Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Παιδί μου μάθε ... Κινέζικα!

Παιδί μου μάθε ... Κινέζικα! : Μπορεί  να νομίζετε ότι αστειευόμαστε, όταν σας λέμε ότι η γλώσσα του μέλλοντος  είναι τα κινεζικά. Μπορεί να σας φαίνονται... κινεζικά οι προοπτικές  
   Μπορεί να νομίζετε ότι αστειευόμαστε, όταν σας λέμε ότι η γλώσσα του μέλλοντος είναι τα κινεζικά. Μπορεί να σας φαίνονται... κινεζικά οι προοπτικές που δίνει η κατάκτηση ενός διπλώματος αυτής της ξένης γλώσσας. Ομως, οι ομιλούντες τη συγκεκριμένη γλώσσα έχουν άλλη άποψη.

«Γλώσσα είναι οι λέξεις ενός λαού και οι τρόποι με τους οποίους αυτές συνδέονται και συνδυάζονται για να εκφράζουν οι άνθρωποι τις σκέψεις τους και να συνεννοούνται μεταξύ τους και είναι θεμελιώδες στοιχείο πολιτισμού. Με αυτήν προάγεται ο πολιτισμός, ο οποίος προϋποθέτει απαραιτήτως επικοινωνία στο παρόν και μετάδοση γνώσεων του παρελθόντος στο μέλλον» μου λέει η κ. Τερέζα Μητσοπούλου, αρχαιολόγος-συγγραφέας που σήμερα κοντά στα ενενήντα χρόνια της πήρε δίπλωμα κινεζικής γλώσσας. Η κ. Μητσοπούλου έπειτα από μια επίσκεψή της στην Κίνα πριν από είκοσι τρία χρόνια γνώρισε από κοντά τον πολιτισμό της μακρινής αυτής χώρας και ενθουσιάστηκε, καθώς διαπίστωσε ότι έμοιαζε τόσο με τον ελληνικό.

«Διαπίστωσα ότι και η γλώσσα είναι ίδια. Είναι μια γλώσσα που στην πορεία εξελίχθηκε και άλλαξε. Μου πήρε βεβαίως πολύ καιρό να μάθω τη γλώσσα λόγω έλλειψης χρόνου. Αλλά ξέρετε, όπως είπε και ο Πλάτων, «Μετά παιδείας και ηδονής μανθάνειν» και αυτό το γνώρισμα δεν έχει ηλικία».

Η ΔΙΨΑ ΓΙΑ ΓΝΩΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΗΛΙΚΙΑ
Τα λόγια της συμφωνούν στην με ό,τι αντικρίζει το βλέμμα μας. Στην κατάμεστη αίθουσα της κινεζικής πρεσβείας οι ηλικίες διαφέρουν, αλλά η δίψα για γνώση όχι.

Οπως μας λέει η Αθηνά Μπουλούση, μόλις εννιάμισι ετών, τα κινεζικά «είναι ωραία γλώσσα. Θα συνεχίσω και θα φτάσω μέχρι το τελευταίο πτυχίο». Η Αθηνά μαθαίνει επίσης ρωσικά, γαλλικά, αγγλικά και δεν το βάζει κάτω, όπως λέει, γιατί και στα μαθήματα του σχολείου τα πηγαίνει πολύ καλά. Δίπλα μας η συυνομήλικη εξαδέλφη της Στέλλα Μαυρομάτη λέει: «Εγώ ξεκίνησα από τα πέντε μου να μαθαίνω ξένες γλώσσες. Τα κινεζικά μου αρέσουν πολύ. Είναι σαν ζωγραφική. Σαν να διαβάζεις εικόνες!».

Λένε λοιπόν οι Κινέζοι ότι όσα λέει μία εικόνα δεν τα λένε χίλιες λέξεις. Η κινεζική γλώσσα ομιλείται από το περίπου 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ η εκμάθησή της αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. Είναι πράγματι συνέχεια της γραμμικής Β’ της Κνωσού. Εχει ιδεογράμματα, ρίζες, συλλαβές, συλλαβισμό και γραμματική. Είναι όμως πιο εύκολη από τις άλλες γλώσσες λόγω των απλούστερων κλίσεων ρημάτων και της απουσίας άρθρων και φύλου.

