Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Κλείνει το οικοτροφείο, ξεσπιτώνεται η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Κλείνει το οικοτροφείο, ξεσπιτώνεται η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων


  Πύρρειος νίκη για τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Κέρκυρας; Αυτό τουλάχιστον καταγγέλλουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, αφού η διατήρηση των τριών υπό κατάργηση σχολών συνοδεύεται από επαχθείς αποφάσεις, αναφέρει το corfupress.com.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λ. Σορωνιάτης, αποφασίστηκε η καταγγελία της σύμβασης με όλα τα ξενοδοχεία τα οποία μισθώνονται για τη λειτουργία τμημάτων τουριστικής εκπαίδευσης, μεταξύ των οποίων και αυτό στην Κέρκυρα!

Σε αναζήτηση στέγης η Σχολή!
Ο πρόεδρος του ΟΤΕΚ ρίχνει ουσιαστικά το μπαλάκι για τη συνέχιση της λειτουργίας στους τοπικούς κυρίως φορείς της Αυτοδιοίκησης, αναφέροντας ότι για τη λειτουργία των Σχολών σε Κέρκυρα, Ναύπλιο και Αλεξανδρούπολη θα αναζητηθούν δημόσια κτίρια για τη στέγαση. Προσθέτει ότι σε περίπτωση που δεν υπάρχουν, θα γίνουν νέες μισθώσεις μόνο για αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια με μικρότερο από το σημερινό καταβαλλόμενο μίσθωμα, αναφέροντας ότι… έτσι υλοποιείται η απόφαση του Δ.Σ. για μείωση των δαπανών λειτουργίας χωρίς κλείσιμο των σχολικών μονάδων.
Λουκέτο στο οικοτροφείο
Η απόφαση αυτή, με μια πρώτη ανάγνωση, σημαίνει κατ΄ αρχήν ότι σταματά πλήρως τη λειτουργία του το οικοτροφείο, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί από τους (ανήλικους ή πολύ νεαρούς) σπουδαστές θα πρέπει να αναζητήσουν οι ίδιοι στέγη και να πάρουν στην πλάτη τους οι οικογένειές τους όλα τα έξοδα διαβίωσής τους.
Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τους εκπρόσωπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων αλλά και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας που συμμετέχουν στο ΔΣ του ΟΤΕΚ, είναι παράνομη και ανάλγητη και υπαγορεύτηκε στη διοίκηση υπό τον ιδιότυπο εκβιασμό της παρουσίας στη συνεδρίαση της Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Τουρισμού, Ντίνας Μπέη.
Υποβαθμίζονται τα πτυχία;
Μεγάλο πλήγμα στη σχολή και τους απόφοιτούς της, νυν και πρώην, θα αποτελέσει και η υποβάθμιση των πτυχίων της αφού, σύμφωνα με την ομοσπονδία των εργαζόμενων στον τουρισμό, κατατέθηκε προς ψήφιση νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας που κατατάσσει τα τμήματα των ΕΠΑΣ των επαγγελματικών σχολών ως «αδιαβάθμητες» και τις μετατρέπει σε «φορείς παροχής μεταγυμνασιακής αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης που ανήκουν στη μη τυπική εκπαίδευση»!
Λάβροι κατά κυβέρνησης οι ξενοδοχοϋπάλληλοι
Οξεία ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, ο οποίος υποστηρίζει ότι «με το κλείσιμο του οικοτροφείου οι μαθητές θα βρεθούν στο δρόμο της αναζήτησης ενοικιαζόμενων σπιτιών αν έχουν τα χρήματα αλλά και αν υπάρχει σχολή, αφού με μαθηματική ακρίβεια οι αποφάσεις αυτές σημαίνουν λουκέτο».
Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι οι αποφάσεις αυτές λαμβάνοντα καθ΄ υπαγόρευση των πολυεθνικών και του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου στην κατεύθυνση μετατροπής όλων των ξενοδοχοϋπαλλήλων σε ανειδίκευτους εργάτες με μισθούς «πρακτικής άσκησης» και τίτλους σπουδών που θα αποτελούν πλέον «κουρελόχαρτα».
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία, από την πλευρά της, σε δική της ανακοίνωση βάλλει κατά της κυβέρνησης υπογραμμίζοντας ότι η μοναδική βιομηχανία της χώρας που απέμεινε όρθια, ο τουρισμός, χρειάζεται εκπαιδευμένο και καταρτισμένο προσωπικό: «Αν η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΤ αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα βελτίωσης του παραγόμενου τουριστικού προϊόντος ας αποφασίσει επιτέλους ότι ο ΟΤΕΚ, αντί για κλείσιμο ή υποβάθμιση, χρειάζεται άμεσα εκσυγχρονισμό, αναβάθμιση και τροποποίηση του εκπαιδευτικού του έργου που θα εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες του τουρισμού».