Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

"ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ"


Γράφει ο  πολιτευτής της ΝΔ Πιερίας Ανέστης Ίνεγλης

Η κρίση είναι πολιτική, θεσμική και πολιτειακή. Πολιτική γιατί το υπάρχον πολιτικό σύστημα πρέπει να ανανεωθεί ριζικά απ’τα θεμέλια του. Να λειτουργήσει διαφορετικά, δηλαδή να είναι αποτελεσματικό, ρεαλιστικό και κάτω απ’τη σκέπη ενός νέου πολιτειακού μοντέλου. Ενδεικτικά αναφέρω τις δυσλειτουργίες του κρατικού μηχανισμού που οφείλονται στο ατελές πολιτικό σύστημα. Έτσι η Ελλάδα μετά την μεταπολίτευση πορεύτηκε χωρίς αναπτυξιακούς στόχους με ένα τρωτό μοντέλο διακυβέρνησης, το οποίο ευνόησε τους παρασιτικούς μηχανισμούς με αποτέλεσμα το κράτος να μην μπορεί να λειτουργήσει ως υγιής δημοκρατικός οργανισμός. Για παράδειγμα, δυσκίνητος δημόσιος τομέας, γραφειοκρατία, κομματικές παρεμβάσεις στις προσλήψεις, κάκιστος συνδικαλισμός, αοριστία στους νόμους και πλημμελής εφαρμογή τους, φοροδιαφυγή η μεγάλη πληγή, άνιση κατανομή του πλούτου, μηδενικές επενδύσεις με δαιδαλώδεις διαδικασίες ατελέσφορες, απούσα η ενεργειακή πολιτική, άφαντος ο πολιτισμός άφαντη η τουριστική ανάπτυξη, προσχηματική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ακέφαλο κράτος με απούσες τις υπηρεσίες του για την εξυπηρέτηση των πολιτών και σειρά προβλημάτων.

Ο νέος άνθρωπος είναι φορέας ελπίδας, οράματος, αυθορμητισμού, μαχητικότητας, αποφασιστικότητας, δημιουργίας, καινοτομίας, ρομαντισμού και εξοικείωσης με τις νέες τεχνολογίες.
Είναι φορέας ανανέωσης. «Να αλλάξουμε τον κόσμο και φαντασία στην εξουσία ήταν δυο απ’τα συνθήματα που κυριάρχησαν σε όλα τα κομβικά σημεία των κινημάτων της νεολαίας».Το δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας είναι οι νεολαίοι. Είναι η προίκα του κάθε τόπου.
Ένας νέος άνθρωπος θέτει τον εαυτό του μπροστάρη στην κοινωνία, είναι πρωτοπόρος. Oι νέοι είναι τολμητίες. Προτείνουμε αυτονόητες και κάθετες παρεμβάσεις-προτάσεις στο πολιτικό μας σύστημα. Εκφράζουμε την αγωνία μας. Κι εγώ καταθέτοντας την προσωπική μου αγωνία θα καταθέσω τις δικιές μου προτάσεις.
Η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού με ανθρώπους διαφορετικής νοοτροπίας και διαφορετικής κουλτούρας είναι το ζητούμενο. Ανθρώπους έτοιμους να προσφέρουν στο εθνικό συμφέρον. Αξιοκρατία και εφαρμογή των νόμων είναι αυτονόητες κατακτήσεις για μια σύγχρονη δημοκρατία. Η απαραίτητη θεσμική μεταρρύθμιση και η αξιοκρατικά στελεχωμένη δημόσια διοίκηση σε συνδυασμό με τον στρατηγικό σχεδιασμό σε όλα τα επίπεδα θα φέρουν επενδύσεις, ανάπτυξη και εργασία στο λαό μας. Είναι ανάγκη να επενδύσουμε στις πνευματικές δυνάμεις του τόπου μας, στη παιδεία και την εκπαίδευση, στην ικανότητα και στα οράματα των νέων ανθρώπων. Ο ελληνικός λαός πρέπει να εμπιστευθεί τους νέους για να έχουμε δικαίωμα ως κοινωνία να ελπίζουμε για καλύτερες μέρες. Η ηθική υπόσταση των νέων σε συνδυασμό με την καθαρότητα του πνεύματος τους θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για την εξέλιξη του παλιού- δυσλειτουργικού πολιτικού συστήματος. Η νέα γενιά έχει πολλές δυνατότητες αλλά δεν της δόθηκε η ευκαιρία να αποδείξει την αξία της. Το κακό πολιτικό σύστημα απομόνωσε τη νέα γενιά, την αποθάρρυνε από το να συμμετέχει σ’αυτό και να το εξυγιάνει, οι νέοι άνθρωποι οραματίζονται έναν διαφορετικό κόσμο όπου το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν έχει καμιά θέση σ’αυτόν.
Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να αγωνιστούν για την αποφυγή της καταδίκης που της επιβάλλει η νέα οικονομική πραγματικότητα.
Η αποπολιτικοποίηση της νεολαίας σήμερα είναι ένα τεράστιο σφάλμα. Οι νέοι δεν πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στην πολιτική. Δεν πρέπει να πειστούν ότι η πολιτική δεν είναι χρήσιμη. Όποιος εμπλέκεται με την πολιτική -φοιτητικοί σύλλογοι ή κόμματα- δεν σημαίνει ότι ενδιαφέρεται για τα προσωπικά του συμφέροντα και ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει το όραμά του για ένα καλύτερο μέλλον. Η ιστορία έχει δείξει ότι οι πιο κρίσιμες πολιτικές περίοδοι ήταν εκείνες που οι νέοι και νέες αναλάμβαναν σημαντικές ευθύνες. Μόνο η νεολαία μπορεί να φέρει την ελπίδα. Οι νέοι άνθρωποι που αγωνίζονται σήμερα θα αποτελέσουν τα καλύτερα στοιχεία της αυριανής κοινωνίας.

Μπαίνουμε σε νέα εποχή
Η Νέα εποχή απαιτεί γερά θεμέλια, οριστικές ρήξεις με το παρελθόν-σε πολλά επίπεδα-και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.