Συνέντευξη στην εφημερίδα ΜΑΚΕΡΟΝΙΑ έδωσε ο Α. Τσίπρας απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούν την ελληνική οικονομία και τις εκλογές. Πιο συγκεκριμένα ξεκάθαρα υπέρ του ευρώ τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αφού όπως επεσήμανε μία επιστροφή στην δραχμή θα μας έφερνε ανταγωνιζόμενους με τους εργαζόμενους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ αυτοί που ελέγχουν τον πλούτο με μία ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή θα γίνονταν πανίσχυροι.
Όπως σημειώνει ο Α. Τσίπρας «Υπάρχει ευρώ της φτώχειας και της ανασφάλειας και η δραχμή της κοινωνικής ερήμωσης».
Αυτό που προτείνει ο Α. Τσίπρας είναι η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του ευρώ και όπως επισημαίνει «να απαλλαγούμε από το μονεταρισμό και τον ασφυκτικό δημοσιονομικό έλεγχο, γιατί
απλώς ανακυκλώνουν και βαθαίνουν την ύφεση. Όσο για το PSI, όλοι καταλαβαίνουν αυτό που κανείς δεν λέει στα ίσα. Ότι απέτυχε να κάνει βιώσιμο το χρέος, πολύ περισσότερο να το μειώσει κάπως. Ήταν απλώς μία κλοπή 12 δισ. για τα ασφαλιστικά ταμεία και τα ΝΠΔΔ και ένα δώρο στους τραπεζίτες, μήπως καταφέρουν και σώσουν τα χρεοκοπημένα μαγαζιά τους».
Όσον αφορά τις τράπεζες ο Α. Τσίπρας ξεκαθαρίζει ότι, «Οι τράπεζες παίρνουν τα λεφτά τους πίσω και ο μεγάλος χαμένος είναι τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία, των οποίων τα χρήματα κουρεύτηκαν διά της βίας. Δυνατότητα διαπραγμάτευσης υπάρχει πάντα. Αλλά χρειαζόμαστε κυβέρνηση που να θέλει να διαπραγματευτεί. Όταν οι τράπεζες έχουν την πρωθυπουργία της χώρας με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ποιος θα διαπραγματευτεί με ποιον;».
Όπως αναφέρει στην συνέντευξη ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, «Το δημόσιο έχει
δώσει στις τράπεζες χρήμα πολλαπλάσιο της χρηματιστηριακής αξίας τους. Επομένως τις έχει ήδη αγοράσει και έχει κάθε δικαίωμα ως βασικός μέτοχος να τις θέσει υπό τον έλεγχό του».
Αναφορικά με την κατάσταση στην Ευρώπη ο Α. Τσίπρας δήλωσε ότι «Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι η κρίση χρέους εξαπλώνεται ταχύτατα στην Ευρώπη. Και αν μία χώρα επιχειρήσει να σπάσει τη θηλιά του χρέους, πολλές είναι οι κυβερνήσεις που θα συμμαχήσουν μαζί της και ακόμη περισσότερες αυτές που θα
πιεστούν να το κάνουν από τις κοινωνίες, οι οποίες οδηγούνται στην απόγνωση και την ανασφάλεια. Επομένως δεν είμαστε μόνοι μας. Και οι εμπορικοί πόλεμοι δεν είναι τόσο εύκολοι, όταν αυτοί που έχουν δανείσει λεφτά κινδυνεύουν να τα χάσουν. Η αναστολή πληρωμών για ένα χρονικό διάστημα τριών χρόνων είναι μία εφικτή γραμμή διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας, γιατί κανείς από όλους αυτούς δεν θέλει να σκέφτεται το ενδεχόμενο ολοκληρωτικής χρεοκοπίας. Δεν λέμε ότι όλα αυτά είναι εύκολα. Όμως από κάπου πρέπει να ξεκινήσουν».