Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Το Spiegel για Βενιζέλο και Σαμαρά



“Μιλάνε για αλλαγή αυτοί που έστειλαν την Ελλάδα στο γκρεμό”


  Με τίτλο «Ποια κρίση;» και υπότιτλο «Η Αθήνα καλεί σε εκλογές», το περιοδικό Spiegel αφιερώνει αρκετό χώρο για να σημειώσει ότι η προεκλογική εκστρατεία είναι επικεντρωμένη πάνω στους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων. Αναφέρει ότι την υπόσχεση ότι «όλα θα αλλάξουν», τη δίνουν πρώτοι εκείνοι που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και επισημαίνει ότι η προεκλογική εκστρατεία κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μια ακόμη στιγμιαία απεικόνιση του αδιεξόδου αφού εστιάζει στην παρουσία των 2 αρχηγών των μέχρι τώρα μεγάλων κομμάτων.

Για τον Αντώνη Σαμαρά και τον προκάτοχό του Κ. Καραμανλή το περιοδικό γράφει τα εξής: «Ο Αντώνης Σαμαράς εξαγγέλλει νέο ξεκίνημα και βάζει μπροστά τον προκάτοχό του. Επί δυόμισι χρόνια, μετά την ήττα από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου το φθινόπωρο του 2009, ο Καραμανλής σιωπά…Τώρα κάνει και πάλι την εμφάνισή του και διεξάγει προεκλογικό αγώνα υπέρ της παράταξής του. Σαν να μη συνέβη τίποτα». Ιδιαίτερα για τον νυν πρόεδρο της ΝΔ η αρθρογράφος σημειώνει ότι έχει τη φήμη του διψασμένου για εξουσία οπορτουνιστή, που θέλει να κυβερνήσει μόνος του μετά τις 6 Μαΐου.  

Τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η αρθρογράφος του Spiegel τον περιγράφει ως εξής: «Ο Βενιζέλος, 55 ετών, μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών, ήταν έμπιστος του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο πατήρ Παπανδρέου συνέβαλε καθοριστικά με την πελατειακή του πολιτική στη δημιουργία του δυσλειτουργικού, διογκωμένου κρατικού μηχανισμού, στον οποίο ο Βενιζέλος τώρα κηρύσσει τόσο άνετα τον πόλεμο».

Εν τω μεταξύ στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt υπάρχει ρεπορτάζ με τίτλο «Ελληνικό χάος» και υπότιτλο: «Την επόμενη βδομάδα γίνονται εκλογές στην Ελλάδα. Όσοι αντιτίθενται στην πολιτική λιτότητας έχουν προβάδισμα, κυρίως τα ακροδεξιά κόμματα». Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι «ενώ οι Έλληνες διαφωνούν ως προς το εάν ευθύνονται οι ίδιοι, η τρόικα ή ίσως οι Γερμανοί για την κρίση, αυξάνεται η δύναμη ακραίων πολιτικών δυνάμεων, τόσο της δεξιάς όσο και της αριστεράς. Αυτές οι ακραίες δυνάμεις θα μπορούσαν να καθορίσουν την έκβαση των εκλογών». Γίνεται λόγος για  Χρυσή Αυγή και Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ επισημαίνεται ότι τα κόμματα της αριστεράς που επίσης είναι κατά της πολιτικής που επιβάλλει η τρόικα, εμφανίζουν σαφώς υψηλότερα ποσοστά από τα ακροδεξιά κόμματα, αλλά η δυναμική τους είναι μικρότερη λόγω της πολυδιάσπασης της αριστεράς». Σημειώνεται πάντως στο ρεπορτάζ ότι: «Είναι, ωστόσο, βέβαιο ότι το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά θα επωφεληθούν από την οργή εναντίον της τρόικα».