Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Κομοτηνή: Τα σαλιγκάρια τον «έσωσαν» από την ανεργία


Κομοτηνή: Τα σαλιγκάρια τον «έσωσαν» από την ανεργία

Η εικόνα που είχε σχηματίσει, από την παιδική του ακόμη ηλικία, ο Λευτέρης Μαυρομάτης για τα σαλιγκάρια δε διέφερε καθόλου από αυτήν του μέσου κατοίκου μίας πόλης. Μικρά, γλοιώδη, αργοκίνητα μαλάκια.
Αν φανταζόταν τότε ότι αυτά τα ζώα θα τον γλίτωναν από τον κίνδυνο της ανεργίας; Αναμφισβήτητα όχι. Το εκτροφείο που διατηρεί εδώ και 14 μήνες, σε μία έκταση 5 στρεμμάτων στη Ροδόπη, με τους 25.000 γόνους σαλιγκαριών, αποδεικνύει πως μερικές φορές η σωτηρία έρχεται από εκεί που δεν την περιμένεις.

«Η ιδέα προέκυψε πριν από περίπου ένα χρόνο. Το κλίμα στη βιομηχανία όπου εργαζόμουν ήταν ”βαρύ” λόγω της κρίσης και οι συζητήσεις για απολύσεις έδιναν και έπαιρναν. Τότε αποφάσισα να εκμεταλλευτώ ένα κτήμα που είχα στην ιδιοκτησία μου, ώστε να μη βρεθώ στην ανεργία», εξηγεί στον «Α» ο 37χρονος άνδρας.
Σερφάροντας στο διαδίκτυο για εναλλακτικές μορφές αγροτικής ανάπτυξης «σκόνταψε» στα σαλιγκάρια. «Αυτό ήταν. Βρήκα μία ιδιωτική ελληνική εταιρία με την οποία υπέγραψα συμβόλαιο συνεργασίας και η επιχείρηση ξεκίνησε με την έλευση των πρώτων 25.000 γόνων από την Ιταλία στις αρχές του Ιουνίου», εξηγεί.
Οσο αθόρυβα είναι πάντως τα ίδια, τόση… φασαρία χρειάζεται για την οργάνωση της καλλιέργειάς τους. «Χρειάστηκε να ελέγξουμε πρώτα την καταλληλότητα του εδάφους και του νερού, να διασφαλίσουμε μία συγκεκριμένη θερμοκρασία, να προσέχουμε τα χόρτα, το ύψος τους κ.λπ. Στη συνέχεια ισοπεδώσαμε το χωράφι και φτιάξαμε βραγιές, δηλαδή μικρούς κήπους στους οποίους μεγαλώνουν τα σαλιγκάρια», περιγράφει.
Παρ’ όλα αυτά, το αποτέλεσμα δικαιώνει τον κόπο. «Στη λιανική αγορά «πιάνουν» περίπου 10 ευρώ το κιλό κι εγώ υπολογίζω να βγάζω περίπου 5-7,5 τόνους κάθε χρόνο. Ακόμη όμως κι αν δεν καταφέρω να διαθέσω όλη την παραγωγή μου στο λιανεμπόριο, μου την αγοράζει η εταιρία με την οποία συνεργάζομαι», σημειώνει.
Πλέον, ο κ. Μαυρομάτης υπολογίζει στα σαλιγκάρια, «όχι τόσο για να γίνω πλούσιος, αλλά για να έχω αυτήν τη σιγουριά της οικονομικής ασφάλειας. Η εκτροφή σαλιγκαριών είναι σίγουρα κάτι πρωτοποριακό και όποιος μπαίνει πρώτος σε τέτοια εγχειρήματα βγαίνει σίγουρα κερδισμένος», μας λέει.