Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

30 χρόνια Ελληνικό Φεστιβάλ στο Σύδνεϋ...



Χιλιάδες κόσμου θα γευτούν σήμερα και αύριο ελληνικό πολιτισμό...


Του ΘΕΜΗ ΚΑΛΛΟΥ


Εξέχουσες μορφές της αυστραλιανής κοινωνικοπολιτικής ζωής -όπως ο πρώην πρωθυπουργός, Bob Hawke, ο κριτικός κινηματογράφου, David Stratton, και ο δημοσιογράφος, Jeff McMullen- λαμβάνουν μέρος στο φετινό Ελληνικό Φεστιβάλ Σίδνεϊ το οποίο εκ των πραγμάτων θα είναι σημαδιακό, μιας και συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής.


Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε σε...



πρόσφατη εκδήλωση, όπου κοινή συνισταμένη των ομιλιών/χαιρετισμών που εκφωνήθηκαν από ομογενειακούς και Αυστραλούς παράγοντες ήταν η σημαντική προσφορά του Φεστιβάλ στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Νέας Νότιας Ουαλίας, αλλά και στην προώθηση του πολυπολιτισμού σε όλη τη χώρα.


Θετικές εντυπώσεις προκαλεί η επιλογή της κεντρικής αφίσας του Φεστιβάλ που είναι έργο της Ιθαγενούς ζωγράφου από την Βόρεια Επικράτεια, Sarrita King. Το πρόγραμμα έχει τυπωθεί σε μια καλάισθητη έκδοση η οπόία διανέμεται δωρεάν στο κοινό.


Πέραν της συναυλίας του Παντελή Θαλασσινού, ξεχωρίζει κανείς την συμβολή του πρώην πρωθυπουργού, Μπομπ Χωκ, που θα παρουσιάσει το βιβλίο του καθηγητή Τάσου Τάμη «Οι Έλληνες στην Άπω Ανατολή», του κριτικού David Stratton που θα προλογίσει το βιβλίο του Δρ. Βρασίδα Καραλή «Ιστορία του Ελληνικού Σινεμά» και του γνωστού δημοσιογράφου, Δρ. Jeff McMullen, που θα λάβει μέρος σε εκδήλωση με προβολή ταινίας τεκημηρίωσης για τους Αυτόχθονες με τίτλο «Η γενιά μας».

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει πάνω από 30 εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε χρονική διάρκεια τριών μηνών. Κορωνίδα θα είναι το διήμερο Ελληνικό Γλέντι στις 25 και 26 Φεβρουαρίου στο Darling Harbour.


ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΙΚΙΑ


Οι οιωνοί για την προσέλκυση και συμμετοχή συμπαροίκων, είναι πολύ καλοί καθώς φέτος διεξάγεται υπό τον λίμα ομαλότητας που επήλθε στους κόλπους της οργανωμένης ομογένειας, μετά την επανένταξη πέρυσι της Κοινότητας στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.
Μάλιστα τώρα, που το Γλέντι διοργανώνεται πριν την έναρξη της Σαρακοστής, θα συμμετάσχουν χορευτικά συγκροτήματα και από φορείς που ανήκουν στην Αρχιεπισκοπή.

Επίσης, παράγοντες προσκείμενοι στην Αρχιεπισκοπή, όπως ο νομικός, Νίκος Παπαναστασίου (Nick Pappas), θα έχουν δικές τους εκδηλώσεις μέσα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Η 30ή επέτειος θα σημαδευτεί κατά τον δέοντα τρόπο από την Κοινότητα ως φορέα διοργάνωσης, από την Επιτροπή του Φεστιβάλ καθώς και από τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις.

Θα γίνει, μεταξύ άλλων, ειδική ομιλία/αναδρομή από τον επί σειρά ετών πρόεδρο του Φεστιβάλ, Νίκο Παπανικήτα, και θα τιμηθούν πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στις φεστιβαλικές διοργανώσεις.

Το πρόγραμμα, ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή το βράδυ σε ειδική εκδήλωση, με την παρουσία των αξιωματούχων της Κοινότητας, των πολιτικών αρχών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, παραγόντων της ομογένειας, χορηγών του φεστιβάλ και πολλών συμπαροίκων.

ΛΑΜΠΡΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του γνωστού ομογενούς επιχειρηματία, Βασίλη Μούγιου, στο προάστιο Brighton le Sands. Όλα τα έξοδα της εκδήλωσης ήταν μία προσφορά του κ. Μούγιου προς το Φεστιβάλ.

