Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Στα θαλάσσια... ίχνη του Φιλοκτήτη

  

  Τo περίφημο ταξίδι στο Αιγαίο, με τον τίτλο ο διάπλους του Φιλοκτήτη, αναμένεται να αναβιώσει, με ιστιοπλοϊκά σκάφη, το φετινό καλοκαίρι, πιθανότατα στα τέλη Ιουνίου, σε μια προσπάθεια που έχει αγκαλιάσει τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις Αγιάς ν. Λάρισας και της Μύρινας της Λήμνου συμφώνησαν για τη συνδιοργάνωση αυτού του ταξιδιού, ενώ αναμένεται η διοργάνωση να τεθεί υπό την αιγίδα και άλλων φορέων, αφού φιλοδοξία είναι η προσπάθεια να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη και συμπαράσταση.


Πρόκειται για την αναβίωση του ταξιδιού του βασιλιά της Μελιβοίας Φιλοκτήτη κατά την εκστρατεία των Ελλήνων κατά της Τροίας. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Φιλοκτήτης, για κάποιους λόγους δεν έφτασε στην Τροία, μαζί με τους άλλους Έλληνες, οι οποίοι τον εγκατέλειψαν στη Λήμνο, για εννέα και πλέον χρόνια. Τον θυμήθηκαν ξανά όταν υπήρξε χρησμός πως η Τροία δεν πρόκειται να πέσει, αν δεν βοηθήσει το ανίκητο τόξο του Ηρακλή, το οποίο ο ημίθεος πεθαίνοντας, είχε χαρίσει στον Φιλοκτήτη.

Το πενθήμερο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ταξίδι, που οι διοργανωτές θέλουν να γίνει θεσμός για φέτος περιορίζεται κατά κάποιο τρόπο στη μετάβαση από το λιμάνι του Αγιοκάμπου στη Μύρινα της Λήμνου, ωστόσο αντιπροσωπεία της αποστολής θα μεταβεί στον Τσανακαλέ, στην περιοχή της μυθολογικής Τροίας ως προπομπός της για την προετοιμασία του ολοκληρωμένου ταξιδιού της επόμενης χρονιάς.

Για τη διοργάνωση του εγχειρήματος εργάζονται άνθρωποι τόσο από τη Λάρισα όσο και από τη Λήμνο, που μετέχουν στην οργανωτική επιτροπή. Για παράδειγμα από την περιοχή μας, ανάμεσα στα μέλη της οργανωτικής επιτροπής είναι ο αντιδήμαρχος Αγιάς κ. Βασ. Λέτσιος και ο επαγγελματίας και αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Ν. Ντάγκας.

Όπως τονίζεται από την πλευρά των συνδιοργανωτών σκοπός του διάπλου είναι «να μεταφερθεί μήνυμα ειρήνης για την αδελφοποίηση των τριών πόλεων, της Λήμνου, της Τροίας και της Μελιβοίας, ιδιαιτέρας πατρίδας του μυθικού ήρωα, ελπίζοντας η προσπάθεια αυτή να αποτελέσει το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της καλοκαιρινής περιόδου στα παράλια των περιοχών και να ανοίξει ένα νέο παράθυρο όσον αφορά στην αναγνωρισιμότητά τους, δίνοντας το στίγμα της θαλάσσιας υποδομής τους, σε συνάρτηση με την απαράμιλλη ορεινή ομορφιά που χαρακτηρίζει την περιοχή του Κισσάβου και την ιδιαιτερότητα της νήσου Λήμνος.

Πρόκειται για μια προσπάθεια η οποία πιστεύουμε ότι μπορεί να συντελέσει στην ανάπτυξη του κοινωνικού – οικονομικού – πολιτιστικού – εκπαιδευτικού και επιχειρηματικού γίγνεσθαι των δύο περιοχών. Επιπρόσθετα ενεργοποιώντας την κοινωνική ευθύνη της επιχειρηματικότητας, αλλά και των κοινωνιών, μπορούμε κι οφείλουμε να συμβάλουμε και να δημιουργήσουμε κοινωνική πολιτική για τους δημότες των περιοχών».

Παράλληλα επισημαίνεται πως θα δοθεί η ευκαιρία στους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, και όχι μόνο, να ανοίξουν ένα δίαυλο επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών με μια αγορά προσιτή και φιλική προς τον ελλαδικό χώρο, γεγονός που θα δημιουργήσει νέες εμπορικές συνεργασίες. Οφείλουμε τουλάχιστον να το ξεκινήσουμε σαν εγχείρημα, γιατί μπορούμε να συνθέσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας και να βρούμε αποτελεσματικές εφαρμογές και βιωσιμότητα για όλους.

Και επειδή το κόστος μιας τέτοιας προσπάθειας δεν είναι αμελητέο, οι διοργανωτές κατέληξαν στην απόφαση του επιμερισμού των εξόδων στις ομάδες των ιστιοπλοϊκών σκαφών, το οποίος ωστόσο θα είναι συγκριτικά μικρό λόγω της μεγάλης συμμετοχής. Σημειώνεται, ότι αντίστοιχη προσπάθεια είχε σημειωθεί κατά το παρελθόν από άλλους φορείς, χωρίς ωστόσο να έχει συνέχεια.
  Εφ. Ελευθερία