-Κε Πετσάλνικε, μήπως είστε εσείς (οι 300), οι ηθικοί αυτουργοί αυτής της πράξης;
Υπάρχει περίπτωση να έβγαλαν όξω τα λεφτά τους έλληνες βουλευτές; Η ερώτηση είναι σαφής και διατυπώθηκε από γερμανούς βουλευτές. Απαντά ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος: «Δεν φαίνεται ότι μέλη του κοινοβουλίου έχουν βγάλει μεγάλα ποσά στο εξωτερικό». Εδώ θα χρειαστεί να ανοίξουμε μια παρένθεση, για ένα παιδικό μάθημα φιλοσοφίας. Παίρνουμε ένα πλαστικό ψαράκι, από αυτά που παίζουμε στην μπανιέρα.
«Το βλέπετε αυτό κ. πρόεδρε; Φαίνεται ψάρι αλλά δεν είναι». Κατόπιν παίρνουμε μια κροκέτα Captain Iglo. «Το βλέπετε αυτό κ. πρόεδρε; Δεν φαίνεται για ψάρι αλλά είναι». Δεν μας ενδιαφέρει λοιπόν τι «φαίνεται» να έκαναν οι έλληνες βουλευτές αλλά το τι πραγματικά έκαναν. Και για να γίνει γνωστό το τι πραγματικά έκαναν πρέπει να παρουσιαστεί ένας κατάλογος, επιμελημένος από ανεξάρτητους ελεγκτές. Δεν αρκούν οι διαβεβαιώσεις των ομοίων, που έχουν όλη την καλή διάθεση για συγκάλυψη.
Οι βουλευτές με την εκλογή τους αποδέχονται τη δημόσια έκθεση των οικονομικών τους. Υποχρεώνονται κάθε χρόνο να δηλώσουν τα εισοδήματα, τις καταθέσεις, τα χαρτοφυλάκια, τα ακίνητα. Είναι μέρος του παιχνιδιού. Επί μακρόν γινόταν αποδεκτό το «κατά δήλωση», κανείς δεν μπήκε στον κόπο να αμφισβητήσει, κανείς δεν μπήκε στον πειρασμό να ελέγξει – εκτός από πρόσφατες, εξόφθαλμες υποθέσεις, που μετρώνται στα δάχτυλα ενός χεριού. Άλλαξαν όμως οι εποχές και ορισμένοι ψάχνουν και ψάχνονται.
Εκεί στο ΣΔΟΕ έχουν αρχίσει και σκαλίζουν βαθιά αλλά διακριτικά – δεν λένε ονόματα. Θα νιώθαμε λοιπόν πιο ασφαλείς αν ο κ. Πετσάλνικος είχε επικαλεστεί τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, αν είχε εκδώσει μια λίστα με 300 ονόματα και έβαζε από κάτω τη σφραγίδα της Βουλής, λέγοντας ότι δεν απέσυραν τις καταθέσεις τους, για να τις σώσουν. Ένας λόγος παραπάνω για να υπάρχει καχυποψία είναι ότι αναφέρεται σε «μεγάλα ποσά». Το μέγεθος κρίνεται από τα εισοδήματα του καθενός. Τα ψιλολοΐδια του κ. Πετσάλνικου είναι για τον πρωτοδιόριστο δάσκαλο οι μισθοί μιας οκταετίας.
Ο κ. Πετσάλνικος οφείλει να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις. Είναι λογικό να δαπανώνται 3,5 εκατ. ευρώ ετησίως για καινούργια αυτοκίνητα των βουλευτών; Εν μέσω κρίσης, όταν έξω από το Κοινοβούλιο κοιμούνται δεκάδες άστεγοι; Είναι δίκαιο να περικόπτονται οι συντάξεις αλλά οι βουλευτές να μην μπορούν να κρατήσουν όχημα το οποίο τους παραχωρήθηκε πριν από 2,5 χρόνια; Το χειρότερο είναι ότι ο κ. Πετσάλνικος προσπαθεί να περάσει και σε αυτή τη χυδαία σπατάλη ένα συμφιλιωτικό μήνυμα: τα καινούργια αμάξια είναι μικρού κυβισμού – τέρμα τα τεθωρακισμένα. Τούτα έρχονται να προστεθούν σε άλλες, πρόσφατες προκλήσεις του προέδρου της Βουλής.
Ο κ. Πετσάλνικος προκειμένου να γεμίζει κατά το δοκούν τις τσέπες των προστατευομένων του θέσπισε «Κίνητρο Επίτευξης Στόχων Στήριξης του Κοινοβουλευτικού Έργου». Δουλεύουνε, λέει, πολύ, δουλεύουνε τη νύχτα.Ρώτησε αν πατάνε ποτέ το πόδι τους στο γραφείο οι διπλοθεσίτες που πληρώνονται ως κονσιλιέρηδες της Δημοκρατίας; Αναρωτήθηκε πού χωρούν όλοι αυτοί που φέρονται να υπηρετούν 'κει μέσα; Κι επειδή ταράζεται από την ένταση της δουλειάς: ρώτησε τους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία τι σημαίνει εφημερία κι αν χρειάζονται κι εκείνοι «κίνητρο»;
Καταλήγοντας: Ο κ. Πετσάλνικος φαίνεται να νοιάζεται για τη δικαιοσύνη. Είναι άραγε ένας δίκαιος πολιτικός;