Ο κ. Χάρης Δανάλης, πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Ν.Ν.Ουαλίας, η οποία διοργανώνει και είναι ο στυλοβάτης του Φεστιβάλ, στην ομιλία του, αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε έναν βασικό στόχο που υπηρετεί η Κοινότητα και, κατ’ επέκταση, το Ελληνικό Φεστιβάλ, δηλαδή την καλλιέργεια, προβολή και διάδοση της γλώσσας και του πολιτισμού μας.Ο πρόεδρος αναφέρθηκε, επίσης, στο ιστορικό ίδρυσης του Φεστιβάλ, συνεχάρη όλους όσοι συμβάλλουν στην πραγματοποίησή του, ευχαρίστησε όλους τους χορηγούς και κάλεσε όλη την παροικία να βοηθήσει και να παρακολουθήσει τις φεστιβαλικές εκδηλώσεις.
Η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Ουρανία Καρτέρη, επεσήμανε μεταξύ άλλων πως το Ελληνικό Φεστιβάλ Σίδνεϊ είναι το μεγαλύτερο που διοργανώνεται από μεταναστευτική παροικία στη Νέα Νότια Ουαλία, και ίσως και σε όλη την Αυστραλία.
Επεσήμανε ότι το φετινό πρόγραμμα είναι αρκετά πλούσιο και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «όλοι οι συμπάροικοι και συμπολίτες θα βρουν κάτι που θα τους ικανοποιεί».

Παρών ήταν, επίσης, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Σύδνεϊ, κ. Βασίλειος Τόλιος, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές, και επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «το Φεστιβάλ στέλνει τα σωστά μηνύματα στη νεολαία και βάζει γερά θεμέλια για το μέλλον’.

Την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την πρωθυπουργό Τζούλια Γκίλαρντ, εκπροσώπησε ο υπουργός Στέγασης, κ. Ρόμπερτ ΜακΛέλαντ. Επεσήμανε ότι το Φεστιβάλ κατέχει εξέχουσα θέσει στο ετήσιο πολιτιστικό ημερολόγιο ολόκληρης της Αυστραλίας

Εκ μέρους της ομοσπονδιακής αντιπολίτευσης και του αρχηγού της, Τόνι Άμποτ, παρέστη η ομογενής βουλευτής, Σοφία Πανοπούλου-Μιραμπέλλα, η οποία εξέφρασε την καλή εντύπωση που έχει από την συνοχή και τον επαγγελματισμό της Κοινότητας και του Φεστιβάλ.
Εκ μέρους του πολιτειακού υπουργού Μεταναστευτικών Κοινοτήτων, Βίκτωρ Ντομινέλλο, προσήλθε ο βουλευτής, Τζων Σιντότι. Στάθηκε ιδιαίτερα στις δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών που προσελκύει κάθε χρόνο το Φεστιβάλ.

Η βουλευτής, κ. Λίντα Μπέρνεϊ, υπαρχηγός της πολιτειακής αντιπολίτευσης, εκπροσώπησε τον αρχηγό της, Τζον Ρόμπερτσον. Ιθαγενής η ίδια, χαιρέτισε το γεγονός ότι φέτος επιλέχθηκε για αφίσα του Φεστιβάλ έργο εμπνευσμένο από την ζωγραφική των Ιθαγενών.

Τελετάρχης της εκδήλωσης ήταν το μέλος του Δ.Σ. της Κοινότητας, κ. Κώστας Παπανικήτας, που σημείωσε την δική του προσωπική σχέση με αυτό τον θεσμό.
Να αναφερθεί ότι ανάμεσα στους παρόντες ήταν ο κ. Νιίκ Πάππας, μέλος του αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, που εκπροσώπησε οτν Αρχιεπίσκοπο κ. Στυλιανό, ο πρόεδρος της Διακοινοτικής Επιτροπής της Αρχιεπισκοπής, Παναγιώτης Θεοφίλου, η γερουσιαστής Ν.Ν.Ο., Σοφία Κότση, ο πρώην γερουσιαστής και πολιτειακός υπουργός, Γιάννης Χατζηστέργος, δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, χορηγοί ή εκπρόσωποί τους, αντιπρόσωποι ομογενειακών φορέων, παράγοντες που με τον έναν ή άλλον τρόπο συμμετέχουν στις φετινές φεστιβαλικές εκδηλώσεις, και αρκετοί συμπάροικοι...

http://neoskosmos.com