Πλήρης αποκόλληση των αγροτών μας από τη γη τους; Υποτίμηση της εργασίας ως κοινωνικής αξίας; Ή μήπως αποθέωση της διαφθοράς συνειδήσεων και πλήρης αλλοτρίωση ένεκα επιδοτήσεων;
Τι από όλα αυτά, ή τι άλλο μπορεί να σημαίνει για μια χώρα όπως η δική μας, με ένα εκατομμύριο ανέργους και τη φτώχεια να έχει περάσει την πόρτα του μισού πληθυσμού, η πεισματική άρνηση των Ελλήνων να δουλέψουν στα χωράφια;
Τα όσα μεταδίδονται από την Ημαθία, περιοχή με υψηλή, αν όχι την υψηλότερη στην Ελλάδα γεωργική παραγωγή, ειδικά στα φρούτα, μόνον αισιοδοξία για το πού οδεύουμε δεν προκαλούν.
Στις αρχές της άνοιξης η Ενωση Νέων Αγροτών Ημαθίας, που αριθμεί εκατόν σαράντα παραγωγούς με μερικές χιλιάδες στρέμματα ροδακινιές, απηύθυνε πανελλαδικό κάλεσμα ζητώντας Ελληνες εργάτες για τη φετινή συγκομιδή του ροδακίνου. Η ανταπόκριση υπήρξε απογοητευτική: μέχρι χθες μόνον οχτώ άτομα από την Κρήτη, την Κοζάνη και τη Βέροια είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον!
«Δίνουμε μεροκάματο είκοσι τρία ευρώ για εξαήμερη εργασία, με εξασφαλισμένο φαγητό και διαμονή και ένσημα ΟΓΑ, εφόσον δεν υπάρχει ασφάλιση. Η δουλειά είναι για τέσσερις μήνες και συνολικά ο κάθε εργαζόμενος θα έφευγε από το χωράφι με τρεις έως τέσσερις χιλιάδες ευρώ στην τσέπη του. Δυστυχώς ο αριθμός των αιτήσεων είναι περίπου μηδενικός», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Νέων Αγροτών Ημαθίας κ. Νίκος Αγγελόπουλος.
Το κάλεσμα έγινε μέσω των Περιφερειών και των Δήμων όλης της Ελλάδας και η διαδικασία ήταν απλή, αφού δεν χρειαζόταν παρά μόνο η αποστολή αίτησης ηλεκτρονικά ή με μήνυμα στο κινητό.
«Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε να σπάσουν τα τηλέφωνα από ενδιαφερόμενους. Μάλιστα είχαμε προσλάβει και γεωπόνο, ώστε να διεκπεραιώσει τις διαδικασίες, όμως το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας προκάλεσε σοκ. Δουλειές δεν θέλουμε; Ορίστε, εμείς δίνουμε και δεν βρίσκουμε ανταπόκριση. Φαίνεται ότι οι Ελληνες δεν επιθυμούν να ασχοληθούν με τη γεωργία και να επιστρέψουν στα χωράφια. Μπορούμε όμως να γίνουμε όλοι δημόσιοι υπάλληλοι, να δουλεύουμε σε γραφεία; Αυτό πάει, τελείωσε πια».
Σε μια άλλη, παράλληλη πρωτοβουλία, η Αυθόρμητη Κίνηση Αγροτών Ημαθίας απευθύνθηκε μέσω των προέδρων των κοινοτήτων στην τοπική κοινωνία, αναζητώντας Ελληνες εργάτες γης για τη συγκομιδή των ροδακίνων. Εδώ δεν ενδιαφέρθηκε ούτε ένας!
«Ενημερώσαμε τους προέδρους, αλλά δεν ήρθε καμία αίτηση από Ελληνες Ημαθιώτες που θέλουν να δουλέψουν μαζί μας. Πού είναι η ανάγκη για χρήματα και εργασία; Πώς θα σωθεί η παραγωγή μας και εμείς θα βοηθήσουμε την οικονομία;» είπε στην εφημερίδα «Μακεδονική» της Βέροιας ο πρόεδρος της Κίνησης κ. Τάσος Χαλκίδης.
«Θα πάρουμε από αυτούς»
Ενώπιον του κινδύνου να μείνουν και να σαπίσουν τα ροδάκινα στα δέντρα, οι παραγωγοί αναμένεται, όπως τονίζει στην «Κ» ο κ. Αγγελόπουλος, να στραφούν στην εισαγωγή μετακλητών εργατών από την Αλβανία. «Ηδη υπάρχουν 4.855 αιτήσεις Αλβανών για δουλειά και θα πάρουμε από αυτούς, μολονότι οι ασφαλιστικές εισφορές για εκείνους είναι πολύ πιο υψηλές και το κόστος του προϊόντος αυξάνεται, ενώ τα χρήματα φεύγουν εκτός Ελλάδας. Τι να κάνουμε όταν οι δικοί μας αρνούνται;», προσθέτει.
Εως τώρα 253 αγρότες από την Ημαθία έχουν καταθέσει στο Τμήμα Αδειών Διαμονής δικαιολογητικά για μετακλητούς εργάτες από την Αλβανία - ζητούν δύο ο καθένας, κατά μέσο όρο. Ωστόσο, η υψηλή ασφαλιστική εισφορά, που έχει καθοριστεί στα 1.000 ευρώ το άτομο για όλη τη σεζόν (τέσσερις μήνες), μειώνει τη ζήτηση. Μέχρι το τέλος Μαΐου πάντως θα έχει καθοριστεί ο αριθμός τους.