με θέμα « Σύγχρονα Νοσήματα του Ανοσοποιητικού Συστήματος - Αυτοάνοσα (Ψωριάσεις - Ρευματοειδής Αθρίτις - Σκλήρυνση κατά πλάκας)»
Διάλεξη με την ειδική Παθολόγο Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου Γρίβα για τα αυτοάνοσα νοσήματα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, στις 17:30 το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης " ΕΚΑΒΗ ". Την διάλεξη θα ακολουθήσει Χορτοφαγικό Τραπέζι. Σκοπός του μπουφέ είναι να διαδώσουμε την υγιεινή διατροφή και να μοιραστούμε συνταγές και ιδέες.
Μέλη της ομάδας μας γινόμαστε καθημερινά δέκτες δεκάδων εμπειριών από ανθρώπους που έχουν αναζητήσει την λύση των προβλημάτων υγείας τους εξαλείφοντας της αιτίες που τα είχαν δημιουργήσει. Είναι σαν ένα ντόμινο. Η πραγματική αναγέννηση που συμβαίνει σε κάποιον ασθενή που παύει να είναι ασθενής είναι η αληθινή απόδειξη, αυτό που πείθει πραγματικά και επηρεάζει και τον περίγυρο του ατόμου που έχει βρει την υγεία του στην κυριολεξία.
Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου: ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Με τον όρο αυτοάνοσα νοσήματα περιγράφεται ένας μεγάλος αριθμός παθήσεων: ρευματοειδής αρθρίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, οι διάφορες αγγείιτιδες, η ψωριασική αρθρίτιδα και άλλες παρόμοιες νοσολογικές οντότητες.
Ως αυτοάνοσα νοσήματα χαρακτηρίζονται οι καταστάσεις όπου ο οργανισμός στρέφεται εναντίον του ίδιου του εαυτού του, καταστρέφοντας τα όργανά του. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι το συχνότερο νόσημα του συνδετικού ιστού. Οι επιπτώσεις της αποτελούν μια σημαντική αιτία λειτουργικής ανικανότητας, αναπηρίας και θνησιμότητα κι επηρεάζουν την επαγγελματική και οικογενειακή ζωή του πάσχοντος, όσο και την καθημερινότητα της οικογένειάς του.
Η πρώτη ιατρική περιγραφή αυτών των νοσημάτων έγινε στην Ευρώπη το 1800. Η δραματική αύξηση της επίπτωσής τους όμως στις αναπτυγμένες χώρες παρατηρείται από το 1950 και μετά, και είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αλλαγή του τρόπου διατροφής και την εισβολή των βιομηχανοποιημένων τροφών στο διαιτολόγιο των ανθρώπων.
Η συμβατική ιατρική χαρακτηρίζει αυτά τα νοσήματα ως άγνωστης αιτιολογίας και παθογένειας και, παρόλο που αδυνατεί να τα ερμηνεύσει, υποβάλλει τους ασθενείς σε όλο και πιο επιθετικές «θεραπείες» με φάρμακα που έχουν πολλές σοβαρές παρενέργειες. Οι «θεραπείες» αυτές δεν στοχεύουν στην αποκατάσταση της υγείας του ασθενούς, αλλά στην επιβράδυνση της εξέλιξης του νοσήματος, θεωρώντας ουσιαστικά αυτά τα νοσήματα ως μη-αναστρέψιμα.
Η νέο-Ιπποκρατική ιατρική θεωρεί ότι κάθε νόσημα είναι άμεσα συναρτημένο με τον τρόπο ζωής, διατροφής και με την πολυφαρμακία την οποία υφίσταται ο σύγχρονος άνθρωπος από την γέννησή του. Ο οργανισμός αποτελεί μια δυναμική κατάσταση και η υγεία ή η αρρώστια του διαμορφώνεται κάθε λεπτό. Η θεραπεία των αυτοάνοσων νοσημάτων σε πρώτο στάδιο διάγνωσης είναι απολύτως εφικτή, με την αλλαγή του μοντέλου ζωής και την έναρξη αγωγής με φαρμακευτικά βότανα. Επίσης σε ασθενείς που έχουν λάβει μακροχρόνια χημική φαρμακευτική αγωγή είναι δυνατόν να διακοπεί σταδιακά η χρήση των χημικών φαρμάκων και να βοηθηθεί ο ασθενής από φυτοθεραπευτικά σκευάσματα, που δεν τον εκθέτουν στον κίνδυνο παρενεργειών που πολλές φορές είναι απειλητικές για την υγεία και τη ζωή του.
Τα ολοένα αυξανόμενα περιστατικά ασθενών με αυτοάνοσα, η εμφάνιση των νοσημάτων αυτών σε βρέφη και παιδιά, ο τραγικός αριθμός νέων ενηλίκωνπου καταδικάζονται σε ανικανότητα προς εργασία, αποτελούν απόδειξη ότι η συμβατική αντίληψη περί διατροφής και θεραπείας έχει αποτύχει. Η σύγχρονη πραγματικότητα μας οδηγεί στο θλιβερό συμπέρασμα ότι οι ενήλικες είναι πολύ πιο άρρωστοι και ανίκανοι να συντηρήσουν τον εαυτό τους και να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, από ότι οι γονείς του.
Η παθολόγος κ. Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου θα αναλύσει στην ομιλία της τους ουσιαστικούς λόγους που οδηγούν στην εμφάνιση των αυτοάνοσων, τα θεραπευτικά αδιέξοδα της συμβατικής ιατρικής και την ουσιαστική θεραπευτική παρέμβαση με την διατροφή και την φυτοθεραπεία