Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Έλληνες Ερευνητές, εντυπωσιάζουν!!!


« Έξυπνα» νάνο-εμφυτεύματα στη μάχη κατά της Οστεοαρθρίτιδας.


Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ*, που συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή έρευνα κατά της οστεοαρθρίτιδας «Νανοαρθροχόνδρος», σχεδίασε πρωτοποριακή μέθοδοανάπλασης χόνδρου στην περιοχή του γόνατος, με την παραγωγή εμφυτευμάτων από έξυπνα βιοϋλικά. Η ελληνική έρευνα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα 2 έτη, ώστε μετά να αρχίσουν κλινικές μελέτες σε ασθενείς. Αν πετύχουν, ίσως δώσουν λύση σε ένα πρόβλημα που αφορά εκατομμύρια πολίτες και κυρίως τις γυναίκες.

«Διότι στα πλαίσια μιας πανευρωπαϊκής έρευνας για ένα μεγάλο ιατρικό πρόβλημα, η Ελληνική συμμετοχή προσφέρει μια νέα μέθοδο. Η πρωτοτυπία μας είναι το υλικό. Αν πετύχει η έρευνά μας, τότε ο δρόμος για να αντιμετωπιστούν με αυτές τις τεχνολογίες διάφορα άλλα προβλήματα αναγέννησης ιστών, θα ανοίξει από την Ελλάδα». Μάς απαντά Στέργιος Λογοθετίδης, καθηγητής Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ.
- Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα; 

Η Οστεοαρθρίτιδα είναι ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας και οφείλεται στη φθορά των οστικών αρθρώσεων. Εμφανίζεται συχνότερα με την αύξηση της ηλικίας ή με την αυξημένη καταπόνηση των αρθρώσεων, όπως στα σπορ ή σε τραυματισμούς. Στην Οστεοαρθρίτιδα ο αρθρικός χόνδρος που βρίσκεται ανάμεσα στα οστά καταστρέφεται και στη θέση του σχηματίζεται νέο οστό στις αρθρικές επιφάνειες. Αλλοίωση του αρθρικού χόνδρου συνεπάγεται έντονη τριβή μεταξύ των αρθρικών επιφανειών και προκαλεί πόνο στην άρθρωση, φλεγμονή και μείωση της κινητικότητάς της και μπορεί να καταλήξει σε οριστική απώλεια της φυσιολογικής αρχιτεκτονικής της άρθρωσης.

Πώς ακριβώς λειτουργεί η ελληνική μέθοδος: 

Όπως εξηγεί ο κ Λογοθετίδης, αναφερόμενος στις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στο συγκεκριμένο έργο, αναπτύσσονται λεπτές στρώσεις, δηλαδή υμένια, κατάλληλων υλικών, τα οποία στη συνέχεια θα μετατραπούν σε βιοενεργά έτσι ώστε να αναπτυχθούν πάνω τους βλαστικά κύτταρα

«Το πρόγραμμα δημιουργίας νανοαρθροχόνδρου είναι σχετικό με την ανάπτυξη ικριωμάτων τα οποία θα έχουν επάνω τους βιοενεργούς παράγοντες έτσι ώστε να ελκύουν χονδροκύτταρα για την αναγέννηση του χόνδρου στις αρθρώσεις του γόνατος. Πρόκειται δηλαδή για βιοσυμβατά υλικά πάνω στα οποία θα μπουν βλαστικά κύτταρα και θα γίνει αναγέννηση του χόνδρου. Εμείς εστιάσαμε στις αρθρώσεις του γόνατος αλλά θα προχωρήσουμε τις εφαρμογές και σε άλλες αρθρώσεις. Το ικρίωμα θα φτιαχτεί μέσα από το εργαστήριο Νανοτεχνολογίας και γενικά μέσα στο ΑΠΘ θα γίνει η ανάπτυξη και ο χαρακτηρισμός αυτών των ικριωμάτων». Αυτά επισημαίνει από τη πλευρά της η εμβιομηχανικός Εύη Καβατζικίδου

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν

* Από το ΑΠΘ, το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του τμήματος Φυσικής, καθηγητής Σ. Λογοθετίδης, η καρδιολόγος ερευνήτρια Β. Καραγκιοζάκη, η εμβιομηχανική μηχανικός-μεταδιδακτορική ερευνήτρια Ε. Καβατζικίδου. Από το Εργαστήριο Βιοχημείας του τμήματος Χημείας στο ΑΠΘ η καθηγήτρια Δ. Χολή-Παπαδοπούλου

Από τη Γ΄ Ορθοπαιδική Κλινική του ΑΠΘ, του Τομέα Χειρουργικής ο αν. Καθηγητής Σαιέχ Φάρες και ο καθηγητής Γ. Καπετάνιος. Από το Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας του ΑΠΘ, του τμήματος Ιατρικής ο καθηγητής Ιατρικής Γ. Κολιάκος.

* Από το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Εργαστήριο Εμβιομηχανικής και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας ο καθηγητήςΙ. Μισιρλής και οι εταιρείες ΚΕΧΑΓΙΑΣ Β&Α Ο.Ε «Υπερκράμα Μηχανολογική» με υπεύθυνο τον κ. Β. Κεχαγιά και Biohellenika A.E με υπεύθυνη την κα. Κοκκώνα Κολιάκου-Κουζή


Συνέδριο Νανοτεχνολογίας 
Τα τελευταία αποτελέσματα των ερευνών στη Νανοϊατρική θα γίνουν γνωστά στο 9ο Διεθνές Συνέδριο στις Νανοεπιστήμες και τη Νανοτεχνολογία που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 6 Ιουλίου στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Νανοτεχνολογίας (Nanotexnology 2012) που διεξάγεται από τις 30 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης (Hellexpo-ΔΕΘ). 

Το ΑΠΘ θα παρουσιάσει την πρόοδο που έχει κάνει στα προγράμματα Νανοτρόνικ και Υφατρόνικ, καθώς και το πρόγραμμα δημιουργίας νανοαρθροχόνδρου, τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. 

Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του Α.Π.Θ. και η HELEXPO ΑΕ διοργανώνουν για 2η συνεχή χρονιά την ΝΑΝΟΤΕΧNOLOGY 2012, σε συνέχεια της επιτυχίας του NANOTEXNOLOGY 2011, το οποίο συγκέντρωσε περισσότερες από 600 παρουσιάσεις και 2.000 ειδικούς επιστήμονες, ερευνητές και επαγγελματίες από επιχειρήσεις. 

Διαβάστε για τα προγράμματα του ΑΠΘ που μέσα σε 2 χρόνια θα φέρουν ρούχα που φορτίζουν τις ηλεκτρονικές μας συσκευές (κινητά, ipods, laptops κ.α.), φωτοβολταϊκές τέντες, εύκαμπτες οθόνες τηλεόρασης, στολές για ακραίες θερμοκρασίας, αλλά και νέα «εξειδικευμένα φάρμακα». 


* Το πρόγραμμα «Νανοαρθροχόνδρος: Νανοϋλικά με βιοενεργούς παράγοντες για την καταπολέμηση χόνδρου και τη θεραπεία της Οστεοαρθρίτιδας» έχει σχεδιάσει και υλοποιεί το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική Κλινική του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, το Πανεπιστήμιο Πατρών και 2 ιδιωτικές εταιρίες βιοτεχνολογίας, ενώ χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με το ποσό των 800.000 ευρώ.