Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Η Π.Ε.Πιερίας στην 24η AGROTICA για την ανάδειξη των τοπικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και των επιχειρήσεων του κλάδου



«Η στροφή στο «αγροτικό επιχειρείν» είναι μονόδρομος» δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας στη διάρκεια συνέντευξης τύπου


Συνέντευξη τύπου για τη συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας στην 24η AGROTICA, που ανοίγει τις πύλες της την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012, παραχώρησε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012, στο γραφείο της στην έδρα της Π.Ε.Πιερίας.


Δυναμική θα είναι η παρουσία της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας στην 24η AGROTICA, στη μεγάλη αυτή διεθνή έκθεση γεωργικών μηχανημάτων, εξοπλισμού και εφοδίων που θα διεξαχθεί από 1 έως και 5 Φεβρουαρίου 2012 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO (ΔΕΘ) στη Θεσσαλονίκη.
«Κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας προσπαθεί με τις δράσεις της να στηρίξει το αγροτικό εισόδημα μέσα σε αυτό το νέο, έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, αλλά και να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις εκείνες για περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των τοπικών αγροτικών προϊόντων καθώς και για να προβάλουμε τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα» δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου.
Όπως τόνισε, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας με στοχευμένες δράσεις συμβάλλει στην υποστήριξη, προβολή και ανάδειξη τόσο των τοπικών ποιοτικών της προϊόντων όσο και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Πιερία στον κλάδο της γεωργίας.
Στην Πιερική Γη η αγροτική οικονομία καινοτομεί με καλλιέργεια αρωματικών φυτών, επιτραπέζιων σταφυλιών, καστανων , ροδιών, στέβιας, τρούφας, με εκτροφή μυδιών, σαλιγκαριών και θηραμάτων καθώς και με την καλλιέργεια και μεταποίηση βιολογικών αγροτικών προϊόντων.
Η Σοφία Μαυρίδου αναφέρθηκε στα τοπικά κρασιά ως προϊόντα Π.Γ.Ε. που αναγνωρίζονται και βραβεύονται, στο αναγνωρίσιμο ακτινίδιο –επίσης Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.), στο ποιοτικό ελαιόλαδο και στις ελιές που ώθησαν την καλλιέργεια της ελιάς να γίνει η πρώτη δενδρώδης καλλιέργεια στην Πιερία, στα τυροκομικά προϊόντα ΠΟΠ, στα κεράσια, στα κάστανα, στο μέλι, στα αυγά, στα κοτόπουλα, στα χοιρινά και στα αμνοερίφια που ανταποκρίνονται απόλυτα στις γευστικές απαιτήσεις των καταναλωτών.
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διαμόρφωσης δυνατής ταυτότητας της Πιερίας, μέσω των πιστοποιημένων της τοπικών προϊόντων που θα βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη και κατ’ επέκταση την τοπική οικονομία.
«Για να αντιμετωπίσουμε την κρίση πρέπει να στηρίξουμε τις τοπικές μας επιχειρήσεις αλλά και να προωθήσουμε ενέργειες για τη δημιουργία δικτύου προβολής των ποιοτικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων τους και των υπηρεσιών που παρέχουν» τόνισε η Σοφία Μαυρίδου. Την ίδια ώρα πρόσθεσε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας αξιοποιεί κάθε χρηματοδοτικό πόρο για την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα και την ανάδειξή του μέσα από την προβολή των αγροτικών της προϊόντων.
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας ενημέρωσε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, που εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της ανάπτυξης του αγροτικού χώρου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναπτύσσεται γύρω από τους εξής άξονες προτεραιότητας:
α) την ενίσχυση της θέσης των παραγόμενων προϊόντων στην αγορά μέσω της αναγνωσιμότητάς τους,
β) τη διαφοροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας μέσα από την ενίσχυση μεταποιητικών μονάδων,
γ) την κάλυψη των αναγκών και των απαιτήσεων των καταναλωτών σε ποιοτικά προϊόντα,
δ) την προστασία του περιβάλλοντος από την εγκατάλειψη μέσα από τη συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας,
ε) τη δημιουργία εισοδήματος του πληθυσμού,
στ) τη συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού ώστε να διατηρηθεί ο κοινωνικός ιστός στην ύπαιθρο.
«Η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού στοχεύει στην ενεργοποίηση όλων εκείνων των δομών και δραστηριοτήτων που θα βοηθήσουν στην παραγωγή ανταγωνιστικών αναγνωρίσιμων αγροτικών προϊόντων» είπε χαρακτηριστικά η Σοφία Μαυρίδου.
Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας κινείται προς την ανάδειξη της επιχειρηματικής διάστασης της αγροτικής δραστηριότητας για την ενίσχυση του εισοδήματος του παραγωγού. «Η στροφή στο «αγροτικό επιχειρείν» είναι μονόδρομος» δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, που κατέστησε σαφές ότι τα ποιοτικά αναγνωρίσιμα αγροτικά προϊόντα της Πιερίας μαζί με τον πλούσιο φυσικό , ιστορικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό πλούτο της περιοχής, αποτελούν συνιστώσες δυναμικής άνθισης και αειφορικής βιωσιμότητας ενός ποιοτικού τουριστικού τοπικού προϊόντος.
Με τη συμμετοχή της Π.Ε.Πιερίας στην 24η Agrotica αναδεικνύεται η αγροτική ταυτότητα της Πιερίας. «Δίνουμε βάση σε μια δυνατή αγροτική ταυτότητα της Πιερίας, δημιουργώντας ποιοτικά προϊόντα μέσα από την πιστοποίηση και την ιχνηλασιμότητα και αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα» επεσήμανε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας που πρόσθεσε ότι η Π.Ε.Πιερίας βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών σε οποιαδήποτε προσπάθεια και πρωτοβουλία για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και τη στήριξη κάθε σκέψης και δράσης καινοτομίας.
Για την επιτυχία της Π.Ε.Πιερίας να εντάξει όλα τα τοπικά αγροτικά προϊόντα στο διευρυμένο καλάθι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έκανε λόγο ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε.Πιερίας, Δημήτρης Τσιμήτρης. Παράλληλα, επεσήμανε τη δυνατότητα της Πιερικής Γης να παράγει πολλά ποιοτικά αγροτικά προϊόντα και απηύθυνε κάλεσμα στον αγροτικό κόσμο της Πιερίας να επισκεφθούν την έκθεση και συγκεκριμένα το stand της Π.Ε.Πιερίας, όπου θα προβάλλεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το τοπικό αγροτικό καλάθι.


