Πανικό στο τραπεζικό σύστημα και άτακτη φυγή κεφαλαίων θα προκαλούσε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch, γεγονός που «ομολόγησε» ενώπιον των στελεχών της και η Γερμανίδα καγκελάριος. Η Ανγκελα Μέρκελ, σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ότι θα ήταν επικίνδυνο να επιτραπεί στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει, καθώς αυτό θα μπορούσε να έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες.
Στο ίδιο πνεύμα και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφεν Σάιμπερτ είπε ότι «η χρεοκοπία δεν συμφέρει κανέναν στην Ευρώπη. Η γερμανική κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να καταστεί και πάλι διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος και να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Η χρεοκοπία αποτελεί μια διαδικασία με ανυπολόγιστες προεκτάσεις και πολλούς κινδύνους, όπως εκτιμούν πολλοί οικονομολόγοι. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, της Ευρώπης ή της Ελλάδας».Ο γενικός διευθυντής της Fitch Τόνι Στρίνγκερ, σε τηλεδιάσκεψη από τη Σιγκαπούρη, είπε ότι, για να αποφύγει η Ελλάδα την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, θα πρέπει να εξασφαλίσει μέσα στις επόμενες ημέρες μια συμφωνία για το νέο δανειακό πρόγραμμα. «Θα πρέπει να πετύχουν συμφωνία μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες, ώστε να έχουν αρκετό χρόνο για να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες και να εκταμιεύσουν τα κεφαλαία πριν από τη λήξη των ομολόγων του Μαρτίου. Εάν δεν το καταφέρουν αυτό, τότε θα μπουν στη σφαίρα μιας άτακτης χρεοκοπίας» είπε χαρακτηριστικά.
Ο οίκος Fitch δεν αποκλείει μια σκληρή ελληνική χρεοκοπία, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αλλά και το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη χαρακτηρίζονται κρίσιμα σημεία και για το μέλλον του ευρώ. «Σε περίπτωση ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, το μεγαλύτερο θέμα για εμάς είναι αυτό της μετάδοσης. Πιθανότατα θα υπάρξει πανικός στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με πιθανή άτακτη φυγή από τις τραπεζικές καταθέσεις και τον κόσμο να μεταφέρει τα χρήματά του στο εξωτερικό, αλλά παράλληλα τα βλέμματα θα στραφούν και σε άλλα κράτη της περιφέρειας, όπως την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και πιθανώς την Ιταλία και την Ισπανία» είπε ο Τόνι Στρίνγκερ, υπογραμμίζοντας ότι, ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία για τη χρηματοδότηση της χώρας, η Ελλάδα μπορεί να μην καταφέρει να υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί.