Τον διαχωρισμό των έλεγχων του Financial Fair Play γνωστοποίησε ο αρμόδιος για τα θέματα ομοσπονδίας στην ΕΠΟ, Γιώργος Δημητρίου.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Δημητρίου στην «Sportday»:
-Θα ήθελα να εξηγήσετε πώς έχουν τα πράγματα με το διαδικαστικό κομμάτι, γιατί πέρυσι υπήρχε ένα μπέρδεμα για το πόσοι βαθμοί δικαιοσύνης υπάρχουν.
«Σε ό,τι αφορά τις αδειοδοτήσεις για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (σ.σ.: ΟΥΕΦΑ), υπάρχει πρωτοβάθμιο όργανο, δευτεροβάθμιο όργανο και ακολούθως το CAS. Για τις ελληνικές, σύμφωνα με όσα γνωρίζω, υπάρχει το πρωτοβάθμιο και η επιτροπή εφέσεων, στην οποία λαμβάνονται οι τελεσίδικες αποφάσεις».
-Πότε αναμένονται οι εκδικάσεις για την έξοδο στην Ευρώπη;
«Η διαδικασία για τις ομάδες που είναι υποψήφιες να συμμετάσχουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα γίνει πριν από τα πλέι οφ».
-Αν κάποιος Ευρωπαίος (π.χ. ΑΕΚ ή ΠΑΟ ή ΠΑΟΚ) δεν πάρει άδεια από την ΟΥΕΦΑ για την Ευρώπη, σημαίνει ότι αυτόματα δεν παίρνει άδεια και για την Ελλάδα, δηλαδή ότι τιμωρείται ταυτοχρόνως με απαγόρευση μεταγραφών;
«Όχι, εδώ υπάρχει μια παρανόηση, Η ποινή της ΟΥΕΦΑ, η οποία τελεί αυτή τη στιγμή υπό αναστολή, αφορά τελείως διαφορετικό ζήτημα. Η μία διαδικασία είναι η αδειοδότηση, η οποία γίνεται από την ΕΠΟ, η άλλη διαδικασία είναι μονάχα το κομμάτι των οφειλών (financial fair play) και γίνεται από την ΟΥΕΦΑ. Τα οικονομικά στο σύνολό τους ελέγχονται από εμάς. Σε κάθε περίπτωση, η χρονική περίοδος των ελέγχων της ΟΥΕΦΑ είναι διαφορετική από αυτή της ΕΠΟ. Μιλάμε για δύο ανόμοια πράγματα».
-Ποιες οι διαφορές του licensing με το financial fair play;
«Το licensing έχει μεγαλύτερο εύρος κριτηρίων: αθλητικά, υποδομών, νομικά, διοικητικά και οικονομικά. Αντίθετα το FFP αφορά μόνο οικονομικά θέματα».
-Ποια η διαφορά των ελέγχων της ΟΥΕΦΑ από τους δικούς σας;
«Καταρχάς, υπάρχει χρονική διαφορά. Για διαφορετικό διάστημα ελέγχουμε εμείς τις ομάδες, σε σχέση με το διάστημα που τις ελέγχει η ΟΥΕΦΑ. Εμείς ασχολούμαστε με οφειλές που έχουν γίνει μέχρι τις 31/12/2011, οι οποίες πρέπει να αποκατασταθούν μέχρι τις 31/3/2012. Δεν ασχολούμαστε δηλαδή με οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά τις 31/12. Αυτό το κομμάτι πάει στο FFP της ΟΥΕΦΑ».
-Επομένως, αν καταλαβαίνω σωστά, δεν ισχύει αυτό που νόμιζαν οι περισσότεροι μέχρι τώρα, ότι αν μια ομάδα τιμωρηθεί βάσει FFP για την Ευρώπη, αυτομάτως τιμωρείται και για την Ελλάδα (π.χ. με απαγόρευση μεταγραφών).
«Έτσι ακριβώς. Υπάρχει περίπτωση μια ομάδα να αδειοδοτηθεί από εμάς για το πρωτάθλημα και μεταγενέστερα να μην είναι συνεπής σε αυτά που ζητάει το FFP και να της επιβάλλει ποινή η ΟΥΕΦΑ, αποσύροντας την αναστολή».
-Πρακτικά, δηλαδή, είναι πιθανό μια ομάδα να πάρει άδεια κανονικά και να παίξει χωρίς τιμωρία στο επόμενο ελληνικό πρωτάθλημα (έχοντας κανονικά τη δυνατότητα μεταγραφών), αλλά στο μεσοδιάστημα -π.χ. στον έλεγχο του Ιουνίου από την ΟΥΕΦΑ- να αποκλειστεί από τα Κύπελλα Ευρώπης;
«Ναι, βεβαίως υπάρχει και αυτό το σενάριο».
-Ο οικονομικός έλεγχος του Ιουνίου, της ΟΥΕΦΑ προς τις ελληνικές ομάδες, ποιο χρονικό διάστημα θα αφορά;
«Θα αφορά τις οφειλές από την 1/1/2012 μέχρι τις 30/6/2012».
-Είστε σύμφωνος με την πρόσφατη απόφαση της Σούπερ Λίγκας, με βάση φυσικά τα οικονομικά δεδομένα των καιρών;
«Σε απολύτως προσωπικό επίπεδο θεωρώ ότι έχει πάρα πολλά θετικά σημεία. Εχει μια λογική. Στη μία περίπτωση μιλάμε για αφανισμό ομάδας, στην άλλη περίπτωση μιλάμε για μια προσπάθεια εξυγίανσης».
-Τελικά τις άδειες για την Ευρώπη τις δίνετε εσείς (η ΕΠΟ) ή η ΟΥΕΦΑ;
«Τις άδειες τις δίνουμε εμείς και πρέπει να γίνει σαφές αυτό. Οι επιτροπές της ΕΠΟ. Από εκεί και πέρα η ΟΥΕΦΑ καλύπτει το μεσοδιάστημα από την έκδοση της άδειας μέχρι την έναρξη των διοργανώσεών της. Και μάλιστα μας ελέγχει ετησίως η ΟΥΕΦΑ και αν διαπίστωνε οποιαδήποτε παρατυπία στους ελέγχους μας, θα μπορούσε να μας τιμωρήσει μέχρι και με αφαίρεση της διαδικασίας! Συνεπώς, καταλαβαίνετε ότι η εγχώρια διαδικασία είναι 100% αδιάβλητη. Σε κάποιες άλλες χώρες έχει συμβεί να επιβληθούν πρόστιμα για παρατυπίες».
-Θέλετε να διευκρινίσετε κάτι άλλο για το οποίο δεν σας ρώτησα;
«Επειδή πολλοί νομίζουν ότι μια ομάδα φέρνει δυο-τρία χαρτιά με μια υπογραφή και παίρνει έτσι απλά την άδεια, να πω ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Υπάρχουν πολλά πιστοποιημένα στοιχεία που απαιτούνται».
-Τα κριτήρια για την άνοδο από τη Football League στη Σούπερ Λίγκα είναι μειωμένα;
«Ναι, είναι μειωμένα και μάλιστα αισθητά».
-Τι ισχύει τελικά με την περιβόητη ρήτρα εμπιστευτικότητας;
«Ισχύει ό,τι και πέρυσι, με τη διαφορά ότι πλέον η ΟΥΕΦΑ μετά τα όσα έγιναν πέρυσι μας δίνει πλέον τη δυνατότητα σε περιπτώσεις δημόσιας κατασυκοφάντησης και διαστρέβλωσης να βγούμε και να δώσουμε στοιχεία στη δημοσιότητα, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Αν βγει μια ομάδα και πει εμάς ο φάκελός μας ήταν πλήρης, έχουμε το δικαίωμα να δώσουμε στη δημοσιότητα όχι τον φάκελο, αλλά και το σκεπτικό της απόφασης που γράφει γιατί δεν δόθηκε η άδεια».
-Ποιες είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες από εδώ και πέρα για τις εγχώριες αδειοδοτήσεις;
«Η πιο κρίσιμη ημερομηνία είναι η 31η Μαρτίου, τελευταία διορία των ομάδων να τακτοποιήσουν τους φακέλους τους».