Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Μιας (ανοικτής) παλάμης "πανστρατιά": 5 διαγραφέντες και με το ζόρι, γύρισαν πίσω

 
  
   Εξαιρετικά περιορισμένη επιτυχία σημειώνει η προσπάθεια της ΝΔ και προσωπικά του Α.Σαμαρά για "πανστρατιά" και επιστροφή των διαγραφέντων. Μόνο 5 από τους 22 (μαζί με τον Π.Καμμένο) που είχαν διαγραφεί λόγω άρνησης της εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας "τσίμπησαν" και υπερψήφισαν τον εφαρμοστικό νόμο (αλήθεια, πως είναι δυνατόν να καταψηφίζουν το νέο Μνημόνιο και να υπερψηφίζουν ... τον εφαρμιστικό νόμο του; Mήπως αυτό λέγεται πολιτική ασυνέπειεας, προσωπική ασυνέπεια, κοινώς ... κωλοτούμπά;). 

Συγκεκριμένα, οι πέντε «γαλάζιοι» οι οποίοι άλλαξαν στάση και από το «όχι» στο νέο μνημόνιο ψήφισαν «ναι» στον εφαρμοστικό νόμο, είναι οι εξής: Αλ. Δερμεντζόπουλος, Εμ. Κεφαλογιάννης, Ζ. Τζηκαλάγιας, Θ. Λεονταρίδης και Αν. Καριπίδης. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος της επιστροφής τους στη ΝΔ, εξέλιξη η οποία τους οδήγησε στην αλλαγή της στάσης τους. Είναι ενδεικτικό ότι αμέσως μετά την ψηφοφορία οι κκ. Λεονταρίδης, Καριπίδης και Τζηκαλάγιας βρέθηκαν στα γραφεία του κόμματος στην Βουλή και συνομίλησαν με συνεργάτη του κ. Σαμαρά. Άλλοι 7 από τους διαγραφέντες (περιλαμβάνεται και ο Π.Καμμένος) καταψήφισαν και άλλοι 10 δεν πήγαν καθόλου
Σημειώνεται ότι 10 βουλευτές της ΝΔ που είχαν ψηφίσει «όχι» στο μνημόνιο και είχαν τεθεί εκτός Κ.Ο. επέλεξαν να απουσιάσουν από την ψηφοφορία. Πρόκειται για τους εξής: Ελίζα Βόζεμπεργκ, Κ. Παπασιώζος, Γ. Βλάχος, Μ. Γιαννάκης, Τσαμπίκα Ιατρίδη, Κ. Μαρκόπουλος, Κ. Γκιουλέκας, Χρ. Ζώης, Γ. Καρασμάνης και Γ. Βαγιωνάς. Όσον αφορά τους υπολοίπους έξι διαγραφέντες επέμειναν στο «όχι». Πρόκειται για τους Έλενα Κουντουρά, Δ. Σταμάτη, Μ. Τζήμα, Σπ. Γαληνό, Π. Μελά και Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. Επίσης κανείς δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο επιτέθηκε σήμερα στην Αριστερά ο Α.Σαμαράς. Θεωρεί ότι κάποιοι ψηφοφόροι του μπορεί να εγκλωβιστούν στο ... ΚΚΕ ή στον ΣΥΡΙΖΑ; Αστεία πράγματα. Εξυπηρέτηση προσέφερε στο ΠΑΣΟΚ.
Δεν είπε λάθος πράγματα. Είπε εντελώς άκαιρα πράγματα. Και στην πολιτική το λάθος timing, ισοδυναμεί με αποτυχία.
Επί 283 ψηφισάντων, «ναι» ψήφισαν 202 βουλευτές, «όχι» 80 και ένας δήλωσε παρών. Στα «ναι» προσετέθησαν και πέντε εκ των 21 διαγραφέντων της ΝΔ, καθώς και ένας εκ των διαγραφέντων του ΠαΣοΚ, όπως και 9 «πράσινοι» οι οποίοι είχαν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Κινήματος με το ερώτημα της διαγραφής.
Στο ΠΑΣΟΚ, από τους 22 διαγραφέντες που τάχθηκαν κατά του μνημονίου, μόνον ένας επέλεξε το «ναι», ο κ. Χρ. Μαγκούφης (είχε ψηφίσει «παρών» στο νέο μνημόνιο), ενώ οι εννέα βουλευτές που είχαν ψηφίσει «ναι» επί της αρχής, αλλά είχαν καταψηφίσει συγκεκριμένα άρθρα του μνημονίου και τέθηκαν σε κομματική «καραντίνα» με το ερώτημα της διαγραφής και της μη συμπερίληψης στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, επέλεξαν το «ναι» στον εφαρμοστικό. Πρόκειται για τους: Ι. Κουτσούκο, Π. Αντωνακόπουλο, Π. Δημητρουλόπουλο, Β. Κεγκέρογλου, Χρύσα Αράπογλου, Δ. Κουσελά, Δ. Καρύδη, Μαρία Μίχου και Μ. Τζελέπη. Από τους υπόλοιπους διαγραφέντες ο κ. Σπ. Κουβέλης ήταν απών, ενώ η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε «παρούσα».
«Όχι» και στον εφαρμοστικό ψήφισαν οι εξής: Λούκα Κατσέλη, Άννα Βαγενά, Βάσω Παπανδρέου, Λ. Μίχος, Μαρία Κυριακοπούλου, Αν. Τριανταφυλλόπουλος, Β. Τόγιας, Γ. Κασσάρας, Χ. Καστανίδης, Κυριακή Τεκτονίδου, Χρ. Κατσούρας, Ι. Μιχελογιαννάκης, Θ. Παραστατίδης, Αλ. Αθανασιάδης, Οδ. Βουδούρης, Μ. Τσετίν, Ηλ. Θεοδωρίδης, Ι. Αμοιρίδης, ενώ ο Γ. Παπαμανώλης απουσίαζε.
Τέλος, από το «παρών» στην ψηφοφορία για το νέο μνημόνιο μετακινήθηκε στο «ναι» ο ανεξάρτητος βουλευτής που πρόσκειται στην Δημοκρατική Συμμαχία Ελ. Αυγενάκης. 
 defencenet.gr