Άδειες εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών σε περιοχές νότια της Ρόδου και του Καστελορίζου, οι οποίες περιλαμβάνουν και κομμάτι ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δημοσιεύθηκαν στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η κίνηση αυτή χαρακτηρίστηκε από την Αθήνα ως σαφής πρόκληση και προκάλεσε αντιδράσεις, ωστόσο δεν αναμένεται άμεσα κάποια ενέργεια εκ μέρους της τουρκικής πλευράς.
Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική θέση είναι ότι το Καστελόριζο δεν έχει ούτε υφαλολρηπίδα ούτε ΑΟΖ.
Η απάντηση της Αθήνας ήταν άμεση. Με ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρ. Δελαβέκουρας τονίζει ότι «η δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας , σειράς αποφάσεων του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου, που είχαν ληφθεί στις 16 Μαρτίου 2012, περί χορήγησης αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών, μεταξύ των οποίων και σε περιοχές Νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου, αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας, που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο».
Ο κ. Δελαβέκουρας δήλωσε συγκεκριμένα:
«Η σημερινή δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας , σειράς αποφάσεων του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου, που είχαν ληφθεί στις 16 Μαρτίου 2012, περί χορήγησης αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών, μεταξύ των οποίων και σε περιοχές Νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου, αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας, που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο.
Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα είναι δεδομένες και έχουν γνωστοποιηθεί επανειλημμένως προς την τουρκική πλευρά. Σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και του εθιμικού δικαίου, περιοχές που αναφέρονται στις εν λόγω αποφάσεις περιλαμβάνουν και ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κατοχύρωση και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας».