» το Physics Today.
Το AIP προσφέρει –επίσης- πολύτιμες υπηρεσίες και τεχνογνωσία στον τομέα της εκπαίδευσης και των φοιτητών διάφορων προγραμμάτων, στην επιστήμη των επικοινωνιών, στις σχέσεις της κυβέρνησης, στον κλάδο των υπηρεσιών σταδιοδρομίας για τους επαγγελματίες της επιστήμης και της μηχανικής, στη στατιστική έρευνα, στη βιομηχανική προσέγγιση, και στην ιστορία της φυσικής, καθώς και σε άλλους επιστημονικούς τομείς.
ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΉ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΉ ΕΤΑΙΡΕΊΑ
Η American Astronomical Society (AAS) ιδρύθηκε το 1899 κι είναι η κύρια οργάνωση των επαγγελματιών αστρονόμων στη Βόρεια Αμερική. Στα 7.000 μέλη της εταιρείας συγκαταλέγονται φυσικοί, μαθηματικοί γεωλόγοι, μηχανικοί και άλλοι ειδικοί των οποίων τα ερευνητικά ενδιαφέροντα βρίσκονται στο ευρύ φάσμα θεμάτων που περιλαμβάνουν πλέον την σύγχρονη αστρονομία. Η αποστολή της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας είναι η ενίσχυση της επιστήμης και η επιστημονική κατανόηση του Σύμπαντος από την ανθρωπότητα