Η όμορφη δεσποινίδα που είναι δίπλα μας, η δεκατετράχρονη Μαρίνα Δουνδουλάκη, πήρε σήμερα το 2ο Level και μας επιβεβαιώνει ότι «σε τραβούν στη γλώσσα πρώτα τα σύμβολα. Εγώ άρχισα στην Γ’ Δημοτικού να ασχολούμαι. Είναι αλήθεια ότι γράφεται δύσκολα, αλλά με τον καιρό το συνηθίζεις και φαίνεται όλο και πιο εύκολη σε αυτούς που τη μαθαίνουν για πολλά χρόνια. Μπορεί μία λέξη να συμβολίζεται από πολλά ιδεογράμματα, αλλά το “παιχνίδι” αυτό είναι καταπληκτικό και ευχάριστο. Μαθαίνω επίσης γερμανικά και αγγλικά».

- Μήπως πήρε το αφτί σου ότι τα κινεζικά είναι η γλώσσα του μέλλοντος;Ναι, είναι κι αυτό ένα συν. Πιστεύω ότι δίνει μια καλή προοπτική και ότι με ενισχύει για να βρω δουλειά στο μέλλον.
Πράγματι, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της Συνομοσπονδίας της Βρετανικής Βιομηχανίας (CΒΙ), τα κινεζικά ανήκουν στις τρεις πιο περιζήτητες γλώσσες που ζητούν οι Βρετανοί εργοδότες να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι. Ακολουθούν τα γαλλικά και τα γερμανικά, εκτοπίζοντας τα ισπανικά στην τέταρτη θέση.

ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΠΕΥΔΟΥΝ
«Μόλις πέρυσι, διακόσιοι μαθητές από μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λαμία) εξετάστηκαν για τα διπλώματα γλωσσομάθειας διαφόρων γνωστικών επιπέδων HSK (Hanyu Shuiping Kaoshi) από το Πανεπιστήμιο της Σαγκάης. Οι εκατόν είκοσι από αυτούς πέτυχαν στις εξετάσεις» λέει η κ. Αμαλία Ματιάτου, Α’ αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλάδας - Κίνας που οργανώνει τις εξετάσεις σε συνεργασία με την κινεζική πρεσβεία.

Ο πρεσβευτής της Κίνας Du Qiwen δήλωσε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος που όλο και περισσότερα Ελληνόπουλα και Ελληνες κάθε ηλικίας μαθαίνουν κινεζικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στην ενδυνάμωση των ελληνοκινεζικών σχέσεων και βεβαίως ενισχύει τη φιλία των δύο λαών. Ιδιαίτερα με τη ραγδαία ανάπτυξη των διμερών σχέσεων των χωρών η γνώση της κινεζικής γλώσσας είναι και εφόδιο για έναν νέο που αναζητεί εργασία.

Τα κινεζικά είναι η μόνη σύγχρονη γλώσσα που χρησιμοποιεί γραπτά ιδεογράμματα αντί αλφαβήτου. Ενας σπουδαστής κινεζικών έχει απομνημονεύσει πάνω από τρεις χιλιάδες μοναδικά ιδεογράμματα όταν τελειώνει και τα τρία επίπεδα εκμάθησης, αν και περίπου χίλια από αυτά είναι απαραίτητα για να μπορέσει να διαβάσει μια κανονική εφημερίδα. Ο Σύνδεσμος Ελλάδας - Κίνας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου δίνει την ευκαιρία υποτροφιών σε κατόχους διπλωμάτων 3ου και 5ου επιπέδου σε γνωστά πανεπιστήμια της Κίνας.
Γι’ αυτό σας προτρέπουμε: μιλήστε κινεζικά από αύριο κιόλας!
Espressonews.gr