« Η καλύτερη απάντηση στην κρίση είναι η παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων» ανέφερε η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Ευδοκία Γεωργίου- Κίτσιου. Πρόσθεσε, ότι ο πρωτογενής τομέας έχει τις περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Την ίδια ώρα, ανέφερε τους στόχους της
Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, που είναι η προστασία των καταναλωτών, η ασφάλεια των τροφίμων και η υγιεινή τους, στόχοι που – όπως τόνισε- επιτυγχάνονται με τους συνεχείς ποιοτικούς και φυτοϋγειονομικούς ελέγχους σε εισαγόμενα και εξαγόμενα προϊόντα. Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας ενημέρωσε ότι στην έδρα της Π.Ε.Πιερίας έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν ημερίδες για την εκτροφή σαλιγκαριών (7 Φεβρουαρίου 2012) και για την καλλιέργεια στέβιας (28 Φεβρουαρίου) ενώ το «1ο Φεστιβάλ Πιερικών Οινογεύσεων» θα λάβει χώρα την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012 στην Κατερίνη.



Στην ανάδειξη της επιχειρηματικής διάστασης του αγροτικού τομέα με την προϋπόθεση της δημιουργίας τυποποιητικών και μεταποιητικών μονάδων προκειμένου τα τοπικά προϊόντα να πιστοποιηθούν ως Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης και να προβάλουν την Πιερική τους ταυτότητα, αναφέρθηκε ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε.Πιερίας, Δημήτρης Ρουκάς.
Τα ποιοτικά αγαθά της Πιερίας θα κοσμούν το περίπτερο της Π.Ε.Πιερίας -σε έναν καλαίσθητο χώρο περίπου 20 τ.μ. στο ισόγειο του κτιρίου 7 της Δ.Ε.Θ.-προσελκύοντας τους επισκέπτες της έκθεσης. Το stand της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας είναι ενταγμένο σε ενιαίο χώρο 120 τ.μ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι τοπικές επιχειρήσεις που δεν έχουν δικό τους περίπτερο θα έχουν στη διάθεση τους το περίπτερο της Περιφερειακής Ενότητας για μπορέσουν να έρθουν σε επικοινωνία με τους αγρότες συνεργάτες τους.
Κατά τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης, μέσα στο χώρο του stand της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις.
Πιο αναλυτικά:
  • Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012 θα παρουσιαστούν εργαλεία που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη μελισσοκομία για την παραγωγή βασιλισσών.
  • Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012 παραδοσιακοί τεχνίτες θα μας μεταφέρουν νοσταλγικά θύμησες του παρελθόντος. Το κοινό θα παρακολουθήσει την τέχνη της κατασκευής σαμαριών, της καλαθοπλεκτικής με καλάμι και της κατασκευής καρεκλών με σκοινί.

Το ωράριο λειτουργίας της AGROTICA 2012 είναι Τετάρτη έως Παρασκευή και Κυριακή: 10.00-19.00, Σάββατο: 10.00-20.00.