Σε ρότα κινητοποιήσεων οι αλιείς της Μαγνησίας
2012-03-06
Σταματούν τη δραστηριότητά τους γιατί δεν έχουν να αγοράσουν ούτε πετρέλαιο
Με την πλάτη στο τοίχο είναι οι αλιείς με πολλούς ήδη να σταματάνε την δραστηριότητά τους εξαιτίας της αδυναμίας τους να προμηθευτούν έστω και το πετρέλαιο ώστε να μπορέσουν να βγουν στη θάλασσα, με τον κλάδο να μπαίνει σε κλοιό κινητοποιήσεων με μπροστάρηδες τους Μαγνησιώτες.
Με ολοκληρωτική συμμετοχή αλιέων από τη Θεσσαλία πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας με το Νόμο 4015 να κυριαρχεί στην συζήτηση καθώς σύμφωνα με τους αλιείς «στην κυριολεξία αποκεφαλίζει τις οργανώσεις μας». Ουσιαστικά εκτός από τα πρωτοβάθμια όργανα που παραμένουν, ένας Σύλλογος δηλαδή σε κάθε Καλλικρατικό Δήμο, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια Σωματεία, Ομοσπονδία και Συνομοσπονδία δηλαδή, καταργούνται και συγχωνεύονται με κτηνοτρόφους και αγρότες.
«Τι σχέση έχουμε εμείς με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους; Ούτε και αυτοί μεταξύ τους δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα», αναφέρει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θοδωρής Γάκης και προσθέτει ότι στη Συνέλευση πάρθηκε απόφαση οι αλιείς να συστήσουν την Πανελλήνια Ένωση πλοιοκτητών παράκτιας αλιείας, η οποία θα λειτουργεί με προσωρινή διοίκηση έως και την ολοκλήρωση των εγγραφών.
Την ίδια στιγμή σφοδρή είναι η αντίδραση στις προθέσεις της πολιτείας για εγκατάσταση δορυφορικού συστήματος και στους παράκτιους αλιείς το οποίο υπάρχει στα σκάφη της μέσης αλιείας.
«Εμείς δουλεύουμε με στατικά δίχτυα. Τι να ελέγξουν, η KGB είναι; Ποια απόσταση να μετράνε αυτή που δεν υπάρχει;», αναρωτιέται ο κ. Γάκης και προσθέτει πως το κόστος είναι όχι μόνο δυσβάσταχτο αλλά και απαγορευτικό. «Το σύστημα για να εγκατασταθεί κοστίζει 8.500 ευρώ. Ποιος ψαράς θα βρει αυτά τα λεφτά; Ούτε τα καΐκια μας δεν κοστίζουν τόσο. Και δεν είναι μόνο αυτό. Κάθε χρόνο χρειάζονται και άλλα λεφτά για να έρχεται ειδικό κλιμάκιο της εταιρίας για συντήρηση. Ψαράδες είμαστε, όχι επιχειρηματίες».
Τέλος αλιείας
Την ίδια στιγμή ταφόπλακα θα βάλει σε δεκάδες επαγγελματίες το τέλος αλιείας που προτίθεται να εφαρμόσει η Κυβέρνηση με τον κ. Γάκη να τονίζει πως «ήδη δεκάδες συνάδελφοι σταματάνε τη δραστηριότητά τους γιατί δεν μπορούν να βάλουν πετρέλαιο και θέλουν να πληρώσουμε και τέλος αλιείας;». Ο ίδιος σημειώνει πως η Ομοσπονδία έχει επανειλημμένως ζητήσει να αλλάξουν τα καύσιμα σε αέριο ή βιοντίζελ χωρίς ωστόσο κανένας να έχει ασχοληθεί μέχρι σήμερα σοβαρά με τις προτάσεις τους.
«Το ενδιαφέρον τους για την αλιεία φαίνεται από το γεγονός πως από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα 2007-2013, ενώ για την αλιεία έχουν εγκριθεί 208 εκ. ευρώ έχουν καταφέρει να απορροφήσουν μόνο τα 6 εκ. ευρώ! Αλλά όλοι αυτοί οι αετοί οι υπουργοί μας σκέφτονται μόνο τις καρέκλες και τίποτα άλλο», σημειώνει ο κ. Γάκης τονίζοντας πως μόνο στην Μαγνησία υπάρχουν 800 περίπου σκάφη και απασχολούνται 1.600-1.800 άτομα, ενώ πανελλαδικά το 96% των σκαφών είναι παράκτιοι αλιείς απασχολώντας 35.000 άτομα.
Χαριστική βολή οι ρυθμίσεις για τον ερυθρό τόνο
Η ακόμα μεγαλύτερη μείωση στα σκάφη αλίευσης ερυθρού τόνου είναι η χαριστική βολή για την αλιεία καθώς από τα 250 που επιτρέπεται να ψαρεύουν μειώνονται στα 140 και στις 30 άδειες μόλις. «Δεν υπάρχει θέμα ιχθυαποθεμάτων και αν υπήρχε εμείς θα το λέγαμε πρώτοι όπως έχουμε πει για άλλα είδη», σημειώνει ο Πρόεδρος και προσθέτει πως «κανένας Υπουργός ποτέ δεν διεκδίκησε την αύξηση της ποσόστωσης αν και υπάρχει απόφαση από το 1999 σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να αλιεύονται 1.204 τόνοι και όχι μόλις 126»!
Πάντως αυτή τη στιγμή και μετά την Γενική Συνέλευση στο Βόλο θα ακολουθήσουν κατά τόπους Γενικές Συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα ώστε να οργανωθούν οι επόμενες κινητοποιήσεις που «θα είναι μαζικές» όπως ξεκαθάρισε ο κ. Γάκης.