Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

149 έδρες μαζί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ψάχνουν τρίτο για... κυβέρνηση! - Πιθανές εκλογές στις 17 Ιουνίου - Στις 15:00 στον Παπούλια ο Σαμαράς

- Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο αρχηγός της ΝΔ
- Στις 13:00 στο προεδρικό Μέγαρο ο Φ. Πετσάλνικος, στις 14:00 ο Λουκάς Παπαδήμος
- ΣΤΟ 99,36% της Επικράτειας: ΝΔ 108 έδρες (18,87%), ΣΥΡΙΖΑ 52 (16,77%), ΠΑΣΟΚ 41 (13,19%), ΑΝ.ΕΛΛΗΝΕΣ 33 (10,60%), ΚΚΕ 26 (8,47%), Χ.Α 21 (6,97%), ΔΗΜΑΡ 19 (6,10%)
- Με λίστα οι εκλογές του Ιουνίου σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες
- Ηχηρά ονόματα μένουν εκτός Βουλής - Δείτε ποιοι και πού
- Δε μπαίνει στη Βουλή το 19% των κομμάτων! - Σχεδόν στο 35% η αποχή
- Άρχισαν τις απειλές Βρυξέλλες και ΔΝΤ - Τι λέει ο ξένος Τύπος

Το πολιτικό σκηνικό όπως το ξέραμε κατέρρευσε το βράδυ της 6ης Μαΐου. Και ο εκλογικός χάρτης της χώρας δε θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος. Το αποτέλεσμα της κάλπης δεν ήταν απλά «χαστούκι» για τον δικομματισμό, ήταν ράπισμα σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, τις δυνάμεις που κυβερνούν τον τόπο από τη μεταπολίτευση και μετά.

Η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα αλλά μαζί με το ΠΑΣΟΚ δε συγκεντρώνει ούτε 150 έδρες! Την ίδια ώρα, από την εκλογική νίκη του 2009 και την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ καταποντίστηκε και έφτασε σε ιστορικό χαμηλό, με κορυφαία στελέχη του (όπως η Άννα Διαμαντοπούλου ή ο Φίλιππος Πετσάλνικος) να μένουν εκτός Βουλής και νομοί που παραδοσιακά ήταν... «πράσινοι» (όπως τα Χανιά και η Αχαΐα) να αλλάζουν χρώμα!


Θριαμβευτής των εκλογών δεν είναι άλλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον είναι κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης! Εντυπωσιακή και η παρουσία των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου, που άφησαν το ΚΚΕ στην 5η θέση.


Με καταμετρημένο το 99,36% των εκλογικών τμημάτων της χώρας, τα ποσοστά που παίρνουν τα κόμματα και οι έδρες που καταλαμβάνουν στη Βουλή, όπως καταγράφονται στα αποτελέσματα του υπουργείου εσωτερικών, έχουν ως εξής:


ΝΔ ποσοστό 18,87% και 108 έδρες


ΣΥΡΙΖΑ 16,77% και 52 έδρες


ΠΑΣΟΚ 13,19% και 41 έδρες


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 10,60% και 33 έδρες


ΚΚΕ 8,47% και 26 έδρες


ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 6,97% και 21 έδρες


ΔΗΜΑΡ 6,10% και 19 έδρες.




Εκτός Βουλής μένουν τα κόμματα: ΛΑΟΣ με ποσοστό 2,90%, Οικολόγοι Πράσινοι με ποσοστό 2,93% και Δημοκρατική Συμαχία με ποσοστό 2,56%.

Στις 6 από τις 8 μονοεδρικές περιφέρειες της χώρας, την πρώτη θέση παίρνει η Νέα Δημοκρατία, ενώ από μία μονοεδρική κερδίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.
Η ΝΔ κερδίζει τις μονοεδρικές των Γρεβενών με 26,8%, της Ευρυτανίας με 20,99%, της Ζακύνθου με 21,5%, της Θεσπρωτίας με 24,92%, της Λευκάδας με 25,25% και της Φωκίδας με 22,33%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τη μονοεδρική της Κεφαλλονίας με 18,88% και το ΚΚΕ της Σάμου με 25%.

