Ελπίδες σε άτομα που χρησιμοποιούν τη νοηματική, ότι θα μπορούν να «μιλήσουν» με όλους τους ανθρώπους, προσφέρει εφαρμογή που μετατρέπει τη νοηματική γλώσσα σε κείμενο. Την αναπτύσσουν επιστήμονες, ώστε να μπορούν στο μέλλον κωφάλαλοι και όσοι έχουν χάσει την ακοή τους να επικοινωνούν ελεύθερα.
Ο φορητός μεταφραστής (PSLT) θα χρησιμοποιεί την κάμερα φορητών υπολογιστών και τηλεφώνων και θα μεταφράζει τις κινήσεις των χεριών σε κείμενο, το οποίο θα μπορεί να διαβάζεται από ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν τη νοηματική γλώσσα.
Οι ηλεκτρονικοί μηχανικοί στο Πανεπιστήμιο Αμπερντίν, που βρίσκονται πίσω από την πολλά υποσχόμενη τεχνολογία, ελπίζουν ότι θα διευκολύνουν την επικοινωνία ατόμων που χρησιμοποιούν τη νοηματική - άτομα με πολύ βαριά κώφωση εκ γενετής ή άλλα που έχασαν την ακοή του αργότερα στη ζωή τους.
Ο δρ Ερνέστο Κομπαταντζελο, λέκτορας της επιστήμης υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Αμπερντίν, δήλωσε: «Ο στόχος είναι να βοηθηθούν οι χρήστες της νοηματικής γλώσσας ξεπερνώντας τις προκλήσεις επικοινωνίας που αντιμετωπίζουν, μέσω μιας φορητής τεχνολογίας. Θέλουμε να αναπτύξουμε μια εφαρμογή σε όρους smart phone, η οποία θα είναι εύκολα προσβάσιμη και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικούς μηχανισμούς».
Ατομα που χρησιμοποιούν τη νοηματική γλώσσα βοήθησαν τους επιστήμονες στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και στη δοκιμή του προϊόντος από τη σύλληψη κιόλας της ιδέας. Η νέα τεχνολογία μπορεί να είναι διαθέσιμη μέχρι το 2013.
Espressonews.gr