ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗ & ΠΙΕΡΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΕΡΙΕΙΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ «ΑΥΛΑΙΑ» ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
* ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ: ΑΥΤΗ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΞΥΠΝΑ ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ & ΜΕΤΑΛΑΜΠΑΔΕΥΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΓΝΩΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΓΕΝΙΕΣ
* Κ.ΣΤΑΜΑΤΑΡΗΣ: Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ, ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.
Αποτελεί τιμή για τους Πιεριείς ηθοποιούς τού θεατρικού εργαστηρίου «Αυλαία» το ανέβασμα της θεατρικής παράστασης «το τελευταίο φεγγάρι», στο δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη».
Τιμή όμως αποτελεί και για την ίδια την Κατερίνη αλλά και για την Πιερία το ανέβασμα της παράστασης έξω από τα όρια του νομού, γεγονός που ανέφερε και ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, στον χαιρετισμό του απευθυνόμενος στους Καλαμαριώτες που είχαν κατακλύσει το δημοτικό θέατρο για να δουν τη θεατρική παράσταση.
Ωστόσο, τιμή αποτελεί και για την πόλη τής Καλαμαριάς η παρουσία ενός τόσο ξεχωριστού σκηνοθέτη, του Ανδρέα Μιχαήλ, στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» και η επιτυχημένη παρουσίαση ενός έργου που προσέφερε ζωντανές ερμηνείες και συγκίνηση στο εκεί κοινό.
Το έργο παρουσίασε ο σύλλογος Κυπρίων Νομού Πιερίας «Ο Ευαγόρας» σε συνεργασία με το θεατρικό εργαστήρι «Αυλαία» και με τη στήριξη των πολιτιστικών υπηρεσιών του υπουργείου παιδείας και πολιτισμού της Κύπρου και της ομοσπονδίας κυπριακών οργανώσεων Ελλάδος.
Πρόκειται για μια δημιουργία τού Ανδρέα Κουκίδη, που ανέβασε για μια ακόμη φορά ο Κύπριος σκηνοθέτης Ανδρέας Μιχαήλ. Μάλιστα, οι ηθοποιοί φαίνεται να ζούσαν τόσο έντονα τούς ρόλους τους ώστε υπήρξαν στιγμές που οι θεατές έκλαιγαν και χειροκροτούσαν.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ίδια παράσταση θα παρουσιαστεί και στην αίθουσα τελετών τού Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 4 Απριλίου 2012, στις 8.00 το βράδυ, με την παρουσία τού προέδρου τής κυπριακής δημοκρατίας, κ. Γιαννάκη Ομήρου.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Η παράσταση έχει αναφορά στο έπος της περιόδου 1955 – 1959 του απελευθερωτικού αγώνα των Ελληνοκυπρίων εναντίον των Άγγλων κατακτητών, με σύνθημα την ένωση της Μεγαλονήσου με τη Μητέρα Ελλάδα.
Η υπόθεση του έργου «το τελευταίο φεγγάρι», του Κύπριου Ανδρέα Κουκίδη, εκτυλίσσεται τον Σεπτέμβριο του 1956 και πρόκειται για μια αληθινή ιστορία με πρωταγωνιστές τους ήρωες Ανδρέα Παναγίδη, Μιχαήλ Κουτσόφτα και Στέλιο Μαυρομάτη.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Ο δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Μπακογλίδης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στις μνήμες που ξυπνά αυτή η παράσταση: «Πιστεύω ότι η παράσταση ‘το τελευταίο φεγγάρι’ στο δημοτικό μας θέατρο ‘Μελίνα Μερκούρη’ αλλά και η παράσταση από τη μαθητιώσα νεολαία τής πόλης μας στην αίθουσα τελετών τού Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δίνουν, θα έλεγα, ξεχωριστό τόνο σ’ αυτές τις ημέρες που είναι επετειακές για την Κυπριακή Δημοκρατία (επέτειος ξεσηκωμού των Ελληνοκυπρίων εναντίον των αποικιοκρατών Άγγλων, από την 1η Απριλίου 1955 έως το έτος 1959).
Πιστεύω ότι αυτές οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν από κοινού η Ένωση Κυπρίων Βόρειας Ελλάδας μαζί με την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ), αυτές λοιπόν οι εκδηλώσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία, ξυπνούν μνήμες από το παρελθόν και μεταλαμπαδεύουν την ιστορική γνώση στις νέες γενιές. Και νομίζω ότι αυτό είναι το ζητούμενο. Γιατί γνωρίζουμε όλοι ότι λαός που δεν έχει μνήμη δεν έχει και μέλλον», ανέφερε ο κ. δήμαρχος.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΚΟΕ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΡΗΣ.
Στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο Ανδρέας Μιχαήλ κάλεσε επί της σκηνής τον πρόεδρο της ομοσπονδίας κυπριακών οργανώσεων Ελλάδας, καθηγητή Κωνσταντίνο Σταματάρη, να απευθύνει έναν χαιρετισμό.
Ο κ. Σταματάρης από την πλευρά του εξέφρασε ευχαριστίες για την όλη παρουσίαση ενώ τόνισε ότι το έργο ‘το τελευταίο φεγγάρι’ θα ήταν καλό να παρουσιαστεί και σε άλλες περιοχές τής χώρας.
Ιδιαίτερη αναφορά όμως έκανε και για τον Κύπριο σκηνοθέτη Ανδρέα Μιχαήλ, που από την πόλη τής Κατερίνης αγωνίζεται για τα δίκαια της Κύπρου: «Δεν μπορούμε παρά να ευχαριστήσουμε τους ηθοποιούς μας, να ευχαριστήσουμε επίσης και τον Ανδρέα Μιχαήλ, τον σκηνοθέτη τού έργου, τον Κύπριο που δίνει την ψυχή του για την Κύπρο για πάρα πολλά χρόνια τώρα».
ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Πέρα από τον δήμαρχο Καλαμαριάς και κάποιους από τους συνεργάτες του, το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν πρόεδροι κυπριακών οργανώσεων της Βόρειας Ελλάδας, εκπρόσωποι κυπριακών οργανώσεων της χώρας, ένας ηθοποιός από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, ο Γιάννης Μαλούχος, καθώς και πολύς κόσμος.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Στο κλείσιμο, ο Κύπριος σκηνοθέτης Ανδρέας Μιχαήλ παρουσίασε τους συνεργάτες του – συντελεστές της παράστασης και τους ευχαρίστησε θερμά.
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι εξής μαθητές – μαθήτριες του θεατρικού εργαστηρίου «Αυλαία»:
Κωνσταντίνος Ανδρεάδης (Ανδρέας Παναγίδης)
Ιωάννης Ιωαννίδης (Μιχαήλ Κουτσόφτας)
Δημήτρης Κωστούλας (Στέλιος Μαυρομάτης)
Βασίλης Αγγελής (Πατήρ Αντώνιος)
Μανόλης Γιγάντες (Δεσμοφύλακας)
Χρήστος Δέλλας (Διευθυντής φυλακών)
Γιώργος Ραφαηλίδης (Δικηγόρος & Πατέρας του Ανδρέα Παναγίδη)
Ελευθερία Οσιπίδου (Μητέρα τού Ανδρέα Παναγίδη)
Τριανταφυλλιά Διαμαντοπούλου (Μητέρα του Μιχαήλ Κουτσόφτα)
Μαρία Δαδάκου (Αδελφή του Στέλιου Μαυρομάτη)
Ηλέκτρα Τριμπούνα (Αδελφή του Στέλιου Μαυρομάτη)
Κατερίνα Ευαγγέλου (Δικηγόρος)