Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Πρέπει να συγκροτήσουμε τα δικά μας μετερίζια!


Του Γιώργου Χαρίση*
Εκδόθηκε εγκύκλιος από το ΥΠΕΣ σχετικά με την εφαρμογή και τις διαδικασίες για το πρόγραμμα της αυτεπιστασίας στους δήμους, το οποίο θα αφορά ανέργους, καθώς και τις ειδικότητες που μπορούν να προσληφθούν.
Με το πρόγραμμα αυτό και στο όνομα του υψηλού ποσοστού ανεργίας, επιχειρείται νέα επίθεση στις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς το προσωπικό αυτό στην πράξη θα πάει να καλύψει πάγιες ανάγκες των δήμων.

Η κυβέρνηση από τη μια μεριά ετοιμάζει νέο σχέδιο απολύσεων, από την άλλη προσλαμβάνει με ελαστικές εργασιακές σχέσεις φτηνό εργατικό δυναμικό.
Να αντισταθούμε και να απαιτήσουμε να προσληφθεί προσωπικό, για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, με σταθερή εργασία και εφαρμογή του κανόνα: ίση αμοιβή για ίση εργασία. Αυτό αφορά και τους εργαζόμενους και τους ανέργους,
Το όραμα κανενός δεν είναι: πέντε μήνες δουλειά το χρόνο, με 500€ το μήνα και ετήσιο εισόδημα 2.500€-3.000€.
Η απάντηση που πρέπει να δώσει στις μέρες όμως το ταξικό σ.κ. είναι να προειδοποιήσει όλους ότι αν δεν αποτρέψει αυτού του είδους τις προσλήψεις θα οργανώσει την πάλη όλων των εργαζομένων για εφαρμογή ενιαίων κανόνων σχετικά με τους όρους αμοιβής και εργασίας και εφαρμογή των κλαδικών Σ.Σ.Ε.
Οι εξελίξεις λοιπόν αυτές επιβάλουν την ενιαία συνδικαλιστική οργάνωση και έκφραση όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα σχέσης εργασίας, φορέα απασχόλησης ή εργοδότη. Την ενοποίηση της Γ.Σ.Ε.Ε. και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., των ομοσπονδιών και των σωματείων.
Δεν μπορεί στους Ο.Τ.Α. να υπάρχουν σήμερα πολλές ομοσπονδίες. Τι ρόλο μπορούν να παίξουν η Π.Ο.Π.-Ο.Τ.Α., η Π.Ο.Ε.-Δ.Ε.Υ.Α., η Π.Ε.Μ.-Ο.Τ.Α. (μουσικών) και η Π.Ο.Ε.-Κ.Ε.Π, όταν σήμερα πρέπει το σ.κ να δει και την ενοποίησή του με το σ.κ της β'βάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης;
Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αντί να γίνεται, με ευθύνη της Π.Α.Σ.Κ.Ε., δικαστής και εισαγγελέας των σωματείων, τα οποία προωθούν στην πράξη την συνδικαλιστική ενότητα των εργαζομένων και αντί να συνηγορεί και η Δ.Α.Κ.Ε. στον αποκλεισμό τους απ' το συνέδριο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., που θα γίνει 24-27 Απρίλη 2012, πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες ενοποίησης των συνδικάτων της Τ.Α. και την ένταξη όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα σχέσης εργασίας ή εργοδότη και με μοναδικό κριτήριο την παροχή εργασίας στην Τ.Α.  
Απέναντι στην επίθεση λοιπόν του κεφαλαίου και των αστικών πολιτικών δυνάμεων, οι δυνάμεις της μισθωτής εργασίας πρέπει να οργανώσουν, τα δικά τους μετερίζια, τη δικιά τους αντίσταση και το δικό τους μέτωπο δυνάμεων, στο οποίο έχουν θέση ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι.
Τροχοπέδη όμως σ' αυτή την προοπτική είναι και η σεχταριστική αντίληψη των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, που ενδιαφέρονται κυρίως ...να είναι ανενόχλητοι στη γωνιά του κήπου...που τους παραχώρησε το σύστημα για...να παίζουν με τα κουβαδάκια τους!!! Γι' αυτό και ο σταθεροποιητικός, προς το σύστημα, ρόλος τους, αναγνωρίζεται από τις αστικές πολιτικές δυνάμεις.
Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι να επαναλαμβάνουν αυτοί οι συνάδελφοι επαναστατικές κουβέντες, αλλά να κάνουν επαναστατικές πράξεις. Και επαναστατική πράξη δεν είναι η απομαζικοποίηση των αγώνων και του σ.κ, αλλά η ενότητα, η μαχητικότητα, η πάλη μέσα στα συνδικάτα για την ανατροπή των αρνητικών συσχετισμών και όχι ο αναχωρηστισμός τους.
Η ίδρυση διασπαστικών σωματείων, τύπου συνδικάτου Ο.Τ.Α., εκτός των άλλων, επαναλαμβάνουμε ακόμη μια φορά, ότι έχει νομιμοποιήσει την απεργοσπασία, γιατί όποιος θέλει "νόμιμα" μπορεί να απεργεί και "νόμιμα" μπορεί να δουλεύει!
Αν συνεχίσουν αυτοί να είναι στην Ομόνοια - και εμείς στην πλατεία Καραϊσκάκη (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α) και στο Σύνταγμα, εμείς να συγκρουόμαστε με τα ΜΑΤ και τις δυνάμεις καταστολής και αυτοί στην υγειονομική ζώνη του Μεταξουργείο και σε πειθαρχημένες παρελάσεις, τότε να γνωρίζουμε και να γνωρίζουν ότι ο αντίπαλος, τον οποίο όλοι πολεμάμε χαίρεται και θα συνεχίσει να χαίρεται!!!
Ο Γιώργος Χαρίσης είναι αντιπροέδρος της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.