Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Προσοχή! Απάτη με γραφεία ευρέσεως εργασίας ανέργων!


Προσοχή! Απάτη με γραφεία ευρέσεως εργασίας ανέργων!
Παράνομα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας συστήνουν επιτήδειοι στη Θεσσαλονίκη εκμεταλλευόμενοι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και την απεγνωσμένη αναζήτηση.

Παραπλανώντας τους ενδιαφερόμενους, αποσπούν ως προκαταβολή από 100 έως 500 ευρώ για τις υποτιθέμενες εργασίες που δήθεν εξασφαλίζουν.

Υπολογίζεται ότι στην πόλη, παράλληλα με τα 10 νόμιμα γραφεία ευρέσεως εργασίας, λειτουργούν περίπου 50 παράνομα.
Το φαινόμενο αρχίζει να παίρνει μεγάλες διαστάσεις στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο διάστημα, που είναι αυξημένη η ζήτηση εργασίας, και εξαπλώνεται μέσω αγγελιών που αναρτώνται στο διαδίκτυο ή δημοσιεύονται σε εφημερίδες. Ο τρόπος που δρουν οι επιτήδειοι είναι σχεδόν ίδιος στις περισσότερες περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών. 

Τα «γραφεία» δημοσιεύουν αγγελίες σε γνωστές ιστοσελίδες με τις οποίες ζητούνται, για παράδειγμα, μάγειρες για εστιατόρια στη Γερμανία, ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Αγγλία ή μπέιμπι σίτερ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την εφ. Μακεδονία, οι ενδιαφερόμενοι καλούν τον τηλεφωνικό αριθμό που αναγράφεται στην αγγελία και καλούνται στο γραφείο, όπου τους εμφανίζουν τις υποτιθέμενες διαθέσιμες θέσεις εργασίας.

Οι υπεύθυνοι των γραφείων ζητούν στοιχεία από τους άνεργους και προκαταβολή, η οποία για εργασία στο εξωτερικό φθάνει και τα 500 ευρώ ενώ για το εσωτερικό είναι 100 ευρώ, ώστε να ετοιμάσουν δήθεν τα απαραίτητα έγγραφα, να προχωρήσουν τις διαδικασίες και να πάρουν τη «μεσιτεία». Οι εύπιστοι πολίτες, προκειμένου να βρουν δουλειά, καταβάλλουν με διάθεση το ποσό, το βιογραφικό τους, αντίγραφο ταυτότητας, ΑΦΜ και ό,τι τους ζητηθεί. Σε πολλές περιπτώσεις οι επιτήδειοι παίρνουν προκαταβολή 100 ευρώ για να βάλουν στη λίστα αναμονής τους ενδιαφερόμενους άνεργους.

Zougla.gr