Την ώρα που η παραγωγή ελληνικών αγροτικών προϊόντων παραμένει αδιάθετη, μεσάζοντες πραγματοποιούν αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες.
Παράλληλα πιέζουν για ακόμα χαμηλότερες τιμές τους Έλληνες αγρότες, που διαπιστώνουν ότι όποια σοδιά τους διοχετεύεται στην αγορά, φτάνει σε τιμές υψηλότερες έως και 5 φόρες από αυτές που έχουν πουλήσει.
Σύμφωνα με στοιχεία των αγροτικών συλλόγων, οι μεσάζοντες κερδίζουν τη μερίδα του λέοντος, «ρίχνοντας» στην τιμή και τους παραγωγούς και τους καταναλωτές, ενώ η διαφορά που καρπούνται οι μεσάζοντες φτάνει για:
Το ψωμί κατά 652%,
το κρασί (χύμα) κατά 375%,
τα μαρούλια 270%,
τις ελιές Καλαμών 144%,
το μέλι 114%,
ο χοιρινό κρέας 109%,
το τυρί φέτα 67%,
το κρασί (χύμα) κατά 375%,
τα μαρούλια 270%,
τις ελιές Καλαμών 144%,
το μέλι 114%,
ο χοιρινό κρέας 109%,
το τυρί φέτα 67%,
Προϊόν – Τ ιμή Παραγωγού – Τιμή Πώλησης
Ντομάτες: 0.40€/κιλό – 1,50€/κιλό
Πατάτες: 0,30€/κιλό – 0,75€/κιλό
Μαρούλια: 0,10€/(τεμ) – 0,60€/(τεμ)
Πιπεριές: 0.70€/κιλό – 2€/κιλό
Ντομάτες: 0.40€/κιλό – 1,50€/κιλό
Πατάτες: 0,30€/κιλό – 0,75€/κιλό
Μαρούλια: 0,10€/(τεμ) – 0,60€/(τεμ)
Πιπεριές: 0.70€/κιλό – 2€/κιλό
Στην Καρδίτσα κάτοικοι και πατατοπαραγωγοί από την Δράμα «έσπασαν» το κύκλωμα των μεσαζόντων και μέσω διαδικτύου κατάφεραν να πουλήσουν στην μισή τιμή 24 τόνους πατάτας.
Πάντως, σύμφωνα με το skai.gr, κερδισμένοι στην ελεύθερη αγορά και με διαλυμένους τους αγροτικούς συνεταιρισμούς είναι οι χονδρέμποροι των αγροτικών προϊόντων, διακινητές και μεταποιητές, αφού στόχος τους είναι να διατηρούν τα περιθώρια κέρδους τους αμετάβλητα, είτε οι τιμές παραγωγού ανεβαίνουν, είτε πέφτουν.