Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΕΚΤΕΝΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ SPIEGEL ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ

ΜΙΛΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ «ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑΣ»
 


   Στην - ανεπιτυχή – βομβιστική ενέργεια στο Μετρό της Αθήνας εστίασε την Δευτέρα το  Spiegel-Online, φιλοξενώντας μεγάλης έκτασης ρεπορτάζ του ανταποκριτή του Ferry Batzoglou. Στο εκτενέστατο άρθρο  αναλύονται όλα τα πιθανά – ακόμη και… «συνωμοσιολογικά» - σενάρια που ίσως υποκρύπτει το παρ’ ολίγον τρομοκρατικό χτύπημα...


Στο ρεπορτάζ, υπό τον…  ουδέτερο τίτλο «ανακάλυψη βόμβας στο μετρό της Αθήνας», ο συνεργάτης του Spiegel, Ferry Batzoglou, επισημαίνει αρχικά ότι από μόνος της η μέθοδος της επίθεσης στο ελληνικό Μετρό περιέχει χαρακτηριστικά  μάλλον «καινοφανή», αφ’ ης στιγμής δεν προηγήθηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, ούτε ο στόχος ήταν ο συνήθης των τελευταίων ετών: τράπεζες, δημόσια κτίρια, υπουργεία κ.ο.κ.

Χαρακτηριστικά – και ενώ το άρθρο είχε γραφτεί πριν από την ανάληψη της ευθύνης από την νεοεμφανιζόμενη ομάδα «Αντάρτικο Πόλεως», για την οποία, σημειωτέον, η Ελληνική Αστυνομία εκφράζει σε πρώτη ανάγνωση,  σοβαρές επιφυλάξεις – ο  Batzoglou αναφέρει ότι η εν λόγω επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει αρκετά αθώα θύματα, όπως εργαζομένους στο «Αττικό Μετρό», γεγονός που αναβαθμίζει αφενός τους κινδύνους από μια μελλοντική επίθεση, αφετέρου διαφοροποιείται από τις μέχρι σήμερα «μαζικές», «λαϊκές» αντιδράσεις έναντι της ελληνικής κυβέρνησης και των σκληρών μέτρων  λιτότητας που προωθεί.

Ακολούθως, ο αρθρογράφος υποστηρίζει, επισημαίνοντας το… κλασικό ερώτημα «ποιος ωφελείται από την κατάσταση», ότι ένα πιθανό κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων θα έβλαπτε συνολικά το λαϊκό κίνημα διαμαρτυρίας, προκαλώντας αρνητικά συναισθήματα στην κοινή γνώμη για τους δράστες – οι οποίοι, ασφαλώς, θα ταυτίσουν τη δράση τους με την οργή του απλού κόσμου (…).

Μάλιστα, στο άρθρο αναφέρεται  ρητώς το σενάριο  μιας «προβοκάτσιας» - οπτική, που, για το  Spiegel, δεν είναι πρωτοφανής στην κάλυψη αντίστοιχων γεγονότων από τα ελληνικά ΜΜΕ.

«…Η αντίθετη θέση είναι η εξής: Η ενέργεια αποτελεί στοχευμένη προβοκάτσια. Το επιχείρημα, το οποίο τη στηρίζει, είναι ότι δεδομένου πως οι διαμαρτυρίες για την πολιτική λιτότητας θα αυξηθούν περισσότερο στο επόμενο χρονικό διάστημα, από φόβο για ένα γενικό χάος θα πρέπει να κερδηθεί η συναίνεση ή η ανοχή του λαού για την επικείμενη σκληρή τακτική που θα ακολουθήσουν οι δυνάμεις ασφαλείας κατά της συνεχώς αυξανόμενης αντίστασης των Ελλήνων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, το άρθρο επισημαίνει ως πιθανό λόγο «κατατρομοκράτησης» της κοινής γνώμης στην Ελλάδα την… «ανάγκη αναβολής των εκλογών στη χώρα», υπογραμμίζοντας την «απειλή καταστροφικής ακυβερνησίας λόγω της αναμενόμενης απώλειας σε ψήφους των κομμάτων εξουσίας, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία στήριξαν ως τελευταίος προμαχώνας στο Κοινοβούλιο την πολιτική λιτότητας», σύμφωνα με όσους υπερασπίζονται το θεώρημα της «προβοκάτσιας».

Τέλος, ειδική αναφορά γίνεται και στα τραγικά γεγονότα της 5ης Μαΐου 2010 στην Αθήνα, όταν από την πυρπόληση της τράπεζας Marfin Bank στην οδό Σταδίου βρήκαν το θάνατο τρεις υπάλληλοι – ανάμεσά τους και μια έγκυος  γυναίκα, ενώ επισημαίνεται  το γεγονός ότι περίπου 2 χρόνια μετά το περιστατικό, οι δράστες δεν έχουν ανακαλυφθεί από τις αρχές (…). 

Ως προς τις εξελίξεις της Δευτέρας σχετικά με την βόμβα στο Μετρό της Αθήνας, η ΕΛΑΣ τονίζει ότι σε περίπτωση πυροδότησης του μηχανισμού θα κινδύνευε άμεσα η ζωή του μηχανοδηγού, στη διάρκεια της αναγκαίας «μανούβρας» του συρμού, προκειμένου να αλλάξει πλατφόρμα.

Ακόμη, σύμφωνα με διαρροές, φαίνεται ότι οι κάμερες ασφαλείας του Μετρό έχουν καταγράψει πλήρως τις κινήσεις του ατόμου που τοποθέτησε τη βόμβα, την ώρα  που οι αρχές αντιμετωπίζουν με… σκεπτικισμό την ανάληψη της ευθύνης από την νεοεμφανιζόμενη ομάδα «Αντάρτικο Πόλεων» στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΣΚΑΪ και Mega Channel, εξετάζοντας πιθανή σύνδεσή της με άλλες γνωστές ομάδες από το πρόσφατο παρελθόν, όπως η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».