Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Σημαντικοί Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό

Άνθρωποι των τεχνών και επιστήμονες. Σπουδαίοι άνθρωποι ελληνικής καταγωγής που διαπρέπουν εκτός συνόρων.
H Oριάνθη Παναγάρη είναι μία από τις καλύτερες κιθαρίστριες στον κόσμο. Prince, Steve Vai και Eric Clapton είναι μερικά από τα ονόματα με τα οποία έχει συνεργαστεί, ενώ εμφανίστηκε στο show της απονομής των 51ων Βραβείων Grammy μαζί με την τραγουδίστρια Carrie Underwood.

O Τζέφρι Ευγενίδης είναι συγγραφέας. Το πρώτο του μυθιστόρημα "Αυτόχειρες Παρθένοι" (The Virgin Suicides) εκδόθηκε το 1993 και έγινε ταινία το 1999, υπό τη σκηνοθεσία της Σοφίας Κόπολα. Το 2003 το δεύτερο μυθιστόρημά του ονόματι "Ανάμεσα στα Δύο Φύλα", που εκδόθηκε το 2003, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και βραβεύτηκε με το βραβείο Πούλιτζερ.

Η Κατερίνα Χαρβάτη είναι μόνιμη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Max Planck και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο City University of New York. Η Κ. Χαρβάτη είναι βασικό στέλεχος μιας διεθνής ομάδα γεωλόγων, αρχαιολόγων, βιολόγων και ανθρωπολόγων, με πολλές διακρίσεις. Τιμήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου με τον τίτλο "Fellow" από την Αμερικανική Ένωση για την Πρόοδο της Επιστήμης (American Association of the Advancement of Science - AAAS).

O Ιωάννης Γούσιας ξεκίνησε τις σπουδές του από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, συνεχίζοντας με μεταπτυχιακό στο Imperial College London (ICL) στον τομέα των Νευροεπιστημών (MSc in Integrative Neuroscience). Έκανε τη διδακτορική του διατριβή στην Ιατρική στο Πανεπιστήμιο ICL. Ασχολείται με την ανατομική μοντελοποίηση και χαρτογράφηση εγκεφάλων, συνεχίζοντας τη μεταδιδακτορική του έρευνα στο ICL. Ο ίδιος έχει κερδίσει μια ιδιαιτέρως ανταγωνιστική χρηματοδότηση από τον οργανισμό Action Medical Research.

To 2007 κέρδισε το πρώτο βραβείο στην "Ημέρα Νέου Επιστήμονα" στο Λονδίνο ενώ βραβεύτηκε ως "Νευροεπιστήμονας της Χρονιάς" στο Ηνωμένο Βασίλειο για το 2007. To 2009 κέρδισε το βραβείο «NOBELini» για νέους επιστήμονες.

akous.gr