Σάββατο 26 Μαΐου 2012

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ : Αποκάλυψη της «ανάπτυξης»



Τα όσα δημοσιοποιήθηκαν για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες και τα όσα σχεδιάζονται στο παρασκήνιο δίνουν ξεκάθαρα το περιεχόμενο της «ανάπτυξης με λιτότητα» που υπηρετεί η αντιδραστική λυκοσυμμαχία, στην οποία - αν ο λαός πιστέψει τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ - υποτίθεται ότι φυσάει «άλλος αέρας». Σύμφωνα με τα επίσημα κείμενα της Συνόδου, λιτότητα και ανάπτυξη είναι οι όψεις του ίδιου (αντιλαϊκού) νομίσματος, που φτιάχθηκε από τα υλικά της αντιδραστικής στρατηγικής «Ευρώπη 2020», με στόχο τα μονοπώλια της ΕΕ να γίνουν πιο ανταγωνιστικά απέναντι στα αμερικανικά, τα ασιατικά, τα ρώσικα, τα λατινοαμερικανικά, σε συνθήκες μάλιστα βαθιάς κρίσης και όξυνσης των αντιθέσεων παγκόσμια.
Στο παρασκήνιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα που επιβεβαίωσε χτες η γερμανική κυβέρνηση, προωθείται και θα συζητηθεί στη Σύνοδο του Ιούνη σχέδιο συγκεκριμένων μέτρων για την ανάπτυξη στις χώρες της Ευρωζώνης με «οικονομικές δυσχέρειες». Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δημιουργία ζωνών ελεύθερου εμπορίου (ΕΟΖ), για την προσέλκυση ξένων επενδυτών σε ευνοϊκότερο για το κεφάλαιο φορολογικό περιβάλλον, αναμόρφωση της αγοράς εργασίας με βάση το «γερμανικό μοντέλο», ώστε να γίνει πιο ευέλικτη η νομοθεσία για την προστασία από τις απολύσεις ή να μειωθεί κι άλλο το λεγόμενο «μισθολογικό κόστος», επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, στα πρότυπα της Τρόιχαντ, του οργανισμού που δημιουργήθηκε στη Γερμανία μετά την παλινόρθωση για το ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Δημοκρατίας.
Αυτή είναι η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται «η ΕΕ που αλλάζει», όπως λένε τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» στην Ελλάδα. Την επομένη της Συνόδου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονταν για το ποιανού το πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερα από τα μέτρα στα οποία κατέληξαν οι «27» και θα οριστικοποιηθούν στη Σύνοδο του Ιούνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του δήλωσε απογοητευμένος που δεν πάρθηκαν αποφάσεις σε αυτήν τη Σύνοδο, υπονοώντας ότι μέτρα όπως αυτά που περιγράφονται πιο πάνω, είναι θετικά για τους εργαζόμενους και το λαό, αφού υποτίθεται ότι θα ενισχύσουν την ανάπτυξη. Η ΔΗΜΑΡ, από την πλευρά της, διαπίστωσε ότι η Σύνοδος επιβεβαίωσε τον «αέρα αλλαγής» (!) στην ΕΕ, συνδράμοντας τις αυταπάτες ότι οι εργαζόμενοι έχουν να κερδίσουν από την ανάπτυξη που τους τσακίζει για να απογειώσει τα κέρδη των μονοπωλίων.
Είναι όλοι τους υπόλογοι απέναντι στο λαό. Συνδετικός τους κρίκος είναι η υπεράσπιση της ΕΕ και οι όρκοι πίστης στους καπιταλιστές, τους οποίους αντιμετωπίζουν σαν μοχλούς για την ανάπτυξη στην ΕΕ και στην Ελλάδα. Από κει προκύπτει η συνέπεια με την οποία υπερασπίζονται μια ανάπτυξη πέρα για πέρα αντιλαϊκή, αναλαμβάνοντας μάλιστα να την εξωραΐσουν στα μάτια του λαού, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να περάσουν ευκολότερα τα μέτρα για την ισοπέδωσή του. Ο λαός έχει το δικό του δρόμο να βαδίσει, συνειδητοποιώντας ότι διέξοδος για τον ίδιο δεν υπάρχει εντός της ΕΕ και με τα μονοπώλια κυρίαρχα στην παραγωγή. Στις εκλογές μπορεί και πρέπει να στείλει μήνυμα πως οι ανάγκες και τα δικαιώματά του δε φυλακίζονται στα μπουντρούμια της «ανάπτυξης» που του τάζουν τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου». Με ισχυρό ΚΚΕ να δηλώσει απειθαρχία στα χειρότερα που του ετοιμάζουν, να αντεπιτεθεί για να νικήσει.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