Χάνει τον απόλυτο έλεγχο στο θέμα του χρέους η Γερμανία, μεταξύ των ισχυρών; Έτσι φαίνεται. Αμερικανικοί κύκλοι εκτιμούν πως η Γερμανία μπορεί να απομονωθεί αν συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο ενώ άλλοι αναλυτές επισημαίνουν πως πλησιάζει η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ, όπου ο Μπάρακ Ομπάμα θα επιδιώξει την επανεκλογή του και θα ήθελε να έχει λυθεί το πρόβλημα της ανάπτυξης. Ουσιαστικά, πληθαίνουν οι φωνές των παγκόσμιων ηγετών που πιέζουν για υιοθέτηση πιο αναπτυξιακών πολιτικών από την Ευρώπη προκειμένου να αμβλυνθεί η κρίση, η οποία απειλεί την Ελλάδα και πλήττει την παγκόσμια οικονομία.
Το Reuters μεταδίδει για τη συνεδρίαση της G8 που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις ΗΠΑ, ότι ο αμερικανός πρόεδρος Barack Obama ευθυμμίστηκε με τον νέο γάλλο πρόεδρο σε ότι αφορά το αίτημα για περισσότερα οικονομικά κίνητρα στην Ευρώπη, επιφέροντας έτσι πλήγμα στα σκληρά προγράμματα λιτότητας που προωθεί η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel.
Η στάση του Obama αντανακλά τις ανησυχίες του ότι η κρίση της ευρωζώνης, η οποία απειλεί το μέλλον της νομισματικής ένωσης, θα μπορούσε να πλήξει την εύθραυστη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας –αλλά και τις πιθανότητές του για επανεκλογή τον Νοέμβριο.
Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της επανακεφαλαιοποίησης από την Ευρώπη των προβληματικών τραπεζών της Ισπανίας, κάτι που σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή σε ότι αφορά το «πέρασμα» μεγαλύτερων ευθυνών στα «χέρια» της Ευρώπης από τα μεμονωμένα κράτη. Το γάλλο πρόεδρο εκτιμούν αμερικανικοί κύκλοι ότι επιχείρησε να επηρεάσει ενόψη G8 η γερμανίδα καγκελάριος με την πρόσκληση που του απηύθυνε για να μην βρεθεί απομονωμένη μεταξύ των ισχυρών. Οι ίδιοι κυκλοι εκτιμούν ότι η γερμανική ηγεσία ανησυχεί, πως ο Monti και οι Ιταλοί συνολικά, αρχίζουν και ξεφεύγουν από την πολιτική που η Γερμανία θεωρεί ως ενδεδειγμένη και αυτό θα την φέρει σταδιακά σε αντίθεση με ισχυρούς πόλους της Ευρωζώνης και της EE.
Η σύνοδος της G8 που πραγματοποιείται στο Camp David ανοίγει την αυλαία για τις τετραήμερες διπλωματικές διεργασίες –συμπεριλαμβανομένης της συνεδρίασης του ΝΑΤΟ στο Σικάγο- οι οποίες θα «δοκιμάσουν» τις δυνατότητες των ηγετών να κατευνάσουν τις ανησυχίες περί απειλής μιας ακόμα οικονομικής κατάρρευσης, αλλά και τους σχεδιασμούς σε ότι αφορά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.
Μετά τις συνομιλίες που είχε με τον γάλλο πρόεδρο Francois Hollande, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι δυο άνδρες συμφώνησαν πως η αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη ήταν «ένα θέμα εξαιρετικής σημασίας, όχι μόνο για τους Ευρωπαίους, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία».
«Προσβλέπουμε σε μια καρποφόρα συζήτηση αργότερα σήμερα (Παρασκευή) και αύριο (Σάββατο) με τους άλλους ηγέτες της G8 αναφορικά με το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε μια υπεύθυνη προσέγγιση στην δημοσιονομική προσαρμογή που θα συνδυάζεται με ισχυρή ανάπτυξη», δήλωσε πριν αναχωρήσει για το Camp David ο Barack Obama.
Η Angela Merkel, η οποία επιμένει στην ανάγκη για σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα των ελλειμμάτων παρά το γεγονός ότι εξοργισμένοι ψηφοφόροι έχουν ήδη ανατρέψει ορισμένες από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, αναμένονταν να βρεθεί όλο και πιο «απομονωμένη».
Η θέση στην οποία περιέρχεται η γερμανίδα καγκελάριος μπορεί να τονιστεί ακόμα περισσότερο στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, το οποίο, σύμφωνα με προσχέδιό του που έχει στην κατοχή του το Reuters, θα τονίζει «την επιτακτική ανάγκη για δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας».
Πιέσεις ασκήθηκαν και προς την Ελλάδα όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron ζήτησε από τα μέλη της ευρωζώνης αποφασιστικές ενέργειες και τόνισε πως οι Έλληνες πρέπει «να αποφασίσουν τι θέλουν» σε ότι αφορά την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Όμως οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ φάνηκε να «συγχρονίζονται» σε ότι αφορά την κρίση στην ευρωζώνη.
Ο κ. Hollande δήλωσε πως μίλησε στον κ. Obama αναφορικά με την ανάγκη να μπει προτεραιότητα στην ανάπτυξη και πως συμφώνησαν επίσης ότι είναι σημαντικό να βρεθεί τρόπος ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη.
Η κυβέρνηση Obama έχει δαπανήσει τεράστια ποσά προκειμένου να αντιμετωπίσει την αμερικανική ύφεση του 2007-2009, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος εδώ και καιρό παροτρύνει τους ευρωπαίους να κάνουν περισσότερα για να τονώσουν την ανάπτυξη. Ο κ. Hollande προσπαθεί να αμβλύνει την λιτότητα με περισσότερες επενδύσεις σε υποδομές που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
Όπως και ο Cameron, ο καναδός πρωθυπουργός Stephen Harper πολύ συχνά επέκρινε τον τρόπο που χειρίζονται οι ηγέτες της ευρωζώνης τα προβλήματα χρέους. Ο ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti ζητούσε, μάλιστα, αναπτυξιακά μέτρα πριν τον Hollande.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε «απομόνωση» της Merkel –η οποία χρησιμοποιεί την θέση της Γερμανίας ως της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης προκειμένου να πιέσει τους υπόλοιπους να τηρήσουν σκληρή στάση σε ότι αφορά τα χρέη - στη διάρκεια της συνεδρίασης της G8 στο Camp David.
«Η Γερμανία είναι σίγουρα αρκετά απομονωμένη», δήλωσε ο Domenico Lombardi, πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ ο οποίος είναι τώρα senior fellow στο think tank Brookings Institution. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και η Γερμανία είχε το «πάνω χέρι» όταν στο επίκεντρο βρίσκονταν το θέμα του ελέγχου των χρεών, τώρα, «είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα έχει γίνει μια συστημική κρίση» και αυτό είναι που θα πρέπει τώρα να βρεθεί στο επίκεντρο.
defencenet.gr