Κυριακή 29 Απριλίου 2012

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ : ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ : ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΑΜΑΥΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΣΑΝΕ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ



 Πολλές συζητήσεις και ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει αυθαίρετο στήσιμο μνημείου στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στο Λιτόχωρο.
Είναι προφανές ότι το μνημείο στήθηκε από Κομουνιστές με την ανοχή και τη σιωπή των Αρμοδίων Αρχών. Είναι ένα μνημείο που αποτυπώνει μια μονόπλευρη Αντίσταση, έτσι δηλαδή όπως την εννοεί η μια πλευρά που συμμετείχε στον ένοπλο αγώνα κατά των Ναζιστών και των άλλων κατακτητών την περίοδο 1941 – 1944.
Με την πράξη αυτή η πλευρά των Κομουνιστών προσπαθεί να διαστρεβλώσει την ιστορική αλήθεια, να καπηλευτεί και να καπελώσει τον αγώνα που έγινε τότε και να τον παρουσιάσει σαν αγώνα που έγινε μόνο από τις τάξεις των Κομουνιστών.

Αυτή η πράξη είναι προκλητική σε βάρος εκείνων που δεν ανήκαν στις τάξεις του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, έκαναν όμως αντίσταση, έχυσαν το αίμα τους και συνέβαλαν στο να φύγουν οι Ναζιστές από τη Χώρα και όχι μόνο αυτό αλλά στη συνέχεια αντιστάθηκαν εναντίον εκείνων που στράφηκε κατά της Ελλάδας.
Η αντίσταση ήταν μια καθολική πράξη ολόκληρου του Ελληνικού Λαού. Γι αυτό και η αντίσταση της περιόδου 1941 – 1944 ονομάστηκε Εθνική Αντίσταση αφού ήταν αντίσταση ολόκληρου του Έθνους και όχι μόνο του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ.
Με το στήσιμο αυτού του αυθαίρετου μνημείου στο Λιτόχωρο μπαίνουν τώρα ξανά διαχωριστικές γραμμές στην ενιαία αντίσταση του Ελληνικού Λαού. Συνειδητά χωρίζουν και ξεχωρίζουν τους Έλληνες σε Κομουνιστές και σε μιάσματα. Προσπαθούν να επαναφέρουν τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, προσπαθούν να επαναφέρουν το Λιτόχωρο στην περίοδο του εμφύλιου.
Το στήσιμο ενός μνημείου χρειάζεται την άδεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όπως συζητιέται έντονα στο Λιτόχωρο, τέτοια άδεια δεν πήραν από κανέναν εκείνοι που έστησαν το μνημείο. Γιατί όμως αυτοί που έστησαν το μνημείο δεν πήραν νόμιμη άδεια; Τι φοβήθηκαν; Την αλήθεια; Ήθελαν να προλάβουν τις λαϊκές αντιδράσεις και την κρίση της ιστορίας; Μήπως θεώρησαν ότι λόγω της οικονομικής κρίσης εμείς οι πολίτες του Λιτοχώρου πάθαμε και κρίση μυαλού, πάψαμε να σκεφτόμαστε, ξεχάσαμε τα γεγονότα και την ιστορία μας;
Τι θα συμβεί εάν οι άλλες ομάδες που συμμετείχαν στον αγώνα κατά των κατακτητών θελήσουν κάθε μία να κατασκευάσουν εκεί από ένα δικό της αυθαίρετο μνημείο; Ή μήπως θα πρέπει να ξηλωθεί αυτό το αυθαίρετο για να μη γίνει εκεί της αυθαιρεσίας; Ποιος όμως θα τολμήσει να ξηλώσει αυτό το αυθαίρετο, όταν σήμερα υπάρχει τέτοια ασυλία υπέρ των Κομουνιστών; Ποιος θα τολμήσει, όταν κάθε αντίθετη με το ΚΚΕ ιδέα θεωρείται αντικομουνιστική υστερία;
Εάν μείνει αυτό το μνημείο εκεί, τότε δεν μένει τίποτε άλλο παρά να αλλάξει και η ονομασία της πλατείας. Από πλατεία Εθνικής Αντίστασης να ονομαστεί πλατεία του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ. Ή μήπως αυτό επιδίωκαν αυτοί που στήσανε αυθαίρετα το μνημείο;
Εμείς οι πολίτες του Λιτοχώρου καλούμε όλα τα Κόμματα να πάρουν θέση γι αυτό το θέμα, προεκλογικά και όχι μετεκλογικά.
Καλούμε τους τέσσερις εν ενεργεία Βουλευτές της Πιερίας και όλους τους Υποψήφιους Βουλευτές όλων των Κομμάτων να πάρουν θέση, προεκλογικά και όχι μετεκλογικά.
Καλούμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας και την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας να πάρουν θέση.
Καλούμε τη Δημοτική Αρχή Δίου Ολύμπου, τη Δημοτική Κοινότητα Λιτοχώρου και το Δημοτικό Συμβούλιο Δίου Ολύμπου να μη φοβηθούν και να πάρουν θέση.
Καλούμε όλες τις Αντιστασιακές Οργανώσεις να πάρουν θέση.
Καλούμε τους επιζώντες αντιστασιακούς αλλά και τις οικογένειες θυμάτων της Ναζιστικής Κατοχής να πάρουν θέση.
Καλούμε τους συγγενείς θυμάτων του εμφύλιου να πάρουν θέση.
Καλούμε τις Ενώσεις Αποστράτων Αστυνομικών και Σωμάτων Ασφαλείας να πάρουν θέση.
Καλούμε την Ένωση Αστυνομικών Πιερίας και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών (ΠΟΑΣΥ) να πάρουν θέση.
Καλούμε, πάνω απ’ όλα, το λαό του Λιτοχώρου, του Δίου Ολύμπου, της Πιερίας και της Χώρας να αντισταθεί στη λήθη, στην αυθαιρεσία και στην προσπάθεια διαστρέβλωσης της Ιστορίας και της Ιστορικής Αλήθειας.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