Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Αντιδράσεις δικαστών για νέο Ποινικό Κώδικα: "Θα γεμίσουν οι φυλακές"!

 
  «Ή θα γεμίσουν οι φυλακές ή οι δικαστές δεν θα μπορούν να καταδικάσουν». Αυτό το ήταν το μήνυμα που έστειλε η ηγεσία του Αρείου Πάγου στον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και στην κυρία Ελισάβετ Συμεωνίδου – Καστανίδου πρόεδρο της επιτροπής που ανέλαβε να αναμορφώσει τον «αναχρονιστικό» ποινικό κώδικα της χώρας έπειτα από 61 χρόνια.

Όπως αναφέρει το protothema.gr, σύσσωμη η ηγεσία του Αρείου Πάγου αλλά και πολλοί δικαστές και δικηγόροι, που παραβρέθηκαν στην παρουσίαση του σχετικού σχεδίου νόμου, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για κάποιες από τις αλλαγές που επέρχονται στον Ποινικό Κώδικα και οι οποίες – όπως άφησαν να εννοηθεί – θα οδηγήσουν σε ακρότητες αφού δε μπορούν να τύχουν εφαρμογής στην καθημερινή δικαστηριακή πρακτική. Επίσης, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για ατιμωρησία στην πραγματικότητα όσων έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς καθείρξεις. Και αυτό γιατί με το σχέδιο νόμου προβλέπονται τα 15 έτη ως ανώτατη ποινή!
Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Ρένα Ασημακοπούλου που παραβρέθηκε στην παρουσίαση του σχεδίου νόμου απευθυνόμενη προς την κυρία Συμεωνίδου – Καστανίδου σύζυγο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, τόνισε τον κίνδυνο να γεμίσουν οι φυλακές της χώρας, αφού με τις αλλαγές που προωθούνται προβλέπεται για παράδειγμα ως κατώτατη ποινή φυλάκισης για μια απλή εξύβριση ο ένας μήνας ενώ μέχρι σήμερα το όριο ήταν μόλις δέκα ημέρες!
Μάλιστα, η κυρία Ασημακοπούλου επισήμανε πως το όλο πρόβλημα μεγεθύνεται, αφού ο νέος κώδικας προβλέπει την κατάργηση των μετατροπών των ποινών σε χρηματικές. «Θα γεμίσουν οι φυλακές» είπε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου διερωτώμενη παράλληλα κατά πόσο θα μπορεί ένας δικαστής να στείλει στην φυλακή για έναν μήνα έναν κατηγορούμενο για μια απλή εξύβριση!
Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, μάλιστα, χαρακτήρισε «υπερβολή» την καθιέρωση του ενός μηνός ως κατώτατου πλαφόν επιβολής μίας ποινής, που όπως συνομολογούν νομικοί και δικηγόροι αν εφαρμόζονταν ποτέ, θα είχε ως αποτέλεσμα ο μισός και παραπάνω ενεργός πληθυσμός της Ελλάδας να βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα!
Αντιρρήσεις εξέφρασε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και για την επιβολή των 15 ετών ως ανώτατης ποινής που μπορεί να επιβληθεί με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα. Όπως είπε, το όριο αυτό είναι «μικρό» τη στιγμή μάλιστα όταν κάποιος καταδικάζεται σε  15 χρόνια κάθειρξης μπορεί να αποφυλακιστεί έχοντας εκτίσει μόλις τρία με τέσσερα έτη. Η κυρία Ασημακοπούλου ζήτησε το όριο αυτό να ανέβει τουλάχιστον στα 18 έτη.
Επιφυλάξεις ως προς το περιεχόμενο του νέου Ποινικού Κώδικα εξέφρασε και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες, που επίσης παραβρέθηκε στην παρουσίαση του σχεδίου νόμου, όπως επίσης και ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου και της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος κ. Ρούσσος Παπαδάκης.