Οι κάλπες ανοίγουν... ξανά στις 17 Ιουνίου (;)
Όπως κι αν τα μετρήσει κανείς, τα... κουκιά δε βγαίνουν. Κυβέρνηση που να μπορεί να "επιζήσει" για να περάσει και τα μέτρα του Ιουνίου, δύσκολα θα υπάρξει. Για να καταφέρουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (αν υποθέσουμε ότι μπορούν να συμφωνήσουν σε κάτι) να κάνουν και πάλι μαζί κυβέρνηση, θα χρειαστούν και τη βοήθεια του Φώτη Κουβέλη. Αλλά δε φαίνεται διατεθειμένος να τη δώσει.

Και όλα δείχνουν ότι οι κάλπες θα ανοίξουν και πάλι στις 17 Ιουνίου, όπως είχε γράψει από την προηγούμενη εβδομάδα το NewsIt.

Οι επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν με λίστα. Την κάθε λίστα θα την ορίσει ο αρχηγός του κάθε κόμματος. Και όλα αυτά ενώ ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, οι αγορές θυμήθηκαν ξανά την Ελλάδα και πιέζουν με... φόβους εξόδου μας από το ευρώ, ενώ ΔΝΤ και ΕΕ ξεκαθάρισαν ότι "λεφτά δεν υπάρχουν" αν δεν υπάρξει κυβέρνηση.

Το μεσημέρι στον Πρόεδρο ο Αντώνης Σαμαράς
Μόλις ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος (ο οποίος ΔΕΝ εκλέγεται) παραδώσει, στις 13:00 το μεσημέρι της Δευτέρας, τα τελικά αποτελέσματα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κάρολο Παπούλια, εκείνος θα ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Ο πρώτος που θα κληθεί στο προεδρικό Μέγαρο, στις 15:00 κλείστηκε το ραντεβού, για να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης είναι ο Αντώνης Σαμαράς, ως αρχηγός του πρώτου κόμματος. Ο κ. Σαμαράς θα έχει στη διάθεσή του τρεις μέρες για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αν σε αυτό το διάστημα δεν τα καταφέρει, η εντολή θα κατατεθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κι εκείνος ακολούθως θα τη δώσει στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος και σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, η εντολή θα πάρει στο τρίτο κόμμα.

Μιλούν για κυβέρνηση εθνικής ενότητας αλλά απορρίπτουν τη συνεργασία
«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας» είπε αμέσως μετά τα πρώτα αποτελέσματα ο Αντώνης Σαμαράς, απευθύνοντας πρόταση συνεργασίας σε όσες δυνάμεις δέχονται την ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας.
Δήλωσε δε δήλωσε έτοιμος για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, με αποκλειστική επιδίωξη την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την τροποποίηση του μνημονίου.

Πρόταση συνεργασίας από τη ΝΔ δε φαίνεται πρόθυμο να αποδεχτεί το ΠΑΣΟΚ. Τουλάχιστον αυτό υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατή «μια κυβέρνηση του παλιού δικομματισμού». Δεν έκρυψε δε την πρόθεσή του να αναλάβει πρωτοβουλία να διερευνηθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, δυνάμεων με ευρωπαϊκό προσανατολισμό ανεξάρτητα από τη θέση τους για το μνημόνιο.

Αναμφίβολα, ο θριαμβευτής των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το ενδεχόμενο κυβέρνησης Αριστεράς, αλλά πριν καλά καλά «στεγνώσει το... μελάνι» από τις δηλώσεις του, η Αλέκα Παπαρήγα διεμήνυσε ότι το ΚΚΕ δεν προτίθεται να συνεργαστεί με κανέναν.

Αρνητικός στη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δήλωσε και ο Πάνος Καμμένος, «το ούτε νεκρός (για συνεργασία με τη ΝΔ) ισχύει», είπε χαρακτηριστικά. Δεν απέκλεισε όμως συνεργασίες με βουλευτές άλλων κομμάτων, που όπως είπε είναι δυσαρεστημένοι με τους ηγέτες τους.