Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΓΡΑΒΑΝΗ ΚΑΙ ΜΠΕΤΥ ΣΚΟΥΦΑ: Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΕ ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ



του ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΦΑ
Αν έχει νόημα για τον μαχόμενο εκπαιδευτικό της αριστεράς να παλέψει για την βελτίωση της παιδείας και του σχολείου τότε πρέπει να δώσουμε τη μάχη των εκλογών με κέφι και όσο καλύτερα μπορούμε, έχοντας πλήρη συνείδηση της κρισιμότητάς τους, αλλά και με  έγνοια για την επόμενη μέρα.
Η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά, η οποία εκφράζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως διακριτό ιδεολογικό ρεύμα που διαμορφώθηκε ιστορικά  σε αυτές τις εκλογές δίνει την ψυχή της. Η ενίσχυση της εκπαιδευτικής αριστεράς πρέπει να είναι βασικό μέλημά μας, όχι μόνο για ιστορικούς λόγους, αλλά και επειδή θεωρούμε ότι είναι χρήσιμη για τις ριζικές ανατροπές που πρέπει να γίνουν, σε ισότιμη και ειλικρινή συνεργασία με άλλες δυνάμεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Αυτή η μέριμνα ξεπερνά τον ορίζοντα των εκλογών και αφορά το μέλλον κυρίως της νέας γενιάς.
Η Βικτωρία Γραβάνη γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1957.  Πτυχιούχος του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΑΠΘ. Από το 1983 ως το 2011 υπηρέτησε ως φιλόλογος στη δημόσια εκπαίδευση. Αποσπάστηκε στα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας, όπου και απέκτησε το μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών του πανεπιστημίου της Κολωνίας «Γερμανικά ως δεύτερη γλώσσα. Διαπολιτισμική Παιδαγωγική».  Ανέπτυξε μακρόχρονη συνδικαλιστική δράση στο χώρο των εκπαιδευτικών, μέσα από αυτόνομα αριστερά σχήματα (Αυτόνομη Αγωνιστική Κίνηση κ.α.). Μέλος της τοπικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ εκ μέρους της Συσπείρωσης Αριστερών Πολιτών το 2009-2010.

Η Μπέτυ Σκούφα σπούδασε αρχαία ελληνική φιλολογία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. συνέχισε τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο στη Γερμανία. Εκεί εργάστηκε ως βοηθός καθηγητή πανεπιστημίου. Μένει μόνιμα στην Κατερίνη και είναι μητέρα ενός επτάχρονου κοριτσιού. Είναι μέλος του ελληνικού Δικτύου Φεμινιστριών και του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ. Τοπικά στηρίζει το Δίκτυο Ανταλλαγών Πιερίας και συμμετέχει ενεργά στην Ομάδα Εθελοντικής Δράσης Ν. Πιερίας, στις πρωτοβουλίες της και στην επιτροπή «Κόντρα στο ρεύμα».