Σάββατο 26 Μαΐου 2012


Top Secret: Στα στέκια των κατασκόπων

Top Secret: Στα στέκια των κατασκόπων : Στη Νέα Υόρκη κάποιοι τουρίστες δεν ενδιαφέρονται για τα αξιοθέατα, το shopping, τα εστιατόρια ή τη νυχτερινή ζωή της.  Αυτό  που ψάχνουν είναι

Στη Νέα Υόρκη κάποιοι τουρίστες δεν ενδιαφέρονται για τα αξιοθέατα, το shopping, τα εστιατόρια ή τη νυχτερινή ζωή της. 



Αυτό που ψάχνουν είναι πολιτικά, στρατιωτικά και βιομηχανικά απόρρητα! Κατάσκοποι που φτάνουν απ’ όλο τον κόσμο στο Μανχάταν εδώ και 70 χρόνια δίνουν τα ραντεβού τους σε καφετέριες, σε σταθμούς του μετρό, σε ξενοδοχεία, αλλά και στο κτίριο του ΟΗΕ.



Από τους πρώτους κατασκόπους που έστειλε η Abwehr, οι μυστικές υπηρεσίες των ναζί το 1942 και το 1943, μέχρι το δίκτυο των Ρώσων κατασκόπων με επικεφαλής την όμορφη Αννα Τσάπμαν, το οποίο εντοπίστηκε και διαλύθηκε το 2010, το Μεγάλο Μήλο αποτελεί την παιδική χαρά των πρακτόρων. 



Οι πιθανότητες να είναι κατάσκοπος ο ευγενής κύριος που βρίσκεται στριμωγμένος δίπλα σας σε βαγόνι του μετρό της Νέας Υόρκης ή ο νεαρός που διασχίζει μαζί σας μία λεωφόρο φορώντας ακουστικά ή ακόμη και η μεσήλικη γυναίκα που σας καλωσορίζει με ένα χαμόγελο στη ρεσεψιόν ενός ξενοδοχείου, είναι πολλές.



Ο Κιθ Μέλτον και ο Χένρι Σλέσινγκερ, πρώην σύμβουλοι του FBI και της CIA αντίστοιχα, έγραψαν έναν οδηγό ο οποίος απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να επισκεφτούν μέρη όπου διάσημοι κατάσκοποι αντάλλαξαν έγγραφα που έκρυβαν μυστικά υψηλής ασφάλειας. 



Τα hot spots του.... «Spy and the City» στη Νέα Υόρκη



1. Στην 8η Λεωφόρο η καφετέρια «Starbuks», όπου συνελήφθη η Αννα Τσάπμαν. Η όμορφη κατάσκοπος σύχναζε εκεί για να μπαίνει στο Διαδίκτυο και να επικοινωνεί με τους υπόλοιπους δέκα πράκτορες του δικτύου της, που κάποιες φορές μπορεί να κάθονταν και σε απέναντι τραπεζάκι!



2. Στο Ροκφέλερ Σέντερ ο Γερμανός κατάσκοπος Εριχ Γκίμπελ με τον Αμερικανό πληροφοριοδότη του, Γουίλιαμ Κολπόου, έκαναν το λάθος να πηγαίνουν

ν μαζί στον κινηματογράφο για να βλέπουν ταινίες με την αγαπημένη τους Λιζ Τέιλορ στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ετσι, έγιναν αντιληπτοί από τους Αμερικανούς πράκτορες. 



3. Ο σταθμός του μετρό στην 7η Λεωφόρο και την 42η Οδό. Εκεί συνελήφθη ο κατάσκοπος Εριχ Γκίμπελ από τους πράκτορες του Εντγκαρ Χούβερ, διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ



4. Το κτίριο του ΟΗΕ υπήρξε ανέκαθεν κυψέλη των κατασκόπων που έμπαιναν με πλαστές επαγγελματικές διαπιστεύσεις.



5. Ο Γκραντ Σέντραλ, ο μεγάλος σιδηροδρομικός σταθμός όπου πολλοί κατάσκοποι συναντιόνταν για να ανταλλάσσουν έγραφα χέρι με χέρι ενώ προχωρούσαν ανάμεσα στους βιαστικούς επιβάτες.



6. «Grand Hyatt Hotel» (πρώην «Commodore Hotel»). Στο δωμάτιο 1400 του ξενοδοχείου υπήρχε ένας καθρέφτης - βιτρίνα, πίσω από τον οποίο έβλεπαν και άκουγαν οι πράκτορες του Εγκαρντ Χούβερ στο FBI. Χάρη στον συγκεκριμένο καθρέφτη παγίδευσαν και συνέλαβαν το 1948 τον Αλγκερ Χις, τον οποίο υποπτεύονταν ότι ήταν κατάσκοπος των Σοβιετικών.

Espressonews.gr